Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '17

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuklarda diyabet

Çocuklarda diyabet
 

Görsel yumurtaliekmek.com adresinden alınmıştır.


Son zamanlarda diyabetle ilgili bilinçlendirme çalışmaları oldukça arttı.Okullarda "Çocuklarda Diyabet"konulu eğitimler verilmeye ,okullara afişler asılmaya,konuyla ilgili broşürler dağıtılmaya,çeşitli kamu spotlarıyla da televizyon aracılığıyla diyabet konusunda farkındalık oluşturulmaya başlandı.

 

Aileler kadar eğitimcilerin de çocuklarda diyabet konusunda bilgi sahibi olması çok önemli.Gününün büyük kısmını okulda geçiren çocuklarımızdaki belli başlı durumlara dikkat ederek bu konuda aileleri bilgilendirmek diyabet belirtileri gösteren çocukların tespitinde ve erken tanı konulmasında hayati önem taşıyor.

 

Çocuklardaki diyabet belirtilerinden , Prof.Dr.Şükrü Hatun 'un yazdıklarını referans alarak bahsedelim :

-Çocukların her zamankinden daha çok su içmeye başlaması,yanlarında sürekli su şişesi bulundurmaları,suya doyamadıkları hatta sadece suyla besleniyor gibi görünmeleri.

-Çocukların çok idrar yapmaları,gün içinde dikkat çekici sıklıkta tuvalete gitmeleri.Ders esnasında sık sık tuvalete gitmek için izin istemeleri.

-Önceden, geceleri idrar yapmak için uyanmayan çocukların ,gecede 1-2 kez idrar yapmak için uyanması ve bazen gece altını ıslatması.

-Çocukların iştahlarının artmasına rağmen kilo kaybetmesi,annelerin deyimiyle süzülmeleri.

-Kız çocuklarda genital bölgede mantar enfeksiyonu ya da bebeklerde inatçı pişikler görülmesi.

-Çocukların okul performansında azalma,çabuk yorulma gibi yakınmaları olabilir ve eskisine göre daha fazla devamsızlık yapmaya başlayabilirler.

Yukarıdaki yakınmalarla hekime götürülmeyen çocuklarda bir süre sonra insülin eksikliğinin şiddetlenmesine bağlı olarak bulantı,kusma,karın ağrısı ,gözlerde çöküklük,derin ve hızlı nefes alma(solunum sıkıntısı) ,ağızda aseton kokusu gibi diyabet komasına doğru gidişin belirtileri başlar.Diyabet bulgularının erken farkedilmemesi ya da sağlık kuruluşlarında diyabet tanısının atlanması sonucu ,diyabet koması gibi tehlikeli bir tabloyla karşılaşılabilir.

Daha fazla bilgi için: www.arkadasimdiyabet.org

 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..