Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '13

 
Kategori
Siyaset
 

Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak... Ya boşalanlar, yerleri kimlerle dolacak?

Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak... Ya boşalanlar, yerleri kimlerle dolacak?
 

Başbakan Erdoğan, Diyabakır’da törenlerde...

Bir arada olmanın adı, “tarihi buluşma”ymış! Bu “buluşma”da iki adam göze çarpıyor: Mesud Barzani ve Şivan Perver.

Biri aşiret reisi, öteki türkücü. Bunlara eşlik eden bir başka türkücü... Bu “zat-ı muhterem”ler Kürt. Kürt olmasına Kürt de, öyle bir hava yaratılıyor ki, Türkiye’deki bütün Kürtleri temsil ediyor, onların duygu ve düşüncelerine “tercüman” oluyorlar sanki.

Sanki ülkedeki Kürtlerin tümü onlar gibi düşünüyor ya da Apo hayranı, PKK destekçisi. “Sanki”yi atarsak, bu durumda cümle gerçeği yansıtıyorsa, o zaman bütün Türklerin de, Türk milliyetçiliğini kimseye kaptırmak istemeyenlerin peşine takılmasını kabul etmek zorunda kalırsınız.

Neyse...

Minder dışına çıkmayalım da, şu sözlere bakalım:

“Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun bir olduğunu, beraber olduğu birlikte büyük Türkiye yeni Türkiye olduklarını göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın.

Hangi Erdoğan, konuşuyor olabilir?

Başbakan Erdoğan mı, AKP Genel Başkanı Erdoğan mı, yoksa vatandaş Erdoğan mı?

Bu sözler, hemen “genel af” diye anlaşıldı, yorumlandı.

“Cezaevlerin boşalması”, “dağdakiler”le bağlantılı olduğu göre, denmek istenen şu mu?

Ey dağdakiler, PKK’liler, dağdan düz ovaya inin, silahları bırakın, cezaevlerindeki arkadaşlarınızı, yandaşlarınızı, bütün “baş”ları da salıverelim!.

Ötekiler, yatanlar, mahkum olanlar, mahkum olmayı bekleyenler mi?

Onlar içeride kalsın, ötekiler, yeni gelecekleri beklesinler mi?

Ama soru beklemez:

PKK’den boşalan yerlere kimler konacak?

*****

“Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını... göreceğiz” demek iyi hoş da, yeni ve görkemli cezaevleri niye, kimleri içeri doldurmak için yapılıyor?

Yanıtsız kalsa da, soru sormak serbest!.

Bazen kimi sorular, resmen yanıtlanıyor. Sözgelimi CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın soru önergesini Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması gibi:

“Diyarbakır'a 5 bin 904 kapasiteli 9 yeni cezaevi yapılacak. Bunların dört tanesi T Tipi, ikisi yüksek güvenlikli cezaevi olacak. Doğu ve Güneydoğu'da Diyarbakır dahil 20 kente yeni cezaevleri yapılacak. Buna göre, Mardin'e bin 140, Şanlıurfa'ya 3 bin 800, Malatya'ya 2 bin 892, Şırnak'a bin 400, Batman'a bin 892, Van'a 2 bin 392, Tunceli'ye 440 ve Hakkari'ye bin kişi kapasiteli cezaevleri yapılacak. Bu kentler dışında Ağrı, Bitlis, Kars, Siirt, Erzincan, Elazığ, Gaziantep, Ardahan, Iğdır ve Erzurum'a da yeni cezaevleri açılacak.”

Başbakan Erdoğan “boşalacak” diyor, ama Adalet Bakanı 5 ay önce böyle diyor.

Cezaevlerinden "yüksek güvenlikli" olanlara herhalde, hırsızı, kapkaççıyı koymayacaklar. Askerler sırayı savdığına, koşullu da olsa, “cezaevleri boşalacağı”na göre...

Gel de düşünme!..

Yeni cezaevleri yapılırken Diyarbakır’da “Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak..” denmesi, çelişki yaratsa da, bir yanıyla “seçim yatırımı”, bir yanıyla o bilinen, “süreç” denen gidişin son aşamasında yapılması gerekenin ilanıdır.

Son söz:

Gündemler, bir çözüme varmadan “kısa ömürlü” oluyorsa, bir sonraki bir öncekini unuttuyorsa, “inandırıcılık” hak getire!..

 

http://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutce@yandex.com

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..