Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '09

 
Kategori
Dans
 

Dans ve esneklik

Dans etmek isteyen ve seçtiği dans türünde esneklik gerektiğini düşünen gençler için sert hızlı ve ısrarlı bir esneme programı uygulamanın ne kadar zarar verici olabileceğine şahit olduğum için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Aslında bir önceki esneklik konusu çocuklara yönelik olmakla beraber bacak açma ya da kartal, işpaket gibi duruşları ve esneklik belirtisi sayılan duruşları gerçekleştirmek için gerekli sürecin, dans etmek isteyen gençleri de ilgilendirdiğini ve diğer yazının bu kitleye de hitap edeceğini düşünmüştüm. Ama geçen gece yanıldığımı anladım.
Gençler geç başlanmış dans eğitimi sürecinde blinçsiz insanlar tarafından bir an önce açıklık ve esneklik sağlama amacıyla öylesine zorlanabiliyorlarmış ki bir arkadaşımın çocuğu kasık bağlarını ciddi bir şekilde zedelemiş olarak geldi. İyileşme süreci uzun sürecek bir sakatlık oluşmuştu... Şimdi umarım bu yazıyı okuyan dansçı olmak ya da dans etmek isteyen gençler esneklik kazanmak için bedeni azar azar ve yavaşça eğitmenin gerkliliği hakkında bir fikir sahibi olurlar.
Esnek olmak her zaman dans ederken elastiki ve akıcı bir görünüm sağlamaya yardımcı değildir. Bir kere öncelikle bu unutulmasın. Akıcılık ve elastikiyet ancak çalıştığınız hocanın size verebileceği bir özelliktir. Hoca hareketleri mükemmel bir teknikle yapmanızı isteyebilir. Ama unutmamk lazımdır ki dans sadece teknik değildir. Yani hareketleri mükemmel bir şekilde yaparak, bacaklarını çok kaldırarak ya da çok büyük zıplayarak dans etmiş olmazsınız. O harekettir...Dans değil. Dans etmek bütün ruhu tekniği ve artisitiği içermedikçe güzel görünmesi olanaksızdır. Evet bir sürü hareketi çok iyi yapabilirsiniz. Ama bunlar arasındaki bağlantıyı sağlayamadıkça o dans olamaz. Bağlantı teknik yeterliliğin olması ve artistik görüşe sahip bir hocanın size vereceği birlikte davranabilme yetisi ile olur.Esneklik ise gerçekten belli bir yaştan sonra çok yavaş ve hakikaten yetkin bir hoca ile çalışacağınız size uygun bir sistem ile her yaşta edinilebilir. Gençler şunu unutmamalı ki hiç bir şey bir günde olmaz. Sizi esneten hoca eğer çok hızlı bir gelişim istiyorsa, çalıştırdığı teknik sizi çok fazla zorluyorsa ve yoruyorsa bu doğru bir yöntem anlamına gelmez. Tam tersine yavaş ve sakince yapılan esneme hareketleri ile 55 yaşındaki insanların bile ciddi anlamda bacak açabilme ve esneklik kazanabilme yeteneği vardır. Bu tarafımdan tecrübe edilmiş ve uygulanmıştır. Ama sabır, doğru bir sistem ve çalışma gerektirir. Çalışmadan kasıt kan ter içinde yorularak ve kasları tutularak yapılan bir çalışma tekniği değildir. Bunu unutmamalıyız. Hiç bir yeriniz ağrımadan da esneyebilir ve doğrusunu yaptığınıza inanabilirsiniz. Ve doğrusu da budur. Kasları zorlamak, adeleleri kasmak ve ağrımalarına neden olmak doğru bir esneme yöntemi değildir.
Şimdi çocuklar için esneme teknikleri ile büyükler çin esneme teknikleri farklılıklar gösterecektir tabii ki. Yoga bu esneme tekniklerinin başında gelmektedir. İyi bir yoga hocası katılımcılarının korkmadan, sinirsel olarak gerilmeden sakince esneklik kazanmaları için bir yöntem uygulayacaktır. Jimnastik hocaları ya da kurslarının da esnekliğe katkıları rededilemez. Ne var ki jimnastik gerçekten küçük yaşta başlandığında esneklik kazandırmakta ama bizim, yani, klasik bale nin istediği gereksindiği esneklik anlayışı ile farklılıklar göstermektedir. Bu konu da ayrıca üzerinde durulması, irdelenmesi gereken bir önem taşımaktadır.

 
Toplam blog
: 18
: 2432
Kayıt tarihi
: 28.05.08
 
 

1958 Ankara'da doğdu 1976 Ankara Devlet Konsevatuvarı Bale Bölümünü bitirdi. Kompozitör Muammer S..