Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '14

 
Kategori
Siyaset
 

Cumhurbaşkanı seçimi..

Cumhurbaşkanı seçimi..
 

Tam tamına 4 ay sonra ‘Cumhurbaşkanı Seçimi’ yapacağız.. 10 Ağustos 2014 Pazar Günü, seçimin ilk turu gerçekleşecektir..

 

Yüzde 50.01 oya hiçbir aday ulaşamazsa; en çok oyu alan 2 aday arasında 24 Ağustos 2014 günü 2. ve son tur seçim yapılacaktır.

 

Yüzde 10 seçim barajını geçen siyasi partiler ortak bir aday çıkarabilecekleri gibi 20 milletvekilinin imzasıyla da cumhurbaşkanı adayı olunabilecektir.. Böylece 90 yıllık Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde yepyeni bir döneme girilecektir..

 

Parlamenter rejimle yönetilen ülkemizde; hep TBMM tarafından seçilen cumhurbaşkanı, ilk kez halk oyuyla seçilecektir..

 

Aslında dertsiz başımıza dert aldık..

 

Neden?

 

Parlamento ve hükümet ağırlıklı rejimle yönetilen ülkemizde şimdide halkın oyuyla seçilecek bir cumhurbaşkanımız olacak ve kesin devlet krizi çıkacaktır.

 

Hadi örnekleyelim..

 

Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçildiğini varsayalım.. 2015-Haziran ayında yapılacak genel seçimlerinde ise CHP-MHP koalisyonu kuruldu diyelim..

 

Ne olacak o zaman?

 

Seyreyle çıngarı..

 

Nasıl mı?

 

Diyelim ki cumhurbaşkanı yüzde 55 oyla seçildi. İktidar partisi-partileri toplamı da yüzde 50 olsun.. Hükümet kuran iktidara, cumhurbaşkanı ne der? Oyun kadar güçlüsün..

 

Çare nedir?

 

Valla yol yakınken keşke bu işten vazgeçilse.. Yok illa da seçim yapılacaksa; cumhurbaşkanı aynı zamanda hükümetin başkanı olmalıdır, başbakanlık makamı lağvedilmelidir. Öbür türlüsü kesin yönetilemez krize davetiye çıkarma olur..

 

Gelelim seçime ve adaylara..

 

Ya Sayın Abdullah Gül bir 5 yıl daha kalacak ya da Sayın Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olacaktır..

 

‘Ehee burada sorun nedir?’ diye sorarsanız; Gül asla başkanlık sistemi istemiyor, Erdoğan ise mevcut yetki ve sorumluluk haliyle cumhurbaşkanı olmayı arzu etmiyor..

 

Ve başka bir büyük sorun AK Parti bünyesinde yer bulacaktır.

 

Nedir o?

 

Liderlik meselesi.. 2015 ve 2019 seçimlerinde AK Parti lideri kim olacak?

 

Eğer Gül, devam ederse sorun yoktur. Başbakan Erdoğan için 3 kez milletvekili olma sınırlaması kalkar, 2015 genel seçimlerine Erdoğan liderliğinde girilir ve 2019 seçimleri için tekrar düşünülür..

 

Peki, aday kim olur?

 

Kanımca Başbakan Erdoğan, artık yoruldu, en az 10 yıl daha korunaklı bir makama oturmayı isteyecektir.. Kısaca cumhurbaşkanı olmayı kafaya koymuştur artık..

 

O halde Cumhurbaşkanı yetkilerinin daha da artırılması için yeterli çoğunluğa sahip olacağı 2015 yılı seçimlerini bekler mi?

 

Bence beklemez. Her ne kadar Ağustos-2014 ayında çifte sandık konmayacak dese de Sonbahar’da seçim kaçınılmazdır..

 

Çünkü adım adım stratejisi izlenecektir. İlk adım cumhurbaşkanı olmak, sonra erken genel seçimle anayasa değişikliği için çoğunluğu elde edecek AK Parti iktidarını sağlamak, sonra hayalindeki cumhurbaşkanı ya da devlet başkanı formülünü hayata geçirmek..

 

Peki, Ağustos ayında neden çifte sandık konulmuyor?

 

Konulmaz çünkü risk taşıyor. Seçim bu, sağı solu belli olmaz.. Önce cumhurbaşkanı olunsun, ondan sonra diğer hamle devreye sokulsun..

 

Neyse çok beklemeyiz herhalde.. Birkaç hafta içinde somutlaşır her şey..

 

 

 

 
Toplam blog
: 689
: 2433
Kayıt tarihi
: 17.01.07
 
 

 2007 yılından beri Milliyet Blog'da yazarım. 2009 yılında 'Normal Ötesi Aşk' ve 'Normal Ötesi Aş..