Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '07

 
Kategori
Dünya
 

Çin ABD’yi elindeki dolarları satmakla tehdit etti

ABD, bir süredir Çin üzerinde ticari yaptırımlar uygulayarak ülkenin para birimi yuanın revalüe edilmesini sağlamaya çalışıyor. Elinde 1.33 trilyon dolarlık dev bir rezerv tutan Çin, ABD'nin ticari baskılarına devam etmesi halinde, bu rezervi likide edebileceği imasında bulundu.

Bu duruma tepkiler farklı:

Bazıları tarafından Çin’in böyle bir hamle yapması durumunda ABD Doları’nın tarihi bir düşüş yaşayacağı belirtiliyor.

ABD Hazinesi'nden Henry Paulson ise böylesi bir hamlenin Amerikan otoritesini güçlendireceğini ve dünya genelinde korumacı politikaları da tetikleyeceğini söyledi.

Döviz stratejisti Simon Derrick, Çinliler tarafından yapılan yorumların ABD Senatosu’na bir mesaj verme kaygısı taşıdığını dile getirdi. Derrick, "Burada seçilen kelimeler çok kaygı verici. Bu açıkça politik bir tehdit ve kredi piyasası bu durumdan etkilenmeye başladığında çok ciddi politik sonuçları olacaktır " diye konuştu.

2008’deki seçim için başkanlık aday adaylarından Hillary Clinton, bu durumu seçim kampanyasının bir parçası haline getirdi. ABD'nin, Pekin, Şanghay veya Tokyo'dan gelebilecek bir ekonomik saldırıya karşı savunmasız olduğunu ileri süren Clinton, yasal düzenleme yapılmasını savunuyor.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi yetkilisi He Fan ise, yaptığı açıklamada daha da ileri giderek, "Eğer isterse, Pekin'in elinde doları çökertecek güç bulunmaktadır" diye konuştu.

ABD’nin kamu borcunun % 44’ü yabancıların elindeymiş.

Öncelikle vurgulamak gerekli: Bu er geç olacak, çünkü Çin’in tüm döviz rezervleri dolar ve bunu bilinçli olarak yaptı. Gün gelip, Çin’in denetimindeki dolar miktarı ABD’ninkini geçince, aynı bizde dövizin şimdiki kafa üstü çakılması gibi durumlar istenildiği zaman yaratılabilir.

Çin, döviz rezervinin Yen’e çevirmez, çünkü Japonya ile arasının düzelmesi onyıllar alacak. Geriye kalıyor avro. Bu da, avronun dolar karşısında daha uzun süre yükseleceğini gösterir. Unutmayın, avro / dolar 0, 93’ten başladı, 1, 38’i geçti.

ABD’lilerin tutumu ise ironik. Makro düzeydeki ekonomik politikaların kolay kolay büyük dönemeçler yapmadığını biri ABD’li siyasetçilere yeniden anlatmalı.

Bu bir etme bulma dünyası. ABD AB’ye acımasızlık yaptı, şimdi Çin ABD’ye yapıyor. Gün gelecek, Hindistan da Çin’e yapacak.

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=87069, 6

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..