Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '13

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Develerdeki mucize

Develerdeki mucize
 

"Bakmıyorlar mı o deveye; nasıl yaratıldı? Göğe, nasıl yükseltildi? Dağlara; nasıl oturtulup-kuruldu? Yere; nasıl yayılıp-döşendi? Artık sen, öğüt verip -hatırlat. Sen, yalnızca öğüt verici bir hatırl


Arapça ‘da deve yani ibil ‘in manası güzelleştiren, güzellik veren anlamına gelmektedir. Vücudundaki her bir ayrıntı, bir yaradılış mucizesi olan deveyi, Yüce Allah gerçekten de kelime anlamı gibi insanlara güzellikler vermesi ve onun hizmetinde olması için yaratmıştır. İnsanlar için sayısız faydalara sahip olan develer, dünyanın her yerinde aynı şekilde, aynı üstün özelliklerle doğarlar. Elbette ki, şuuru olmayan bu canlıların, kendi iradeleriyle ya da tesadüfen bu özellikleri kazanmaları imkânsızdır. Bu yetenekleri tüm canlılara olduğu gibi develere de ilham eden, onları kusursuz bir tasarımla yaratan Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah’tır.  

Yüce Allah’ın Kuran’da : "Bakmıyorlar mı o deveye; nasıl yaratıldı? Göğe, nasıl yükseltildi? Dağlara; nasıl oturtulup-kuruldu? Yere; nasıl yayılıp-döşendi? Artık sen, öğüt verip -hatırlat. Sen, yalnızca öğüt verici bir hatırlatıcısın." (Gaşiye Suresi, 17–21) ayeti gibi Rabbimizin yaratmasındaki mükemmelliği daha iyi anlayabilmek ve O’nu hakkıyla takdir edebilmek için, yarattığı tüm canlılar gibi deveyi de incelememiz gerekir. 

İşte, bu bilgilerin ışığında, Rabbimizin mükemmel yaratma sanatını gözler önüne seren develerin mucizevi bir özelliğine göz atalım..

DEVELERİN BURNU AFRİKA’NIN EN BÜYÜK ENERJİ PROJESİNE İLHAM OLDU

Develerin yaşadığı kavurucu sıcaklıktaki çöllerde, sıcaklık yüksek olmasına rağmen buharlaşacak su olmadığından nem oranı oldukça azdır. Nem oranının bu kadar düşük olduğu bir ortamda, devenin nefes alırken havadaki nemi kaybetmemesi gerekir. Bunun için de, Yüce Allah develerin burnunu büyük, kıvrımlı ve süngerimsi bir dokuyla kaplı olarak yaratmıştır. Bu kusursuz burun yapısı sayesinde develer, havada bulunan nemin %66‘sını tutabilirler. Böylelikle, nefes aldığında 40°C’den fazla olan ısıyı, 20°C civarına düşürerek akciğerlere elverişli hale getirirler. Her yönü ile mucizevi özelliklere sahip olan bu çöl hayvanı, Yüce Allah’ın ilham etmesi ile havadaki sıcaklığı hesaplayarak burnundaki özel klima sistemi sayesinde soluyacağı havayı soğutmaktadır.

İşte, develerin burnundaki bu sistemden esinlenen bilim adamları da imkânsızı başararak çölde insan yapımı bir orman üreterek, Sahra’yı devasa bir enerji istasyonuna çevirmeyi planlıyorlar. Projeye göre çölün  %1 inden biraz daha fazla alanda üretilecek enerji, bütün dünyada ki enerji santrallerinin ürettiği enerji miktarına eşit olacak.

article-2109190-11FFA6B0000005DC-973_634x364

Tasarlanan sistemde çölün çevresindeki okyanus ve denizlerden alınan su, tuzdan arındırılıp, aynalar kullanılarak elde edilen güneş enerjisi sayesinde, pompa ve borular ile çöle getirilecek. Su, devenin burnu ile aynı şekilde çalışacak olan buharlaşmayı engelleyen sistem ile bitki köklerine ulaştırılacak.

 

 

article-2109190-11FFA5C9000005DC-468_634x299

Stratejik olarak yerleştirilen çitler de serayı serin tutarak bitkilerin büyümesi için ideal sıcaklığı oluşturacak. Bu sayede buharlaşmanın ve sızıntının neden olduğu su kaybı en aza indirilecek ve çölün bazı alanları 8°C ye kadar soğutulabilecek.

İşte, develerin burnundaki mükemmel yapıdan esinlenen bilim adamları da Yüce Allah’ın üstün yaratma sanatını örnek almışlardır. Bilim, Kâinatın Yaratıcısı Yüce Allah’ın yaratma sanatıdır. Bilim Adamlarının yaptıkları da Rabbimizin sonsuz ilmini keşfetmektedir. Said Nursi Hazretleri 30.sözde: “Her birliği bulunan, yalnız birden sudûr edecektir. Mâdem her şeyde ve bütün eşyada bir birlik var; demek onlar bir tek zâtın îcâdıdır.” demiştir. Dolayısıyla, bilim adamlarının keşfettiği her şey, Bediüzzaman hazretlerinin eserlerinde vurguladığı gibi Yüce Allah’ın sonsuz ilminin delillerinden biridir..

‘’Haberiniz olsun, yaratmak da, emir de (yalnızca) O'nundur. Âlemlerin Rabbi olan Allah ne Yüce dir." (Araf Suresi, 54)

Kaynak:

Harun Yahya  www.harunyahya.org

 

 
Toplam blog
: 7
: 1421
Kayıt tarihi
: 15.06.12
 
 

İstanbul doğumluyum. İktisadi ve idari  bilimler fakültesinden mezunum. Güzel sanatları ve sporun..