Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Çocuk gelinler

Çocuk gelinler
 

Eliflere sahip çıkmamız gerek…

“Elif 13 yaşında, dudağında kıpkırmızı ruj sürülü, memeleri büyük ve orantısız bir şekilde kalın basma elbisesinden belli oluyor. Kerpiç evin içerisinde, ev işi yapıyor. Masadaki yemek sonrası kalanları topluyor. Masanın boyu biraz yüksek olduğundan her seferinde sandalyeye çıkarak ellerine büyük gelen tabakları, çanakları tepsiye diziyor, tepsiyi titreyerek mutfağa taşıyor. Bulaşık yıkamak için musluğa ulaşamaz, levyenin önüne bir tabure koyar ve musluğu açar. Yatak odasına giderken koridordaki kırk üç numara erkek terliklerini yerine yerleştirir. Yatak odasının kocaman pencerelerinin kepenklerini açar, yerdeki üzeri kırmızı lekeli havluları toplar. Yorgundur, minik elleriyle yatağa kendini çeker, yatağa yatar, yatak kocamandır. Elif anca yatağın beşde birini kaplar. Tam gözleri kapanırken irkilir kapıya doğru ilerler, kapı kolu yüksekte ve kapı kocamandır, kapıyı açar, içeri irice Kazım (26) girer. Elif’i kolundan çekiştirerek yatak odasına iter, cebinden adi basit dantel kırmızı bir don çıkartır, yatağın üzerine atar. Elif minicik elleriyle donu alır, ince bacaklarına geçirerek giyer. Kazım yatağın üzerinde tek bacağı altında otururken, Elif’e doğru uzanarak çekiştirir yatağa doğru ve üstüne çıkar, Kazım’ın altında Elif görünmez. Kazım işini bitirir kalkar kapıyı çarpar gider. Elif kalkar yataktan ayaklarını sallar, ayakları yere değmez, yatağın altında kırmızı plastik bir top vardır. Yere zıplar, kilotu çıkarır, uzun don giyer, göğüslerinin yerindeki pamukları çıkarır, Banyoya gider, tabureye çıkarak lavabonun üzerindeki aynaya bakar, ruju yüzünü kızartırcasına bastırarak siler, yıkar, parmaklarıyla ovalar. Saçlarının iki yandan örer. Gözlerini aynadan kaçırır. Yatak odasına koşar, yatağın altından kırmızı topu alır koca kapıdan cıkarak sokakta ayakları poposuna değerek meydana koşar. Meydanda diğer yaşıtları olan kız çocukları ile istop oynamaya başlar.”

Uçan Süpürge Organizasyonu’nun “Çocuk Gelinler” projesi kapsamında düzenlenen “Sözsüz Kısa Film Sinopsis Yarışması” nda ilk beşe giren, Ayşe Güler’ait “İstop” isimli kısa filmin bu senaryosunda olduğu gibi, binlerce Elif binlerce “çocuk gelin” var Türkiye’de.

Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği’nin (CETAD) verilerine göre 15-19 yaş grubu kadınlarda evlilik yüzde 11.9 oranında.

Çocuk gelinler, “berdel”, “beşik kertmesi”, “başlık parası” gibi çok değişik nedenlerle ortaya çıkıyor ve özellikle Anadolu’da halen ve artarak yıkıcı bir gelenek olmaya devam ediyor.

Uluslararası Dünya Vizyonu Örgütü’nün verilerine göre, yoksul ülkelerde 18 yaşından küçük kız çocuklarının evlendirme oranı gittikçe artıyormuş.

Küresel gıda krizinin, az gelişmiş dünyada çok sayıda ailenin yoksulluk nedeniyle kız çocuklarını erken yaşta evlendirmeye teşvik ettiğine işaret ediliyor.

Çocuk gelinler, eğitimlerini tamamlayamadan, bedensel gelişimlerini tamamlamadan doğum yapıyor, hastalıklara ve ölüme maruz kalıyor.

Dünyada her yıl 15 yaşın altında 3 bin 500, 18 yaşın altında da 21 bin kız çocuğunun evlendiriliyor ve bu sayının gelecek 10 yılda 100 milyon gibi bir rakama katlanabileceği kaydediliyor.

Erken yaşta ve zorla yapılan evlilikler, bugün dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi, Türkiye’de de yaygın bir sorun olmasına karşın, halen “sorun” olarak tarif edilmiyor, geleneklerin bir parçası sayılıyor.

Halen kız çocuklarını bir yük gibi gören zihniyet,

Halen başlık parasına kızını satarak maddi kazanç sağlayan aile düzeni,

Halen ‘kız çocuk okuyup da ne yapacak, evlensin, kocasına hizmet etsin’ anlayışı.

Elifler artık sadece istop oynamak istiyor, Elifler memelerini pamukla şişirmek istemiyor…

Elifler, kendileri daha çocuk…nasıl çocuk doğuracak?

Eliflere sahip çıkmamız gerek…

_____________________________________
 

http://www.ucansupurge.org/

http://www.ntvmsnbc.com/news/458417.asp

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..