Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

Dersim ve Kıbrıs

Bugünlerde Dersim isyanı gündem olmuş durumda. Ve konuşulan son şey demokratik aılım çerçevesinde Tunceli'ye eski ismi Dersim'in geri verilmesi. Eğer hükümet Dersim gibi birçok kürt şehir ismini geri verirse işte demokratik açılım o zaman somut bir hale dönüşür. İsim değiştirmeleri sadece kürt yerleşim birimleri üzerine olmamıştır. Kıbrısta da birçok koyun, kasabanın ismi değişmiştir. Bunlar rumcadır diye değişmiş, ancak o isimlerin bir tarihsel geçmişi vardı. Ne olursa olsun bir yerin ismini değiştirmek çok büyük bir yanlıştır. Hazır isim konusuna değinmişken, birşey daha söylemek istiyorum. Türkiyede genel olarak Lefkoşa şehri Lefkoşe olarak biliniyor. Lütfen bu yanlışı düzeltelim doğrusu Lefkoşadır.

Hem TC hükümetine hem de KKTC hükümetine bir çağrım olacak benim. Lütfen Kıbrıstaki köylere eski isimlerini geri verin. Hatta bu isimleri geri verirken bir de tarih komisyonu kursunlar. Bu isimlerin tarihi nedir? Nerden gelmiştir gibi genel bilgiler yerleşim yerinin girişine asılsın? Eğer hükümet demokratik açılımda samimiyse eski isimleri geri vermelidir. Ekstradan bir de Kıbrıs açılımı yapıp Kıbrıstaki köy isimlerini de iade etmelidir.

Şimdi sizlere Kıbrıstaki değiştirilen bazı yer isimlerini aktarmak isterim. İlk yazdığım eski isim, ikinci yazdığımda yeni isimdir. Omorfo, Güzelyurt. Luricina, Akıncılar. Sinde, İnönü. Aloda Atlılar. Vasilya Karşıyaka. Bunlar gibi bir çok köy var, ismi değiştirilip, tarihi katleden....

 
Toplam blog
: 18
: 696
Kayıt tarihi
: 10.04.08
 
 

18 Yaşında bir universite öğrencisiyim. Yazmayı seviyorum. Bu alanda kendimi geliştirmek için onl..