Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

12 Ağustos '17

 
Kategori
Güncel
 

DDT'li Dünler

DDT'li Dünler
 

DDT ilacı insan vücuduna zehir yayıyormuş.


Haberlerde izledim, DDT ilacı sıkılan tavuk kümeslerinden toplanan yumurtalar insan vücuduna zehir yayıyormuş. Avrupa kıtasındaki 17 ülkede üretilen yumurtalar risk taşıyormuş. Tavuğu, horozu kapalı mekanda karanlıkta hapis tutarsan, sıklıkla da kaldıkları yere böcek ilacı sıkarsan olacağı budur işte.  Tavukların etine haşarat dadanmasın diye düşünüp ilacı basanlar, yumurtaların bu ilaçlardan zehiri kapıp insanı hasta edeceğini akıl edememişler. Ne de olsa her Avrupalı akıl küpü olmuyor.

Biz, çocukluğumuzda çoğu Anadolu insanı gibi ahşap evlerde oturduk. Malum ahşap evlerin çoğu bahçeli olurdu. Bahçe demek topraklı alan demek. Toprakta da her ne ararsan bulunur. Kedisinden, köpeğine, böcüsünden, börtüsüne. En çok da sırma bıyıklı, kalın kuyruklu; (filmlerde, resimlerde sevimli,) her türlü hastalığın taşıyıcısı fareler dolu olurdu ahşap evlerde.  Çıyanı, sümüklü böceği, kırkayağı, hamam böceği, bunlar sıradan sayılır. Bazısının üzerine tuz ekerek ömrü sonlandırılırdı.

Belediye, şayet evde küçük çocukları bulunan ailelerce talep edilirse, yılda iki kez evleri DDT ile dip köşe ilaçlardı. Sabahtan mesai saati başlar başlamaz, sırtlarında pompalı ilaç makinesi, üzerleri şimdinin uzay adamı gibi giyinmiş belediye işçileri eve gelirdi. Ev halkından dişiler komşuya, erkekler kahveye yahut çarşıya giderlerdi. Ekip tüm haneyi; kiler mutfak dahil, bolca ilaçlardı. Vee gün boyu ev hava almayacak şekilde kapalı kalırdı. Akşama doğru eve ilk giren anne olurdu. Kapıları, pencereleri açıp evi havalandırırdı. Sonra çoluk çocuk eve doluşur, ilaçlama yapılmış mutfaktan hazırlanan aşla ailecek karın doyurulurdu. Allah'ın takdiri, hiç birimize bir şey olmazdı. O zamanki DDT mi masumdu dersiniz, yok canım kalın kuyruklular bile kuyruğu titretir kalırdı. Belli ki şimdi ki ilaçlarda ilaçlamaya muhtaçlar.

Belediyenin köpek itlaf ekibi de vardı. Elleri tüfekli, ayakları çizmeli adamlar mahalle aralarında dolaşırlardı.10 kuruş karşılığı havlamasından şikayet edilen köpeği öldürürlerdi. Sonra hayvan sevenler sahneye indi. İtlaf olayı birden kalktı. Bu defa köpekler toplanıp zabıta ekiplerince yakın illerin sınırlarına bırakılmaya başladı. Belki o illerde gece yarısından sonra aynı kurnazlığı yapıyorlardı. Şükür ki artık köpek katliamı yapılmıyordu. Ayfer AYTAÇ

ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..