Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '11

 
Kategori
Siyaset
 

Demokrasiye ilişkin geçersiz toplu bilisiz kanılar

Kanı: İnsanlar demokrasi isterler. 

Yanlış. İnsanların soyut gereksinimler hiyerarşisinde demokrasi ön sıralarda yer almaz, epeyi bir bölümünde herhangi bir sırada yer almaz. Örneğin, epeyi insan için ön sırada din yer alır ve din ve demokrasi pek birarada yaşayabilen kurumlar değillerdir. 

Kanı: Demokrasi makro bir yapıdır. 

Yanlış. Demokrasi ailede de yer alır, alabilir, almalıdır da. O zaman makro değil, mikro bir yapıdır. Ayrıca, en makro toplumsal yapıyla en mikro toplumsal yapı arasında, 2-10 arasında değişebilen nicelikte ve nicelikte / ölçekte ve ölçütte demokrasi olabilir. 

Kanı: Demokrasisizliği iktidar seçkinleri yaratır. 

Yanlış. Demokrasinin iktidar seçkinlerinin soyut ve somut çıkarlarına ters düştüğü doğrudur ama düz düştüğü durumlar da vardır ve bu durumlarda (bir ölçüde AB ülkelerinde görüldüğü gibi) iktidar seçkinleri göreli bir demokrasi kursalar da, demokrasizliği kitle yaratır. Genel olarak kitle olmak, zaten demokrasisiz bir durumdur. 

Kanı: Demokrasi sonul ve en iyi yönetim biçimidir. 

Yanlış: Demokrasi ne en son, ne de en iyi yönetim biçimidir. Aslına bakılırsa, iyi yönetim biçimi olamaz, çünkü yönetme-yönetilme ilişkisi kötüdür. Bunu evrimsel ve tarihsel uzun mirastan devraldık, hala da düzeltemedik. 

Kanı: Anti-demokrasi bir tanedir. 

Yanlış. Faşizmden engizisyona, mikrodan makroya birçok anti-demokratik yönetim biçimi vardır. 

Kanı: Demokrasi her derda devadır. 

Yanlış. Demokrasisizlik epeyi dert yaratır ama demokrasililik pek fazla dert çözmez. Demokrasi, varlığında yalnızca toplumsal sorunların çözümü için daha uygun koşullar sağlar, yoksa onları kendisi doğrudan ortadan kaldırmaz. 

Kanı: Meclislilik demokratik bir yönetmi biçimidir. 

Dünya parlamentolar tarihine baktığımızda, İskandinavlar’ın 11. Yüzyıl’da ve İsviçreliler’in genelde yaptığı gibi, küçük ve doğrudan seçilmiş meclisler dışında meclisler halkı temsil etmez. Bunun için, demografik dağılımla meclisin istatiksel dağılımına bakmak yeterlidir. Meclislerde genelde genç yoktur, işçi yoktur, entellektüel yoktur, vd. 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..