Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '20

 
Kategori
Felsefe
 

Çin Tipi Sosyalizm

Dünya halkı, Sovyetlerin dağılma süreciyle birlikte ABD´nin Kuveyt´e  işgalı ve Irak´a saldırısıyla başlayan ve günümüz Suriye´sinde sekiz yıldır devam eden savaşlardan bııktı usandı adeta sağırlaştı ve vahşi kapitalizmin doğurduğu dünyadaki gelir dağılımı dengesizliği yüzünden yavaş yavaş yeni arayışların yörüngesine girme arifelerini yaşıyor adeta.

Bir arayış içinde dünya ekonomisi.

Kapitalizm kötü bir rejim değil, kötü olan vahşi acımasız öldürmeyen ama ölüme de çare bulmayan yönüdür. Dünya halkını kahreden de bu zaten.

Aklıma şu soru gelmeye başladı ´acaba dünya küresel ekonomi Çin modeline doğru mu kayacak?´..

Neden olmasın.

Bakınız Çin küresel dolar milyarderleri sayısında ilk defa ABD´nin önüne geçmiş durumda. Bu durum çok şeyi anlatıyor aslında.

Çin´de hem Mao Zedung modeli uygulanmakta hem de kapitalizm sistemi uygulanmaktadır.

Çin tipi sosyalizm de denilebilir. Basit anlatımla işçi fabrikaya ortak olma (üretimden prim mettodu) metodu.

Mao´nun bir sözü var ´kedinin rengi önemli değil, önemli olan fareyi tutması´ diye..Tam da bugünkü Çin için söylemiş bilmem kaç yıllar önce. Yani benim halkımın yaşam seviyesi yükselsin, bu seviye ´kapitalizm´ sisteminin desteğiyle gerçekleşmiş olsun önemli değildir sosyalizm ile zıt kutupta olsada.

Çin ekonomisinin küresel ekonomideki yeri neredeyse ABD´nin önüne geçmek üzere olduğunu hepimiz biliyoruz. Ekonomistler neredeyse hergün dillendiriyorlar.

Çin´de ´Çin tipi patron´ yetiştirme eğitimi veriliyormuş eğitim kurumlarında. Yani patron kapitalizm sistemindeki gibi bencil merhametsiiz emek sömüren değil Çin tipi sosyalizm modeline göre emekçiden yana tutum sergileyen ve emeğe göre ücret belirleyen patron yetiştirilmek isteniyor.

Galiba küresel sermaye tuccarları dünya ekonomisinin çıkmazı için Çin tipi sosyalizm modelini benimseyecektir.

Sosyalizm denildiğinde Sovyetler Birliği dönemi akla gelmemelidir. Komünizm bir baskı rejimiydi. Dünya artık farklı bir eksenin içine girdi. Çin tipi sosyalizm insanları ötekileştirmeyen emek-sermaye ilişkilerini dengede tutan sistem olduğunu düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..