Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

12 Kasım '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Çikolata, kırmızı şarap ve yeşil çaydaki yararlı madde

Çikolata, kırmızı şarap ve yeşil çaydaki yararlı madde
 

Flavonoidler vücuda zararlı öğeleri etkisiz hale getiren bitkisel maddelerdir.


Flavonoid terim olarak “sarı” anlamına gelen Latince “flavus” kelimesinden türetilmiştir, çünkü flavonoidler bitkilerdeki sarı, kırmızı, beyaz ve mavi pigmentlerden sorumludur. Meyve ve çiçeklere renklerini veren flavonoidler, çevresel stres faktörlerine karşı bitkilerde koruma sağlayan maddelerdir.

İnsanlarda ise, yeterli ve dengeli beslenme sistemi içerisinde yer alan bazı besinlerin sağlığı geliştirici, hastalık risklerini azaltıcı etkileri bulunmaktadır. "Fonksiyonel besin" olarak tanımlanan bu besinlerin sağlık üzerine etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

İşte bu fonksiyonel besinlerden biri olan "flavonoidler" antioksidan özellikleri olan yani vücuda zararlı öğeleri etkisiz hale getiren bitkisel maddelerdir. Birçok türleri bulunmaktadır. Kimyasal yapı ve şekillerinden kaynaklanan farklılıklar nedeniyle bu değişik türlerin vücuttaki etkileri de farklıdır. İnsanlarda flavonoidler;

-  Antioksidan aktiviteleri ile "serbest radikal" olarak adlandırılan ve hücrelere zarar veren maddeleri yakalayarak zararsız hale getirirler.

-  Bazı durumlarda antibiyotik gibi zararlı mikroorganizmanın fonksiyonunu baskılarlar, böylece virüslere ve bakterilere karşı koruma sağlarlar.

-  Bağışıklık sisteminin dayanıklılığını artırırlar. Damarları korurlar.

-  Turunçgillerin özellikle kabukları ve meyvesinin tam dışını kaplayan katmanda bulunan flavonoidler C vitamini aktivitelerini arttırırlar.Bu yolla cilt yenilenmesinde ve kırışıklıklarda, cilt yaşlanmasında ve cilt iltihaplanması üzerinde olumlu etkileri görülür.

-  Vücutta ülser ve ishal gibi hastalıklarda ve romatizmal durumlarda ilaç görevi görürler.

-  Vücutta "histamin" adı verilen ve alerjik reaksiyonlara neden olan maddenin neden olduğu alerjik reaksiyonların önlenmesini sağlarlar.

-  Vücut için önemli olan enzimlerin aktivitelerini düzenlerler.

-  Kanserli hücrelerin çoğalmasını engellerler. Yapılan çalışmalarda flavonoidlerin akciğer kanseri oranını %50 azalttıkları, tümör hücrelerinin çoğalmasını engelledikleri gösterilmiştir.

Hangi besinlerde bulunur?

Soğan, elma, yabanmersini, kayısı, armut, çilek, ahududu, pırasa, domates, lahana, brokoli, ıspanak, maydanoz, böğürtlen, vişne, kiraz, erik, siyah üzüm, kırmızı şarap, turunçgiller, yeşil çay ve siyah çikolata flavonoidlerin en yoğun olarak bulunduğu besinlerdir.

Nurcan Arslan

twitter.com/pasifikakademi

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..