- Kategori
- Yöresel Yemekler
Çerkez aşuresi
Çocukluğumun Unutulmaz Tatları
Az önce ,çoçukluğumda içtiğim ;çerkez aşüresi aklıma geldi.Galiba ben yaşlanıyorum;hep geçmişe özlem duyar oldum.Ben;Türkiye'de yaşayan bir çerkezim.Çocukluğumda;biz köyde aşüre günleri ,şenliğe dönüşürdü.Aşüre günlerin de,köy halkı hergün;sırayla aşüre pişirir ve tüm çocuklar aşüre içmeye davet edilirdi.Şimdilerde olduğu gibi;o zamanlarda plastik kaşık ne gezer.Herkez evinden kaşığını aldığı gibi,doğru aşüre pişirilen eve.Yerlere hasırlar serilir;10-15cm.deriliğinde sinilere;aşüreler doldurulur ve davet edilen;çocuklara ikram edilirdi.Çocuklar iyice doyduktan sonra,ev ev dolaşılır;kalan aşüre köy halkına dağıtılırdı.
Benim yaşlarımda vede çerkez olanlar;bu güzel adetimizi hatırlamışlardır.Benim canım babaannem de ;çok güzel yapardı çerkez aşüresini.Biraz sonra,tüm malzemeleri hazırlayıp;ben de yarın çerkez aşüresi yapacağım.Tarifini vereyim belki;yapmak isteyen olur.
MALZEMELER:Ben az yapacağım; ölçülerim bardakla.Siz isterseniz çoğaltabilirsiniz.
1bardak buğday 1bardak nohut-1bardak kuru bakla-1bardak kuru fasulye-1bardak kuru mısır-1kilo süt-3veya4kaşık ter eyağı,üzeri için birazda kırmızı toz biber.
Tüm bunlar akşamdan suda şişirilecek.Ertesi günde ayrı ayrı kaplarda haşlanacak.Sonra tüm malzemeler ;bir araya getirilip ,üzerini dört parmak gececek kadar suyunu ekleyip pişirilecek.Bunda farklı olan,şeker konmuyor.Bir miktar;kaynadıktan sonra süt ilave edilir.Sütle az daha pişirilir ve tuz katılır.
Başka bir kapta tereyağı,eritilip kırmızı toz biber içerisine dökülüp ateşten alınır.Pişmiş olan aşüre kaba dökülür;üzerine tereyağlı kırmızı toz biber gezdirilir ve afiyetle yenir.
Artık bizim buralarda da,çerkez aşüresini yapıp;tüm köyün çocuklarını çağırıp ,aşüre günlerini şenliğe çeviren babaanneler kalmadı.Kalmadığı içinde güzelim geleneklerimiz birer birer unutulup gidiyor.