Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '10

 
Kategori
Haber
 

Cihaner'in haklı olduğu ortaya çıktı...

Cihaner'in  haklı olduğu ortaya  çıktı...
 

İlhan Cihaner


İsmailağa Cemaati davasının görüldüğü Erzurum’daki özel yetkili mahkemede özel yetkili savcılık esas hakkındaki görüşünde olayın “örgütlü suç değil, izinsiz eğitim kurumu açma” olduğunu belirtti. İlhan Cihaner’in cemaat hakkında Erzincan’da dava açmakta haklı olduğu ortaya çıktı.

Milliyet’ten Gökçer Tahincioğlu’nun dava ile ilgili haberi:

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde, İsmailağa Cemaati ile ilgili soruşturma başlatan ancak “işlenen suç, izinsiz eğitim kurumu açma ve bu konudaki soruşturma görevi benim” ısrarına rağmen, önce dosyası elinden alınarak Erzurum Özel Yetkili Başsavcı vekilliği’ne devredilen, daha sonra bu nedenle soruşturulan, İsmailağa dosyası gerekçe gösterilerek tutuklanan ve son olarak Adana’ya düz savcı olarak atanan İlhan Cihaner’in haklı olduğu anlaşıldı.”


İsmailağa Cemaati davasının görüldüğü Erzurum’daki özel yetkili mahkemede esas hakkındaki görüşünü açıklayan özel yetkili savcılık, cemaatin anayasal düzene karşı suç işlemediğini, sanıkların sadece izinsiz eğitim kurumu açma suçuyla cezalandırılmasının gerektiğini belirtti.


Böylece, Cihaner’in baştan beri savunduğu, “Soruşturmayı yürütme görevi Erzincan’ın” tezi, gelişmelerin yaşandığı dönemde ısrarla, “Örgütlü suç var, görev Erzurum Özel Yetkili Savcılığı’nın” görüşünü savunan Erzurum Savcılığı’nca da kabul edilmiş oldu.”

18 ve 22 Şubat 2010’da yazdığım iki yazı ile Cihaner olayını blog sayfalarına taşımıştım.

Sürecin kamuoyuna yansıması Cihaner’in Erzincan Başsavcısı olduğu dönemde, İsmailağa Cemaati ile ilgili başlattığı soruşturmayla başlamıştı.

Cemaatlerin, çocukları ailelerinden kopartarak, yasaya aykırı biçimde açılan Kuran kurslarında eğittiği, usulsüz bazı iş ve işlemlere imza attığı gerekçesiyle soruşturma başlatan Cihaner’in dosyasına, bir süre sonra Erzurum’daki Özel Yetkili Başsavcı vekilliği müdahale etmişti.

Erzurum Özel Yetkili Başsavcısı Osman Şanal, “Cemaat silahlı örgüt yapısında” yönündeki bir ihbarı gerekçe göstererek, dosyayı Cihaner’den istemişti.

Cihaner’in direnmesine rağmen dosya Erzurum Özel Yetkili Mahkeme’sine gönderilmişti. Adalet Bakanlığı’da Cihaner hakkında soruşrurma açmıştı.

Cihaner’in 26 yıl hapsi istenmişti.

Bakanlık, 18 Haziran’da tamamladığı soruşturma raporunda, şikayetçilere dayanarak Cihaner’i 15 ayrı eylem nedeniyle suçlamıştı. Raporda Cihaner hakkında 26 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Daha sonra Başsavcısı İlhan Cihaner'in makamında aramanın yapıldığı ve gözaltı kararının tebliğ edildiği anların polis kamerası görüntüleri kamuoyuna yansımıştı. 'Eşkıyalık' polemiği gündeme damgasını vurmuştu.

Cihaner, cemaatin silahsız olduğunu belirtmesine rağmen, bu soruşturmayı İrtica ile Mücadele Eylem Planı kapsamında yürüttüğü, cemaati silahlı bir yapıda göstermeye çalışacağı iddiasıyla tutuklanmıştı.

Cihaner hakkındaki davalar hala sürüyor.

Dosyayı alan Erzurum Özel Yetkili Başsavcısı Osman Şanal, cemaat üyelerini, anayasal düzene karşı suç işlemekle suçlamıştı.

Şimdi ise Dosyayı alan Erzurum Özel Yetkili Başsavcısı Osman Şanal’ın iddia ettiği gibi olmadığı Erzurum’daki özel yetkili mahkemede özel yetkili savcılık esas hakkındaki görüşüyle ortaya çıktı. Olayın “örgütlü suç değil, izinsiz eğitim kurumu açma” olduğu netleşti.

O dönem davanın Cihaner’den alınıp Erzurum’a gitmesi İsmailağa soruşturması şüphelilerinin, telefon konuşmalarında “müjde” olarak birbirlerine bildirdikleri anlaşıldı.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..