Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '09

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklarda okul korkusu ve korkuyu yenmenin yollarıı

Çocuklarda okul korkusu ve korkuyu yenmenin yollarıı
 

Eylül geldi çattı. Bir okul sezonu daha başlıyor. Yeni okula başlayacak olan çocuklarda heyecan, isteksizlik, korku, sevinç gibi duygular yaşamaktalar. Anne babalar heyecanı da çocuklardan az değil. Kimi yeni başlayacak, kimi başka bir okulda öğrenimine devam edecek....

İşte burada anne baba olarak size çok görev düşmekte. Çocuklarıın yaşayacağı tedirginlikleri en aza indirmek sizlere düşüyor.Ne kadar yapıcı ve olumlu yaklaşırsanız, çocuğunuz da o derece az etkilenecektir. Bunu öncelikle kendi dünyamıızda ele almalıyız. Düşünün yaşamınızda değişikler yaşadığınızda nasıl etkilendiğinizi...

Çocuklarımızda yeni bir okul ile, yeni arkadaşlar edinecekleri bir döneme giriyorlar. Her bir insan yeni bir dünya demek. Yeni bir okul, yeni bir öğretmen, yeni bir çevre, keşfedilecek yepyeni ufuklar, öğrenilecek yeni bilgiler demek. Çocuklara yeni okulun bir zorunluluk değil bir tercih olduğunu söylemek, buna inanmalarıınıı sağlamak, onlara kolaylık sağlayacaktır. Yeni bir ortam, durum sizi etkilememeli ki, çocuklarda etkilenmesin.

Çocuklarınızın okul korkusunu yenmek tamamen sizin elinizde bunu unutmayın. Peki ne gibi belirtiler görülür derseniz; İşte size çocuğunuzun okul korkusunun belirtilerinden bazıları:

    Çocuk hem kendisinin hem de anne babasının güvenliğinden sürekli olarak endişe eder, korkar Çocuk okula gitmeyi kabul etmez. Bahaneler üretir. Sıklıkla hastalandığını, baş ağrısı ya da karın ağrısı çektiğini ifade eder. Size eskisinden daha fazla bağımlı hale gelir. Gece uykularında kabuslar yaşar ve sık sık uyanır Sürekli ayrılma korkusu yaşayarak panik durumlar gösterir Yalnız kalmaktan korkar, Karamlıkta kalmaktan korkar Sürekli olarak sizin yanında olmanızı ister.

Bu belirtileri gördüğünüzde onunla sık sık konuşun. Bu durumun her çocığın başına gelebileceğini, korkulacak bir durum olmadığını, okul sonrasında nihayet evine geleceğini anlatın. Okulda yeni arkadaşlıklar edineceğini, yeni bilgiler öğreneceğini ve çok eğlenceli olacağını ona sakin olarak anlatın. Gerekirse okul yöneticilerinden ve öğretmenlerinden destek alın. Sakın olaki bu isteksiz durumlarında ona bugün gitmese de olur yaklaşımında bulunup, okula gitmese de olur demeyin. Bu durumda daha da zararlı çıkarsınız.

Kısaca söylemek gerekirse, çocuğunuzun okul korkusunu yenmeye çalışırken ona sabırla yaklaşmalı ve onun duygularını anlamaya çalışarak yol gösterici olmalısınız. Bu durum uzun sürmeyecektir. Kısa süre içinde çocuğınız okula ve arkadaşlarına adapte olacaktır.

TİN

http://www.turkiyeinternette.com/haber/6394-cocuk-cocuklarda-okul-korkusu-ve-korkuyu-yenmenin-yollar.html

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..