Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '13

 
Kategori
Okullar
 

Darüşşafaka 150 yaşında

Darüşşafaka 150 yaşında
 

 

 

 

 

Darüşşafakalı olmak; milyonlarca taşın arasında renkli bir çakıl taşı olmaktır.

Hazal Yalın

 

 

 

 

               Haliç Kongre Merkezi’nin görkemli salonunda düzenlenen Daçka’nın 150. Yaş Günü kutlaması etkinliğine çağrılı olarak katıldım.

               Birkaç saat erken gittim. Panolardaki yazıları ve görüntüleri izlerken Daçka Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım ili göz göze geldik. Geçen yıldan tanıdı. Kısa söyleşide bulunduk. Sonrasında yine geçen yıl bağışçılar gününde tanıştığımız Genel Sekreter Ahmet Buldam ile karşıtlaştık. Kimi konuşma ve değerlendirmelerimiz oldu.

               Bu yıl düzenlenen etkinlikte İzmir’den katılan Urla Yaşam Merkezi Müdürü Neval Yıldız’ı tanıma şansım oldu! Yıldız; pratik, dakik ve olumlu iletişim kurabilen bir yapıya sahip…

               150.Yaş Kutlaması için kırmızı koltukların bezediği yaklaşık 3000 kişilik salon doldu. Kendilerine ayrılan ön koltuklarda Aile ve Soysa Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu yerlerini aldılar.

               Yönetim Kurlu Başkanı Zekeriya Yıldırım, doyurucu ve özlü açış konuşmasında Daçka’nın kuruluşundan bugüne değin tırmandığı basamakları, bu basamakların zor ve mutlu günlerini başarılı bir anlatımla konuklarına yansıttı. Darüşşafaka'nın 150. Yaş günü özel bir geceyle değerlendirildi. Yıldırım'ın şu tümceleri oldukça anlamlı bulundu:" 150. yılımızda yönetim derecelendirme notunu ülkemizde ilk kez alma onuruna erişen sivil toplum kuruluşu olmanın haklılığını yaşıyoruz. Yurt genelinden kurumumuza gelen öğrencilerimizi ayrım yapmaksızın bağrına basan, onları; Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti sahiplenen  ve evrensel değerleri özümseyen bireyler olarak yetiştiren,ve kurumumuzu büyüterek daha çok sayıda çoçuğu kucaklamayı amaçlıyoruz."   Yıldırım: “Nice 150 yıllara Darüşşafaka!” tümcesiyle konuşmasını takdir alkışlarıyla  tamamladı. Onu Bakan Şahin’in coşkulu konuşması izledi.

              Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Sanatçı Yekta Kara’nın tasarlaması - gerçekleştirmesinde  “Bir buçuk asılık fark” temasıyla Daçka tarihiyle müziğin buluşturulduğu özgün izlence aktarıldı. Orkestra Şefi Serdar Yalçın, Sunucu Mehmet Ali Alabora’ydı. Film kurgu Selçuk Metin tarafından yapıldı. Yorumlarda Fatih Erkoç ve arkadaşları vardı.

             Değişik kimselere konuşma ve analarını aktarma fırsatı verildi. Kimi zaman geçmişte sahnelenen okul gecelerini anımsadım.

                                                                                                  ***                     

                 Darüşşafaka (Daçka) Kurumuna değgin edindiğim kimi bilgileri okurlarımla paylaşmanın yararlı olacağı kanısındayım:           

            Darüşşafaka olarak üniversite eğitimleri süresince de burs desteğini sürdürerek, toplam 14 yıl boyunca bir çocuğun eğitimine katkı sağlamaktadır.

            Ülkenin gelişiminin, bireylerin gelişmesine koşut olduğuna inanan Darüşşafaka'nın 1863’ten bu yana yetiştirdiği binlerce çocuğun çoğu üstlendikleri kilit görevlerle ülkemizin geleceğine iz bıraktı.

            Bu nedenle Darüşşafaka’ya verdiğiniz her desteğin aynı zamanda Türkiye’nin aydınlık yarınlarına yapılan bir yatırım olduğunun sürekli anımsanması gerekir.

                                                                   Darüşşafaka Cemiyeti Kurumları

Darüşşafaka, bir buçuk asırdır "eğitimde fırsat eşitliği" sunmaktadır.

             Aşağıdaki adı verilen Darüşşafaka Cemiyeti Kurumları hakkında ayrıntılara ulaşmak için Darüşşafaka yazılıp tıklanabilir:

            Türkiye’nin en köklü sivil toplum örgütlerinden Darüşşafaka Cemiyeti, babası ya da annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli çocuklarımıza 1863 yılından bu yana çağın en ileri eğitim olanağını Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nın çatısı altında sunuyor. Kurulduğu günden bugüne kişi, kurum ve kuruluşların verdiği desteklerle varlığını sürdüren Darüşşafaka, elde ettiği gelirle her yıl 1.000'e yakın öğrencinin tam burslu, yatılı ve anadolu lisesi düzeyinde eğitimini karşılıyor.

            Tam 150 yıl boyunca yetenekli öğrencilere eğitimde fırsat eşitliğini sunan Cemiyet, 14 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilen tüzük değişikliğiyle annesi hayatta olmayan çocuklara da bu hakkı tanıdı. Cemiyet, bugüne dek binlerce çocuğumuzun ilköğretim dördüncü sınıftan liseyi bitirinceye kadar Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda okumasını sağlarken, yükseköğrenimleri boyunca da burs desteğini sürdürüyor.

            Darüşşafaka Cemiyeti, Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda bir buçuk asırdır yaşatılan "eğitimde fırsat eşitliği" ilkesinin sonsuza dek sürmesi, daha fazla çocuğun bu eğitim olanağından yararlanabilmesi ve misyonuna(göreve) gönül vermiş hayırseverlere Darüşşafaka'nın "şefkat yuvası" kapılarını sonuna kadar açılabilmek amacıyla Darüşşafaka Rezidansları, Maltepe Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Maltepe Özel Bakım Ünitesi’ni hizmete soktu.

            Ülkemizin insanlarının bağışlarını, çocuklarımıza değer katacak eğitim olanaklarına dönüştüren Darüşşafaka’nın bünyesindeki bu kurumlar, çocuklarımıza aydınlık bir gelecek sunmak için oluşturulmuş önemli bağış kaynaklarıdır ve tümünün ortak amacı, yeni kaynaklar yaratarak daha fazla çocuğa çağdaş eğitim fırsatı sağlamaktır.

            Her biri örnek hizmet anlayışlarıyla alanlarında marka olan bu kurumlarımız, ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacak yetkinlikte aydınlar yetiştirmeyi kendine görev biliyor ve tüm çalışmaları bu bilinçle yerine getiriyor. 

Geçmişten geleceğe Darüşşafaka Ailesi

            Darüşşafaka Ailesi; başta Darüşşafaka Cemiyeti ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları olmak üzereDarüşşafakalılar Derneği ile Darüşşafaka Spor Kulübü'nden oluşuyor. Türkiye'nin bu köklü ailesinin temeli, 1863'te döneminin ileri gelen devlet adamlarından Yusuf Ziya Paşa ile dört yakın arkadaşı tarafından atıldı. Eğitim olanağından yoksun çocuklara, bu hakkı tanımak amacıyla yola çıkan bu beş idealist insan, tarihimizin eğitim alanındaki ilk sivil toplum örgütü "Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye”yi kurdu. İstanbul Fatih'te Türk tarihinin okul amaçlı ilk binasını inşa ettiren Cemiyet, 1873'te bu okulda babası hayatta olmayan ve maddi durumu yetersiz çocuklara yatılı eğitim vermeye başladı. Ülkemizin kendine ait okulu olan ilk sivil toplum örgütü olan Darüşşafaka, 2012 yılında gerçekleştirdiği tüzük değişikliğiyle annesi hayatta olmayan çocuklara da kapılarını açtı. 

                                                                        Urla Rezidans


          Önce zamana meydan okuyan zeytin ağaçları arasından geçiyorsunuz Urla Rezidans’a ulaşmak için, ardından da yaz kış yeşilliğini koruyan çam ormanı karşılıyor sizi… Bol oksijenli havayla ciğerleriniz bayram ederken, büyük kentlerde yaşayanların artık unuttukları doğanın seslerinin muhteşem ezgisi geliyor kulağınıza… Tüm börtü böcek şarkıya durmuş sanki… Rengârenk çiçekler ve çam ağaçlarının gölgesinde ilerleyenleri, beş yıldızlı otel konforuyla karşılıyor Urla Rezidans… Darüşşafaka’nın en büyük rezidansı(konutu) olan ve 2007’de kapılarını Ege’nin incisi İzmir’de açan Urla, standart odaların yanı sıra 1+1, 2+1 ve 80 metrekare büyüklüğünde süitler olmak üzere toplam 171 odadan oluşuyor.  20.000 metrekare alan üzerine kurulan Urla Rezidans’ın Ara Bakım Ünitesi ile Fizik Tedavi Ünitesi de uzman kadrosu ve son teknoloji cihazlarıyla ihtiyaç duydukları her an bağışçıların hizmetinde…  Yürüyüş parkurları, internet odası, kütüphane gibi ortak kullanım alanları da bulunan Urla Rezidans’ta yeni dostlarınızla keyifli günler sizi bekliyor.  

*** 

            Darüşşafaka Marşı:      http://yusufkapan145.blogcu.com/darussafaka-marsi/12555441

                                                             muhsindurucan @ hotmail.com

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..