Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Coca Cola hakkında bilinmesi gerekenler

Coca Cola hakkında bilinmesi gerekenler
 

internetten alıntı


COCA COLA; Son zamanlarda toplumumuzca vazgeçilmez meşrubat olarak düşünülüyor.

Ayranı, limonatayı ikinci plana attık. Senelerdir, konuklarımıza, kolay ve modern meşrubat diye ikram ettik. İyi de, kırmızı görünümlü, sıcak mevsimde soğuk içildiğinde müthiş damak tadı ve haz veren bu meşrubatın nelerden yapıldığını hiç merak ettik mi? Faydaları var mıdır, zararlı mıdır?

Bizim aile gelenekçidir, ayran ve limonatadan vazgeçmedik yani cola tüketmiyoruz.. 10 sene kadar önceydi, hediye gelen 2, 5 litrelik coca cola şişesini sarmalayan kâğıtta, içindekiler bölümünde, zararlı E 330 serisinden birkaç madde vardı. Daha sonraları tüketiciler uyanmış ve başvurular olmuş ki, artık zararlı guruplar simgeleri ile yazılmıyor, sadece üstü örtülü olarak, tek kalemde toptan emülgatör diye yazıyorlar. Bunun anlamını da çoğumuz bilmeyiz. Emülgatör, sıvıya katılan muhtelif maddelerin tam karışımını yapıp, homojenize sıvı elde edilmesini sağlayan katalizör bir madde.

Coca colanın nelerden yapıldığına gelince; en önemli maddesi, coca cola özütü. Bu özüt, Peru'da yetiştirilen, yapraklarından kokain çıkartılan bir bitki olan koka nın sütünden elde ediliyor. Coca cola ismi de buradan gelmektedir ve cola bu yüzden bağımlılık yapmaktadır.

20 maddelik gizli karışım formülü, Atlanta'da bir banka kasasında saklanıyor. Çok az coca cola üst düzey yöneticisinin bildiği formül, kurumun en üst düzey kimyageri tarafından bile tam olarak bilinmiyor. Formülü bilenler, yalnız seyahat ediyorlar ve garip bir şekilde korunuyorlar.

Coca colanın bilinen bir bileşeninin karaciğerde doğal bir AMFETAMİN e dönüştüğü kanıtlanmıştır. Peki amfetamin nedir? İnsan vücudunun salgıladığı adrenalin hormonuna çok benzeyen sentetik bir salgıdır. Emekçilerin daha hızlı ve güçlü çalışmaları için 1933-1938 yıllarında Almanya'da işçilerde kullanılmıştır. Saldırganlığı kamçıladığı için de savaşta askerlere verilmiştir. Günümüz sporcularında doping maddesi olarak kullanılmaktadır.

Amfetaminler bağımlılık yapan uyuşturucular gurubundadır. Aşırı kullananlarda mutluluk hissi yapar, etkisi 3-5 saat sürer.

Başka bir rivayete göre, coca cola özütü diye bilinen gizli tutulan formül aslında COCHİNEAL isimli bir böcek çeşidinin ve larvalarının ezilmesi ile elde edilen bir sıvıdır. Cochineal, Kanarya adalarında ve meksikada yaşar, doğal ortamlarda çoğaldığı gibi kültürel olarak üretilmektedir.

Bu iki formülden hangisini ele alsak, biri uyuşturucu, diğeri mide bulandırıcı. Uyuşturucuların beyin hücrelerini öldüren etkisi malûmumuzdur. İftiharla tüketiciye sunulacak olsa bu formül, neden bu kadar gizlenme ihtiyacı duyulsun? Gizlenen şeyler ayıp kategorisinde olanlardır.

Ülkemizin fakiri, zengini coladan vazgeçemez hale geldi. Yurdum insanı ekmeğinden evvel colasını düşünüyor. Kaç kişiden duydum: "colasız sofraya oturmam" diyor. Etrafa, kredi kartlarına olanca borcun var, ne gereği var bu nesnenin!

İçip içip geğirtmekten başka yaptırdığı bir şey de yok. Çok yüksek kalorili, 2.28 lt. suya, 2.360 kg beyaz toz şekerin eşdeğeri tatlandırıcı kullanılıyor. Onun için cola tutkunlarının bel ve göbek çevresine bakınız, çünkü kilolar önce orada depolanıyor... Büyük bir olasılıkla tuz da kullanıldığını düşünüyorum zira, İzmir Bornova'da eski yol üzerindeki cola imalathanesine çuvallarla kaya tuzları geldiğini görmüştüm.

Bu ürün, her ne kadar yurdumuzda, COCA COLA adıyla üretilse de, buluşcu ülkeye yabancı para cinsinden patent ücreti ödemekteyiz.

Onun yerine faydaları ile bilinen milli meşrubatımız ayran veya limonatayı neden tercih etmeyiz? Psikolojide vardır, yasaklara, zararlılara karşı meyil. Anlaşılması, analizi zor bir toplumuz.

Özetle zararları:

1-Yüksek kalorisi ile şişmanlık ve diyabet sebebi..

2-Uyuşturucu özelliğinden dolayı beyin hücrelerinin kaybı...

3-Uzun vadede gastrit ve ülserlere sebebiyet...

4-Boyar maddelerde kanserojen riski var

5- Hiçbir fayda içermeyen bu nesnenin bütçemize zararları...

Bugün senenin son günü, yılbaşı kutlamalarında, COCA COLA olmazsa olmazlarımızdan mı olacak yine. Gelin hep birlikte vazgeçelim, nefis, aromalı çayımız, ayranımız, limonatalarımız, ellerimizle sıktığımız meyve sularımız, kuru yemiş ve taze meyvelerimiz ne güne duruyor? Sağlık sizin sağlığınız, benden söylemesi...

Okuyanlarımızın yeni yılını kutlarım. Sağlıklar, mutluluklar, başarılar ve tüm güzellikler sizlerin olsun.

Gül Alkan

 
Toplam blog
: 344
: 1671
Kayıt tarihi
: 09.04.09
 
 

Özel bir finans kuruluşundan emekliyim. Hayatın her aşamasını acısıyla tatlısıyla yaşamış biri ol..