Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '08

 
Kategori
Güncel
 

Cumhuriyetçilik üzerine

Cumhuriyetçilik üzerine
 

Onuncu Yıl Nutkunu Okurken


“Benim ölümlü bedenim elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza değin yaşayacaktır.” ATATÜRK

Mustafa Kemal , öğrencilik yıllarından başlayarak ülke ve ulus sorunları üzerine kafa yormuş, düşünce akımlarını yakından incelemiş, iyi bir okuyucu olarak kendini yetiştirmeye çalışmış, yurdumuz ve dünyadaki gelişmelerle yakından ilgilenmiştir.

O’na göre mutlakiyet devri yaşanmış bitmiş, meşrutiyet yıllarından sonra tarihin akışı bizi cumhuriyete getirmiştir.

Türk Ulusu’nun Kurtuluş Savaşı boyunca, ihanet içinde bulunan padişahlık yönetimine karşı duyduğu bir tepkidir Cumhuriyetçilik. Halkçılığa dayanan demokrasinin, ulusçulukla birleştirilip laiklikle örülmesiyle ortaya çıkmıştır.

“Türk Ulusu’nun doğa ve karakterine en uygun yönetim, Cumhuriyettir. Demokrasi ilkesinin en yeni ve akılcı uygulamasını sağlayan hükümet biçimi cumhuriyettir. Demokrasi egemenliği kullanan araç ne olursa olsun, esas olarak milletin egemenliğine sahip olmasını ve sahip kalmasını gerektirir. Onun amacı, ulusun yönetenler üzerindeki kontrolünün sağlanması, sosyal, siyasal özgürlükler sağlamaktır. ( Ekim 1924) ATATÜRK

Cumhuriyetçilik, egemenliğin ulusa ait olduğu, halk ve devlet ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini belirtmektir. Ulus kendi yönetiminde söz sahibidir. Ulusun hükümet işlerini kontrol etme yetki ve olanağı bulunan cumhuriyet yönetimi özgürlük ve demokrasiden ayrılamaz.

Cumhuriyet, bir halk yönetimidir. Halkın yönetimde söz ve karar sahibi olamadığı yönetimlerin cumhuriyet olarak adlandırılmaları yanlıştır, halkı kandırmaya yöneliktir.

Atatürk, 29 Ekim 1923’te ilan edilen cumhuriyeti Türk gençliğine emanet etmiştir. Türk gençliği Ata’sının emanetine, bağımsızlık ve cumhuriyetimize sahip çıkma kararlılığını her fırsatta gösterecek ve gerektiğinde bu görevini kayıtsız koşulsuz yerine getirecektir. Anayasamızdaki, devlet şeklimizin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.

Türkiye’ mizin Irak’a, Afganistan’a dönmesini istemiyorsak, CUMHURİYETİMİZE hep birlikte sahip çıkmalıyız.

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..