Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '12

 
Kategori
Dünya
 

Chavez'in iddiaları gerçek mi?

Chavez'in iddiaları gerçek mi?
 

Arjantin Devlet başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ve önceki Brezilya Lideri Luiz Inacio Lula da Silva


Venezuella lideri Chavez gibi, Brezilya ve Arjantin Devlet başkanlarının da kanser olması sebebiyle Chavez yaptığı açıklamada bir iddiada bulunarak Kanseri kendisine ve Güney Amerika liderlerine bir şekilde bulaştıranın Amerikan haberalma örgütü CIA olduğunu savunmuştu.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın zıddına genelde demokratik seçimlerle göreve gelen Latin Amerika liderlerinin son dönemde sosyal demokrat ya da sosyalist olması sebebiyle Amerika ile ilişkiler hasar görmüştü.

Rusya'da yayın yapan Pravda gazetesinin haberi buna yönelik ve iddiları güçlü bir dille gündeme getirmeye çalışmış.

Suni baharlarla gitmeyeceği kesinleşen Latin liderlere bu komploların yapıldığı doğru mu?

Latin Amerika ülkelerinin, özellikle Brezilya'nın hızla gelişimi ve Dünya'da söz sahibi olmaya başlayan vizyonu Amerikan Dış işlerini rahatsız ettiğini söyleyen batılı yorumcularda yok değildi.

Küba'da kemikleşmiş bir Sosyalist ve Kapitalizm düşmanlığı, petrolü olan ve bunu dünyayı sömüren petrol şirketlerine kaptırmak istemeyen Venezuella halkının tercihi seçimlerde Chavez olmuş fakat Chavez, son yıllarda kanserin yüzünden aktif siyaseti yapamaz duruma gelmişti.

Bu noktada Latin Amerika'nın birliği ve ortak ekonomik alan oluşturma çabası hatta ortak parabirimine doğru giden yürüyüşleri son zamanlardaki bu kanserler yüzünden sekteye uğramıştır.

Latin Amerika Birliği'nin kurulması için çabalayan bu liderlerin peşpeşe kanser olması ve Latin Amerika'da ki ABD yanlısı diğer liderlere bişey olmaması Chavez'e böyle bir iddiada bulundurmuş olmalı.

Bu bir tesadüf mü yoksa iddialar gerçek mi?

Bununla beraber hasta olan liderlere karşı komplo teorileri üretmek çok kolaylaştı. Başbakan Sayın Erdoğan'ında hastalığını bu bağlama çekmek isteyen sokak dedikodularıda yok değil.

Fakat bunların tamamı kanıtlanmamış birer iddia olmaktan öteye gidemeyecektir.

Chavez veya diğer liderler, kendi misyonlarına uygun bir aday belirleyip bunu tercih ederek kendi halklarının demokratik tercihlerinde yol gösterici olabilirler.

Neticide bu şahıs olayı değil misyon olayıdır.

Zira şahıslar gelirler ve giderler, önemli olan misyona sahip çıkacak sürekli bir nesil oluşturabilmektir.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..