Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

29 Mart '08

 
Kategori
Kültürler
 

Cüce Pigmeler

Cüce Pigmeler
 

Afrika' nın göbeğindeki Ekvator ormanlarında, yeryüzünün en kısa boylu insanları olan cüce "Pigmeler" yaşar...

"Negrillolar" da denilen bu halkın başka ırklarla karışmamış temsilcilerinde, en uzun ferdin boyu bir metre elli santimi bile bulmaz!..

Büyük siyah ırktan olan, Batı Pigmeleri olarak da adlandırılan bu insanların boyları yaklaşık 1 metre 45 santimdir. Kadınların boyu ise çok nadir olarak ancak 1 metre 40 santimi bulur.

Tenleri sarıya ya da kırmızıya çalan esmer bir renktedir. Saçları zencilerin genelinde olduğu gibi kıvırcıktır, lâkin tüyleri daha fazlacadır.

Çok kısa boylu ve kendi hallerinde insanlar olan Pigmeler veya Negrilloların bazıları Malezya' da, büyük bir kısmı da Afrika' daki geniş tropikal ormanlarda yaşarlar.

Göçebe olan halk, ormanda bilhassa çok yırtıcı olmayan av hayvanlarının çokca bulunduğu seyrek ağaçlı bir bölgeye geçici olarak yerleşirler.

Erkekler, zehirli okları veya mızraklarıyla antilop, maymun, hattâ fil avına çıkarlar. Gruplar halinde ava çıkan Pigmeler, artık tüfek kullanmaya da başlamışlardır. Kadınlar da ağaç dallarını sepet gibi örüp üzerlerini yapraklarla örterek kulübeler yaparlar, balık avlamaya çıkarlar, ormandan meyva ve yenebilecek bitki kökleri toplarlar.

Bölgedeki bütün av hayvanlarını öldürerek tükettikleri ya da ürkütüp iyice kaçırdıkları zaman, kulübelerini orada bırakarak, yerleşmeye daha elverişli ve daha bolca av hayvanı barındıran yeni bir bölge aramaya çıkarlar.

Pigmeler, bilhassa bağlantıda oldukları Batunlar' ın dilini konuşurlar... Lâkin, Boşimanlar' ınkine benzeyen, kendilerine özgü bir dilleri de vardır.

Pigmeler, "Khmvum" olarak adlandırdıkları bir tek yaratıcı tanrıya taparlar. Atalarının ruhlarına fazlaca önem verirler. Pigmelerin gelenekleri efsane ve şiir bakımından da zengindir.


Foto: bilgipanosu.com

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..