Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '21

 
Kategori
Tarih
 

DELİ HALİT PAŞA

HALİT KARSIALAN,

İstiklal savaşı kahramanı, Mudanya'yı geri alan,Yunan Kolordusunu esir alıp, Türk ordularına İstanbul yolunu açan Çılgın Türk. Ne yazık ki savaştan sonra yolsuzluklara göz yummayıp Ardahan milletvekili olarak hesap sormuş fakat, 5 li çetenin (Kel Ali, Rauf, Kılıç Ali, Avni ve Salih  Bey) komplosuyla mecliste katledilmiştir.

Harbiyeyi bitirip teğmen rütbesi aldıktan sonra Trablusgarp harbi ile başlayan cephe hayatı Balkanlar, Kafkasya cephesi ardından Sakarya savaşından sonra Mudanya'ya kadar  İstiklal savaşının her cephesinde aslanlar gibi çarpışmıştır.

Kars,Ardahan ve Erzurum'un Ruslardan geri alınmasından dolayı Karsıalan soyadını almıştır. Gümrü anlaşmasından sonra batıya geçip, Sakaryada  yıldırım gibi hareket edip firari askerlerin avcısı olmuş dağılmakta olan ordunun ayakta kalması için gayret vermiştir. İki tane silahım var Namuslu adını verdiğim sağdaki düşman için, soldaki Namussuz kaçan hainler içindir. Bundan dolayı lakabı Deli Halit olmuştur.

Sakarya savaşında Sivrihisarda bulunan Yunan Sahra hastanesine emrinde bulunan Kocaeli gurubuyla baskın verip, hastaneyi dağıttı ve şehri geri aldı.

Yalova katliamını gerçekleştiren Yunan Kolordusunun zalimliğini görüp hesabını sormaya ant içti. Yarısını  26 ağustosa taaruzuna takviye gönderdiği tümeninin kalan yarısıyla Düşman kolordusunu çevirip 12 eylül,1922 de Mudanya'da teslim aldı. Haberi İzmir'deyken M.Kemal'e geldiğinde ''Ant vermişti sözünü yerine getirdi.'' diyerek kendisini tebrik etti. 

Rütbesi Albaydı, Mirliva (paşa) oldu.

Kafkasyadan gönderdiği kasalarca altının hesabını sorunca bu kahraman asker mecliste vuruldu. 41 yaşında 1925 de, yaralı iken hastaneye kaldırılmayıp bir odada 5 gün bekletildi. Muhalefete meylettği için, iç hesaplaşmanın kurbanı oldu. Şehadet mertebesiyle vefat etti ve unutuldu.

Ruhun şad olsun Kahraman asker, Biz seni unutmadık

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..