Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '10

 
Kategori
Bayramlar
 

Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramı
 

Cumhuriyetimizin 87. Yıldönümünü milletçe hür ve bağımsız olarak birlikte kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Milli Mücadele tarihimiz ve Kurtuluş Savaşı sırasında, 23 Nisan 1920’de TBMM kuruldu. 1920 / 1923 tarihleri arasında yurdumuz zor günler yaşadı.

Çanakkale Savaşları ve İstiklal savaşları sırasında yüz binlerce şehit verdik. Anadolu toprağı gazilerin ve şehitlerin kanlarıyla yoğrulmuştur. Önce bunu iyi bilmek zorundayız. Ben bu yazımda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyet konusunda bazı önemli bulduğum sözlerine yer vermek istiyorum.

Atatürk Onuncu Yıl Nutku’nda aynen şöyle Türk milletine hitap ediyordu:

Türk Milleti; Kurtuluş savaşına başladığımızın on beşinci yılındayız. Bugün Cumhuriyetimizin onuncu yılını doldurduğu en büyük bayramıdır. Kutlu olsun. Bu anda büyük Türk Milletinin bir ferdi olarak, bu kutlu güne kavuşmanın, en derin sevinci ve heyecanı içindeyim.

Yurttaşlarım,

Az zamanda çok ve büyük işler yaptık.

Bu işlerin büyüğü temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan, Türkiye Cumhuriyetidir.

Bundaki muvaffakiyeti Türk Milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak azimkârane yürümesine borçluyuz. Fakat yaptıklarımızı asla kâfi göremeyiz...

Çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz.

Yurdumuzu dünyanın en mamur ve en medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız.

Milletimizi en geniş refahı vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız.

Milli kültürümüzün, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız.

Geçen zamana nispetle, daha çok çalışacağız.

Daha az zamanda, daha büyük işler başaracağız. Bunda da muvaffak olacağımıza şüphem yoktur.

Çünkü Türk milletinin karakteri yüksektir, Türk Milleti çalışkandır. Türk Milleti zekidir.

Çünkü Türk Milleti Milli birlik ve beraberlikle güçleri yenmesini bilmiştir.

Ve çünkü Türk Milletinin, yürümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meş’ale müsbet ilimdir. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.

Şunu da ehemmiyetle tebarüz ettirmeliyim ki, yüksek bir insan cemiyeti olan Türk Milletinin tarihi bir vasfı da, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. Bunun içindir ki, milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, fıtri zekâsını, ilme bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, milli birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür.

Türk Milletine çok yarışan bu ülkü , onu, bütün beşeriyete ( insanlığa ) hakiki huzurun teminiyolunda, kendine düşen medeni vazifeyi yapmakta, muvaffakkılacaktır.

Türk Milletinin tabiat ve şiarına en mutabık ( uygun) olan idare şekli Cumhuriyettir. ( 1924 )

Cumhuriyet ahlaki fazilete müstenit bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir.(erdemdir.) Sultanlık korku ve tehdide müstenit bir idaredir. Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuskâr insanlar yetiştirir. ( 14 Ekim 1925).

Şuur daima ileriye ve yeniliğe götürür, dönüşsüz bir haslet olduğuna göre, Türkiye Cumhuriyeti halkı, ileriye ve yeniliğe uzun adımlarla yürümeğe devam edecektir. ( 1.9.1925 )

Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. ( Mayıs 1929) Memnuniyetle tekrar görüyorum ki, laik Cumhuriyet esasında beraberiz, Zaten benim siyasi hayatta bir taraflı olarak daima aradığımı ve arayacağım temel budur. ( 11.3.1930 )

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetimiz ve Türk Milleti konusundaki düşünce ve görüşleri elbette ki sadece bunlardan ibaret değildir. Cumhuriyetimizin kuruluşun 87. yılında biraz olsun bir hatırlatmada bulunmayı düşündüm. Devletimizin banisi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kulak vermek zorundayız.

Hemen hemen bütün konuşmalarında Türk milletinin zeki, çalışkan ve birlik ve beraberlikten yana olduğunu özlü cümlelerle vurguluyor. Bu veciz sözlerden ders almamız gerekmez mi?

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu güzel vatanı bizlere kanlarıyla armağan eden gazilerimizi, şehitlerimizi ve Cumhuriyetimizin kurulmasında emeği geçen herkesi, şanlı Silahlı Kuvvetlerimizle birlikte bu anlamlı bayram gününde ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 87.yılında saygıyla ve şükranla anıyor, aramızdan ayrılanları rahmetle anıyorum.

Yüce Milletimizin Cumhuriyet bayramını en iyi dileklerle kutluyor, sevgili vatandaşlarımıza sağlık ve esenlikler diliyorum...

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..