Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '06

 
Kategori
Haber
 

Çin rezervlerini ne yapacak?

Çin’in elindeki ABD doları rezervi 1 trilyon doları geçmiş. Gazi Erçel şöyle yazmış: "Çin’in biriktirdiği rezervlerinin iki kaynağı var. Birincisi cari işlemler fazlası, ikincisi yabancı sermaye. İki kaynaktan sağlanan tutarlar 2000 yılından bu yana giderek artıyor. 2000 yılında 25 milyar dolar fazlayla başlayan cari işlemler dengesi, 2006 yılı için 230 milyar dolara ulaşacak. Bu rakamın 2007 yılında 300 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Yabancı sermayenin birinci adresi olan Çin, yılda 70 milyar dolarlık tutarındaki bir dış kaynağı bu yolla çekiyor. Sıcak para Çin’de çok az. Öyle bir sistem kurmuşlar ki, giren çıkamıyor."

Çin bir taşla kaç kuş vuruyor?

GSMH’sını yıllardır yüksek düzeyde büyütüyor, üstelik bunu başkasının parasıyla yapıyor. Düzenlemeleri sayesinde, bizim gibi bir günde değil, 4 saatte dolarda % 25’lik oynama yaşamıyor. Artı değer parasıyla, büyük barajlar dizisi projesi gibi devasa yatırımlara girişebiliyor.

Çin bir taşla kaç kuşu riske atıyor?

ABD parası giderek değer kaybettiği için, aslında biraz cepten yiyor. Yani ekonomisinin köpüğü kabarıyor.

Peki bunları niye yapıyor?

Çin ABD’yi silahla değil, onun silahı olan parayla yeniyor. Şu anda istese doları, bizdeki gibi kısa sürede büyük oynamalara sürükleyebilir.

Peki, bunu yapacak mı?

Hayır. Yalnızca ABD üzerinde ekonomik, onun da ötesinde psikolojik baskı, üstünlük ve ilerisinde de hakimiyet sağlamak peşinde. Bunu da dünden yarına değil, uzun onyıllarlık erimlerde planlıyor. Meteoroloji kayıtlarının 2.000 (iki bin) yıllık olduğu bir ülkeden söz ediyoruz.

Sonuç: Çince’de ‘risk’, ‘fırsat’ ve ‘tehlike’ hece-harfleriyle yazılırmış.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..