Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '21

 
Kategori
Psikoloji
 

Çocuğum uyuşturucu kullanıyor

Bir anne oğlunu terapiye getiriyor ve oğlunun Marijuana (esrar, ot, kenevir, uyuşturucu) kullandığına dair endişesinden bahsederken bunu felaket bir problem olarak tasvir edip oğlunun hayatının mahvolacağına dair korkularını dile getiriyor. Ergen çocuk ise durumu çok fazla büyütmüyor, bütün arkadaşlarının ot kullandığından bahsediyor ve bunun ilişkilerini ve notlarını etkilemediğini soyluyor.

Peki, “Oğlumun odasında uyuşturucu buldum, ne yapacağım?” diyen bir ebeveynin neler yapması lazım?

1.Bulduğunuz madde ile alakalı çocuğunuzla konuşun:

Kolay olmasa da ergen çocuklar ile açık iletişim kurmak çok önemlidir. Çocuğunuzun okul çantasında madde bulduğunuz zaman bunu ona sorabilirsiniz. Elinizde bilgi olmadan varsayım yapmak ve bir sonraki adımı planlamak doğru olmaz. Çocuğunuzla konuşmaya karar verdiniz diye çocuğunuz sizinle dürüst olacak diye bir kaide de yoktur. Bir diyalog başlatarak ancak iletişimi denemiş olursunuz fakat çocuğunuz bahane bulup yalan söyleyebilir.

2.Marijuana/ot içmek lisede çok yaygındır:

Lise çağında bir çok genç alkol/uyuşturucu gibi riskli davranışları deneyimler. Örneğin 2019’da lise çağındaki gençler ile yapılan bir çalışmada, liseye giden erkek çocukların %37’sinin Marijuana kullandığı bulunmuştur. Kullanım sebepleri değişkenlik gösterse de kullanım çok yaygındır ama yaygın olması da potansiyel uzun vadeli negatif sonuçları engellemez.

3.Marijuana, ruh sağlığı bozuklukları ile bağlantılı olabilir:

Marijuana kullanımı ve ruh sağlığı alanında yapılan çalışmalar bu çocukların ileride psikotik bozukluklar ve genetik varyasyonlar yasayabileceklerin ön görmektedir. Ergenlikle Marijuana kullanımı ayni zamanda ileriki yaslarda depresyonu ve intihar teşebbüsünü tetikleyebilir. Bir çok insan depresyon ve endişe bozuklukları ile başa çıkabilmek için uyuşturucu kullanır.

4.Çocuğunuz için destek sistemi kurun:

Ergenlerin çevresinde onu yanlış davranışlara teşvik etmeyecek ve motive edecek sağlıklı yetişkinlerin olması çok önemlidir. Mentor, okul danışmanları, öğretmenler, terapistler bu konuda çok destek olabilir. Çocukların dünyayı keşfederken sadece anne-babalarından değil, diğer yetişkinlerden de destek almaya ihtiyacı vardır. Konu ile ilgili uzmanlar, gençler ile Marijuana kullanımları hakkında konuşup altında yatan sebepleri tespit edebilirler.

5.Kendiniz için destek alın:

Ergen ebeveyni olmak zordur. Onların hayatında sizi inciten ve zor bir durum yaşandığı zaman sizin de destek almanız çok önemlidir. Çocuğunuz hata yaptığında bunu arkadaş ve akrabalarınıza söylemek zor olabilir. Böyle durumlarda bir terapist sizi sağlıklı yönlendirip destekleyebilir.

 

 
Toplam blog
: 22
: 52
Kayıt tarihi
: 05.10.18
 
 

Amerika'nin Kalifornia eyaletinde Lisansli Evlilik ve Aile Terapistiyim. Koc Universitesi Psikolo..