Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '16

 
Kategori
Gelenekler
 

Çeyrek altın karması

Çeyrek altın karması
 

Sevgili gelin adayı,

Midende kelebekleri uçuşturan insan nihayet hayallerindeki gibi bir evlenme teklifi etti, yüzüğü gördüğünde hafif bir şok geçirdin, yüzüğü taktın, birbirinize sarıldınız. Yanak yanağa gülen iki surat ve mutlu son. Son değil oysaki. Hayat bu devam ediyor, film değil ya. Olsa olsa sezon finali olur.

Bundan sonraki sahneler ise yoğun ve çılgın. Hakkında sınırlı bilgiye sahip olduğun eltinin sana dantelli don seçmesinden; düğün masalarına serpiştirilen boncukların rengine karar vermek gibi hayati detayları deneyimleyeceğin yeni sezon absürt komedi setine hoş geldin.

Dizi seti absürt komedi ama yaşadıkların survivor tadında. Etrafında sürekli bir grup kadın, fonda börek hamur işleri seninle olacak. Ama unutma yersen gelinliğine sığamazsın. Gelinlikten önce nişan kıyafeti var tabi. Sen kıyafetini bir an önce seçmelisin ki insanlar sana göre giyinme planını yapmalı. Altına da ayakkabı lazım. Babet fikrini unut, linç edilirsin. Az da olsa topuk lazım. Ne de olsa senin günün rahat, olmana gerek yok, şık dur yeter. Nişan bohçasında ailelere hediye alma adeti de varsa geçmiş olsun. Bakalım görümce ve kaynına doğru hediyeyi seçebilecek misin? Bohça olayına iyi tarafından bakabilirsin aslında, ne de olsa evleneceğin insanın kemer ve pijama zevklerini öğreniyorsun. Robdöşambr olayına hiç girmiyorum, ayrı bir başlık açılabilir.

Nişanın evde olması güzel bir fikirdir, ancak evde olsun da sade telaşsız olsun fikri fikir değildir. Nişan evde diye hala saç ve makyajına karar vermiş olamazsın. Neyse. Pastanın şeker hamuru, kıyafetin ve göz farının uyumunu yakala. Gelenlerle tek tek ilgilen ama mutfağın kontrolünü kaybetme. Saçmalama tabi ki annen günlerdir sana temizlik yaptırıyor olabilir ama yorgun görünmek için biraz daha sabredebilirsin. Misafir sonrası bulaşıkları topladıktan sonra tabi. Bu arada evet eve yeni eşyalar gelmiş ama durumun seninle hiçbir ilgisi yok. Hiç. Kurdelenizi kimin keseceğine ailenin karar vermesi birkaç oturum gerektirebilir. Ailenin en büyüğü olan teyzenin kadın olduğu için dikkate alınmaması, büyük dayının babanla olan sorunları kurdele işini uzatabilir. Sıkıntı yapma illaki çözülecek, sonuçta dünürlerinin karşısında birlik ve beraberlik görüntüsü sergileyecekler. Kurdelen kesildikten sonra kurdele parçalarını midelerine indiren bekar arkadaşlarınla ilgilenme, düzelirler. İyisiyle kötüsüyle nişanı atlattıktan sonra sırada düğün var. Senin düğünün değil tabi. Annelerin düğünü. Yıllardır inandıkları, Hindistan’da doğan Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizm gibi dinlerde hayat bulan karma felsefesi mutlu sonla bütününe kavuşacaktır. Takı olayından bahsediyorum, taktıkları çeyrekleri geri toplama ritüelinden. Bugüne kadar düğünlerde takı ve para takmayı gelin ve damada hediye olarak düşünmüştüm. Titan saadet zinciri versiyonu bir yatırım olduğunu algılamam zaman aldı. Çok da üstünde durmayalım.

Düğün organizasyonun muhtemelen hayaller-hayatlar capslerine dönecek. İstemediğin halde memleketinde düğün yapmak zorunda kalabilir, hatta bir isterken iki düğünle karşılaşabilirsin. Dert etme, kendini de yırtsan bu düğün(ler) senin düğünün değil, sen sadece gelinsin. Bu arada gelin demişken; ne zamandır damat lafı geçmiyor fark ettin mi? Damat bu süreçte sihirli cümleyi buldu “sen bilirsin hayatım” ve tüydü.

Ev düzme konusunda da çok fazla karşı koyma, o ıvır zıvır mutfak eşyaları alınacak. Kullanmayacağını düşündüklerini sessizce kabul et, kutularını açma, zamanı gelince sat, evine katkı sağla.

Düğün diyorduk. İstemediğin ya da uğraşmak zorunda olduğun detaylar canını sıkmasın, davetiyeye düğünde oturma düzeni yoktur yaz, millet yer kapmak için zamanında gelmek zorunda kalsın. Düğün müzikleri seçmeyle hiç uğraşma, her düğünün sonunda halay kasap havası var, kasma. İnatla gelinliğine takı takmaya çalışanları yavaşça damada yönlendir. Pistteki çocuklar hep var olacak, o yüzden kısa duvak seçmende fayda var. Düğünde senden başka kadınlar gelinlik olmadığı sürece beyaz giyinebilir, bu dert değildir. Sonuçta damat yaklaşık 100 kişiyle pişti oluyor, empati yap. Düğün yemeğinden yiyemediğini biliyoruz, gelin odasında atıştırsaydın. Slayt gösterisi işine çok bulaşma istersen. Ailene bir yıldır tanışıyoruz derken lise fotoğraflarınızı koyarsan küçük çaplı bir gerginlik olabilir. Zaten fotoğraflarda sigara, alkollü mekan unsurlarını eledin mi geriye vesikalıklar kalıyor. Pistte herkesle oynamayı ihmal etme, oturan aile büyükleri varsa nezaketen kolundan çek kaldır. Bu ana kadar sorun çıkmadıysa bol bol dans edip keyfini çıkarmaya bakabilirsin artık. Biliyorum ayakkabı vurdu, fotoğrafçı o kadar ayakta dikmese rahat ayakkabıydı aslında. Geçer.

İyi haber; ertesi gün gideceğiniz balayının yerine kimse karışmıyor.

Şimdiden iyi eğlenceler ve mutluluklar!

Dönüşte düğün videosundan kim ne giymiş, ne takmış izleyip gıybetini yaparız.

Not: Yazıda geçen kişi ve olaylar tamamen gerçek olup, şahsım ve çevremle alakası bulunmamaktadır. 

 
Toplam blog
: 5
: 175
Kayıt tarihi
: 24.11.16
 
 

Siyaset bilimi mezunu ..