Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '07

 
Kategori
Haber
 

Cep telefonu sahipleri yaşadı!

Cep telefonu sahipleri yaşadı!
 

"Numara Taşınabilirliği" yönetmeliği konusundaki çalışmalar Telekomünikasyon Kurumu tarafında tamamlandı. Artık 532 kodlu cep telefonu abonesi Avea ya da 542 kodlu cep telefon abonesi Turkcell abonesi olabilecek.

Aslında yüksek tarifede olsa, bize uygun olmayan bir operatörde olsa cep telefon numaramızı değiştirmemek için, abonesi bulunduğumuz cep telefonu aboneliğimizi iptal ettiremiyorduk. Numaramızın değişmesinin getireceği eziyet ve sıkıntıdan korkuyorduk. Ama artık korkmaya gerek kalmayacak.

Yönetmeliğin yayınlandığı bu dönemden sonra 6 ay içerisinde uygulamaya geçecektir. Yani Haziran-Temmuz gibi “Bize Gelin” kampanyalarını duyuyor olacağız.

Yönetmeliğe göre, telefon aboneleri numaralarını muhafaza ederek başka bir operatöre geçebilecekler. Yönetmelik, bazı operatörlere "rekabet" avantajı bazılarına da rekabet dezavantajı getirecek. Zaenbaştan beri Avea’nın istediği bir uygulamaydı. Turkcell’in Pazar liderliğini ancak bu tip bir uygulama ile geçebileceği düşüncesinesahipti. Diğer tarafta Telsim artık Vodafone olunca, böylesine büyük bir operatör, bu yönetmeliğin getirileri ile birlikte gerçekten Türkiy’de çok ciddi bir crep telefon tarife savaşı yaşanacağı sinyallerini veriyorlar.

Başka bir operatöre geçmek isteyen GSM abonesi, geçmek istediği operatörün bayisine yazılı olarak, müşteri hizmetlerini arayarak veya internet üzerinden talebini iletecek. Abone, taşıma talebiyle birlikte kimliğini ispatlayan bilgileri işletmeciye verecek ve yeni operatörle sözleşme imzalayacak. Operatörün yetkilisi, numaranın taşınması halinde elde edeceği haklar ve yükümlülükleri aboneye hatırlatacak.

Abonenin eski operatörü, geçiş zamanına kadar olan döneme ilişkin, yeni operatör de geçiş zamanından sonrası döneme ilişkin fatura gönderecek.

GSM operatörleri numara taşınmasıyla ilgili sistemlerinde gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüler. Bir abonenin yeni operatöre geçişi azami bir hafta içinde tamamlanacak. Abone, isterse eski operatörüne dönebilecek. Eski operatör, taşınan numaraya yapılan çağrıları yeni operatöre doğru yönlendirecek.

GSM operatörü, numarasını taşıyan aboneye yapılan çağrılarda, arayan abone için ayırt edici şekilde “uyarı tonu” verecek. Bu sayede, çağrı yapan abone, numarası taşınan aboneyle “şebeke içi görüşme yapmadığını” anlayabilecek. Yani birini aradığınızda gelen sesten hangi operatörü aradığınızı anlayabileceksiniz. Eğer bu yöntem işe yaramazsa değiştirilecek.

Müşteri memenuniyetine dayalı olarak tarife bilgileri telefonla, internet üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla aboneye iletilecek.

İşte can alıcı noktalardan birisi, terk ettiğiniz GSM operatörü, numaranızı taşıdığınız için sizden herhangi bir isim altında bir defalık ya da dönemsel ücret talep edemeyecek. Fakat yeni operatörünüz bir defalık bir bedel alabilecek.

Ayrıca bir yıl içerisinde sınırlı sayıda taşıma işlemi yapılabilecek.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..