Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Davranışlarımız

Davranışlarımız
 

Bir düşe yazılıdır zamanlarımız kimileyin. O düşler ki çoğu hayal olarak kalır benliğimizde. Sonra oturp kızarız hayata, koşullara ve insanlara. En çok da insanlara. Oysa düşünmeyizki biz nerede hata yaptık da düşlerimiz çok uzaklarda kaldı.uzaklarda kalan düşlerin ve tadında yaşayamadığımız hayatın ahları vahlarıdır çoğu zaman anlarımızın.

Kendi içimize dönüp muhasebe yapmasını unuturuz. Gençliğimizde dünyayı değiştirecek hayaller kurarız, sonrasında bu hayaller geleceğimize indirgenir. Hatta hayata tutunma mücadelesine. Bu noktada başlar geriye dönüşlerimiz. Yakınmalar ve ahlar vahlar.hiçbir zamanda kendimizi değiştirmeye düşünmeyiz genellikle. Hayatta başarmanın anahtarı da burada saklıdır. Vardığımız nokta bizim davranışlarımızın bizi getirdiği noktadır aslında. Kendimizi değiştirmeden asla sonuç değişmeyecektirde.

İnsan yaşama nasıl bakarsa öyle davranır aslında. Örneğin okulda çoğu öğrencinin kabusudur matematik, bu nedenle kimse de çalışmaz aslında sonuçta matemetik zor bir ders olarak algılanır. Oysa en zevkli derstir, matematik, sayıların ve yaşamın büyülü dünyasıdır. Zor diye algıladığımız tüm işler özgüvenimize vurduğumuz darbelerdir. Başarmaya odaklı değilseniz yapamazsınız. Tüm davranışlarınız buna göre gelişir. İçinizi korkular kaplar sonuçta elinizde kalan başaramadığınız hayatın mutsuzluğdur.

Diğer nokta ise ne istediğinizidir hayattan. İyi bir işmi, siyasetmi, biliimmi, sanatmı vs. tüm bunların yanında bu istediğime yeteneklerim uygunmu? Psikolojim bu iş için yeterlimi? Bu soruların yanıtları herkesin kendine özeldir. İyi yanıtlanmalıdır.

Sonrasında planlamalı yapacaklarını ve hayatın inşli çıkışlı bir yol olduğunu unutmadan. Sıkıntılar ve zorluklara göğüs gererek ve çözümler üreterek, hiçbir zaman hedefinden şaşmadan yürümeli insan.

İnsanlara karşı genel davranışlarımız bize karşı yapılan davranışların yansımasıdır genellikle. Yada tersi. O nedenle davranışlarımız temel yaşam biçimizdir ve hayatımızın pusulasıdır. Kötü örgütlenmiş davranıışlar bizi başarısızlığa götürür. İyi davranışlar olumlu sonuçlar doğurur. İş ilişkisindede dostluk ilişkilerindede.

Diğer bir argümanımız zamanı verimli kullanmaktır. Gelişi güzel yaşam zaman israfını getirir, planlanmış zaman zamanın verimli kullanımını getirir.

İşlerini yığanlar genelde başarırısız zaman kullanıcılarıdır. Çoğu işletmede sürekli işlerinin çokluğunda yakınanlar vardır sanırsınız onlar en çok çalışandır. Oysa onlar işlerini aksatanlardır genelde. (tabiki bir insanını sınırlarını aşan iş yükünü kastetmiyorum) bir bakası aynı işi sorunsuz yapabilir oysa.

Yaşamda uyumda önemli bir faktördür. Girdiğiniz yeni bir çevreye uygun davranışlar ve o çevreyi dönüştürecek uygun davranış biçimlerini göstermeli. Damgasını vurabilmek.

İç yolculuklarımızdan vardığımız sonuçlar bizi tatmin etmelidir. Yoksa bir hayatın hebası az şey değildir. Tamin etmiyorsa davranışlarınızı gözden geçiriniz. kendi ışığımız etrafa yayabildiğimiz pozitif enerji kadardır.

 
Toplam blog
: 144
: 2687
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Ziraat mühendisi ve iktisatçıyım. yatırım danışmanlığı ve kişisel gelişim konularında  Simurg Con..