Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

CHP Karşıtları bir göz atın…

CHP Karşıtları bir göz atın…
 

AKP, sosyal devleti tarihe böyle gömdü!

Her düşüncenin, her siyasetin muhakkak ki taraftarı da olacak, karşıtları da. Demokratik bir yaşamı özleyen insanların en azından kabul etmeseler bile karşı görüşte olanların fikirlerine saygı göstermeleri lazım.

Günümüzde gelişen bunca asla kabul edilmeyecek olaya rağmen, taraftarı olduğumuz düşüncenin sözcüsü ve uygulayıcısı iktidar şu işi yanlış yapıyor, uyaralım demek yerine CHP ye saldıranlar bir bakın.

CHP, AKP nin yedi yılda sosyal devleti ne hale getirdiğini onyedi madde ile açıklayan bir kitapçık çıkartmış. Bir bakın bakalım ne diyor.

1) Evlenmemiş kız çocukları, yaşı ne olursa olsun çalışmadıkları sürece anne ya da babalarının sigortasından yararlanarak tedavi olabiliyorlardı. 5510 sayılı yasayla bu hakları elinden alındı.

2) Tedavi için hastanelere yatan hastalardan katılım payı adı altında bir para alınmıyordu. AKP “Sosyal güvenlik sisteminde açık var, yatan hastalardan da katılım payı alacağız.” dedi.

3) Bugün cezaevinde çalışıp gelir elde eden mahkumların, cezaevinde kaldıkları sürece çalışmalarına karşılık olan emeklilik hakkı talebleri hala kabul edilmedi.

4) 5510 sayılı yasaya göre emeklilere refah artışından pay verilmiyor, aylıklarının artışında sadece TÜFE (Tüketici enflasyonu) esas alınıyor. Emekli aylıklarının artışında sadece TÜFE değil, milli gelir artışının da dikkate alınması AKP’nin işine gelmiyor.

5) Ölen sigortalının dul eşine sigortalının aylığının yüzde 75’i oranında ölüm aylığı bağlanıyordu. AKP, bu oranı 5510 sayılı yasayla yüzde 50’ye indirdi.

6) 5510 sayılı yasa ile prim borcu olan Bağ-Kur’lu esnaf ve sanatkarın hem kendisi için hem de ailesi için sağlık yardımları kapsam dışına çıkarıldı.

7) Emekli maaşları arasındaki uçurumu kapatacak intibak yasası bir türlü çıkarılmadı. Haksızlık hala sürüyor.

8) İşsizlik ödeneğinden yararlanan işsizlerin, bu ödeneği aldıkları sürece sağlık sigortası primi ile birlikte emeklilik primlerinin de İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılanması önerisi kabul edilmedi. Böylece işsizlerin emeklilik hakkı korunmamış oldu.

9) İlk yapılan düzenlemede sigortalının doğum yapan eşine 1.368 lira emzirme parası veriliyordu. Bu önemli yardım 70 liraya düşürüldü.

10) 5510 sayılı yasayla prim gün sayıları ve bağlama oranları değiştirilerek emekli aylıklarının düşük hesaplanmasının yolu açıldı.

11) Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların yıpranma hakları 5510 sayılı yasayla kaldırıldı.

12) Emekliler, yeniden çalışmaya başladıklarında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmeye başladı.

13) Sosyal Güvenlik Destek Primi’nin yüzde 15’ten yüzde 10 oranına indirilmesi teklifi asla kabul edilmedi.

14) Ölen sigortalının yakınlarına hiçbir koşul aranmadan yapılan 2.079 liralık cenaze yardımı bazı şartlara bağlandı ve miktar da 280 liraya düşürüldü.

15) Kayıtdışı çalışanların kayda alınması için hiçbir çaba sarfedilmedi ve böylece milyonlarca kişi sosyal güvence kapsamı dışına itilmiş oldu.

16) Seçimle gelen ve devletten aylık alan herkesin sigortalı olmasından devletin sorumlu olması ilkesi muhtarlara uygulanmadı.

17) Yoksullukla mücadele eden çağdaş ülkelerde uygulanan aile sigortası uygulamasına bir türlü geçilmedi.

Ne dersiniz, yine yıkıcı muhalefet mi yapmışlar?

2009-11-15

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..