Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '14

 
Kategori
Dünya
 

Dünyada Türk milletine en çok benzeyen millet hangisi?

Dünyada Türk milletine en çok benzeyen millet hangisi?
 

Valla ben aradım bulamadım, isterseniz birlikte arayalım… Hani bir dünyayı çok dolaşmışız, eski kıtayı bir uçtan diğer uca geçmişiz ya geçtiğimiz yerlerde izimizi bırakmışız ama belli ki bize de dokunanlar olmuş. Eskiden belki kolay ayrılıyorlardı ama günümüzde artık milletler birbirlerine benziyorlar.

Ülkemizde beş kıtadan insan var. Azeriler, Özbekler, Türkistan göçmenleri Asyalı. Karadenizliler Rus, Slav, Balkan. Doğu Anadolu İran, Turan. Güneydoğu, Irak, Suriye. Akdeniz Arap. Ege bölgesi, Akdeniz ülkeleri, Avrupa. Marmara bölgesi, Avrupa, Amerika. Ama bütün bunlar tamamen değil; yani tabii ki biraz öyle.

Elbette sorunun cevabı tam olarak isteniyorsa aramaya devam etmemiz lazım. Türkiye’nin sokaklarında dolaşırken “ yani bu tıpkı Amerikalıya benziyor” diyebileceğiniz (her yönden ama) insan var mı? Demek ki dünyada bize en çok benzeyen millet Amerikalılar değilmiş. Eh bu durumda İngilizler de olamaz.

Bazı milletlerin ayırıcı özelliği vardır ve genel olarak bunların Türklere benzemesi mümkün değildir. Örneğin Hintliler. Hintlilere benzeyen Türk yok mudur? Vardır elbette. Topluca en çok yaklaşan demek istiyoruz. Keza Afrikalıları ve kuzey Avrupalıları da ayırmak lazım.

Bize en çok benzeyen milleti bulmak için önce benzemeyenleri ayırmamız doğru bir yöntem. Ülkemizde Çinlilere ve Japonlara benzeyenler var ama bunları da ayırmamız gerekir. Arama bölgemiz belli oldu: Rusya dâhil Avrupa (kuzey Avrupa hariç), Akdeniz ülkeleri, Ortadoğu, Balkanlar… Allah Allah biz Orta Asya’dan gelmedik mi, bunlara niye benzeyelim ki… Üstelik akrabalarımız olan Finlerden ve Kızılderililerden hiç bahsedilmedi. Finleri bilmem ama Kızılderililer de dikkate alınmalı.

Buradan halkların gerek görünüş gerekse karakter olarak birbirlerine benzemesini sağlayan şeyin genlerden ziyade yaşadıkları coğrafi şartlar olduğu çıkıyor. Bizimle aynı coğrafyada yaşayan halklara daha çok benziyoruz. Kızılderililere çok yönden benziyoruz ama oturan Ayı Hacı Mustafa amcanın yanında (tip olarak)uzaydan gelmiş gibi duruyor.

Ve bunlar içinde bir seçim yapmaya kalkıştığımızda işimiz zorlaşıyor. Arap tutuculuğu, Rus tembelliği, Kuzey Afrikalıların boş vermişliği, Yunanlıların oynaklığı, İtalyanların macera severliği, Yahudilerin cinliği, Ermenilerin kini, Avrupalının eğitim hastalığı, Bulgar dayılığı derken Orta Asya’ya maşallah hiçbir şey kalmamış. Bilge Kaan dirilse gelse eminim ki bizi başka bir millet sanacak. Valla biz bunların karışımıyız. Onlar da bizim karışımımız. Tamam, da hangisi ağırlıklı. Bir Türk erkeğini/kadınını bunlardan her biriyle ayrı ayrı yan yana getirsek en çok kime benzer? Ben fazla düşünmeden İtalyan diyorum. Doğrusu da nedenini bilmiyorum. Türk milleti en çok İtalyanlara benziyor.

Araplardan daha fazla tutucuyuz; asıl Arabistan Türkiye! Ruslar kadar tembeliz, ona hiç şüphe yok. Kuzey Afrikalılar gibi boş vermişiz. Yunanlılar kadar oynağız. Yahudiler kadar cin, Ermeniler kadar kindar değiliz. Avrupalılar kadar medeni değiliz ve Bulgarlar dayılığı eminim bizden almışlardır.

Yani elbette itiraz edeceksiniz, “Korkut gözlük tak diyeceksiniz; kara çarşaflı biri İtalya’ya gitse olay olur, nasıl benzermişiz sen galiba gönlünden geçeni söylüyorsun” diyeceksiniz ama birçok kriteri göz önüne aldığımız unutulmamalı. En çok yaklaştığımız millet İtalyanlar. Bunun nedeni doğudan gelmişiz. Doğu değerlerimizi korumak ama aynı zamanda batı değerlere de entegre olmak isterken diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha özgün bir millet olan İtalyan profilinde kalmış olmamızdır. Yani medeni olmak istediğimiz için geri, Orta Asya kimliğimizi kaybetmemek için de ileri gidememişiz 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..