Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Ceza ehliyeti ve askerlik

Ceza ehliyeti ve askerlik
 

ASKER İŞ BAŞINDA


Zihnimi kurcalayan konulardan biride ceza ehliyeti ile askerlik yaşı ve bayanların askerlikten muaf olma durumudur. 

18 yaş, Ceza ehliyeti, SG güvenlik yaşı, evlenebilme yaşı, vergi mükellefi olabilme yaşı iken askerlik yaşının 20 olmasında bir çok çelişki görüyorum. 

Eğer vasisiz bağımsız yaşama yaşı 18 de başlıyorsa o zaman askerlikte 18 yaşında yapılabilmeli yada yaşam sorumluluğu askerlik sonrası başlıyorsa ceza ehliyeti ve ona bağlı diğer hak ve sorumluluklarda 22 sinde yaşında başlamalı. 

Çünkü 18 inde evlenip 20 sinde askere gidenin aile yaşamını, 18 inde başlayan SG hakkı elemanı salt devlet hizmeti için askere giden firmaya doğurduğu kıdem maliyetini, 18 inde vergi mükellefi olarak iş hayatına başlayanın iki sene sonra askere giderken işini ne yapacağını düşünen yok. 

Veya 18 yaşında kazandığı hakları sırf askerlik için 21 - 22 yaşına ertelemek zorunda kalmanın doğurduğu psiko-sosyal ve ekonomik maliyeti düşünen de yok. 

Yüksek öğrenimdekilerin askerliklerinin öğreniminin hemen ertesine atılmasına denecek bir şey yok ama eğitimli birinin devlet görevini eğitimini aldığı konuda yapması gerektiğini düşünüyorum ki; eğitimli biri mezuniyetinden sonra beyin silinme süreci olan kışla askerliğine gitmesinin daha sonra eğitiminin verimliliğini düşürmemesi mümkün değildir. 

Aslında bence varoluş insana ortalama 16 yaşında ergenlik veriyorsa ve 8 yıllık eğitimde 16 yaşında tamalanıyorsa askerlik neden (ergenliğin ve eğitimin tamalandığı) 16 yaşına alınmıyor ki; alınırda gerçek yaşam ve toplumsal fayda daha erken başlar. 

Ve askerlik zorunlu olsa dahi en azından "asgari ücret" kadar bedeli olmalıdır, aksi durum bence hak gaspıdır. 

Yine bayanların askerlikten muaf olmalarını yaşayacakları hamilelik yükü ve doğum sancılarına mahsup edilmesi olduğunu düşünerek çok doğal karşıladığımı da belirtmem gerekir ki; (erkek olduğumuz için sadece seyirciyiz ama) hamilelik, doğum ve annelik sanırım askerlikten çok daha zahmetli ve özveri isteyen bir durumdur. 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..