Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '14

 
Kategori
Opera / Bale
 

Devlet Opera Ve Balesi etkinlikleri – Kont Dracula-

Devlet Opera Ve Balesi etkinlikleri – Kont Dracula-
 

Önceki akşam Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği “Kont Dracula” balesini izleme olanağım oldu. Olağanüstü bu geceden ve defalarca izlenilesi eserden izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yapıt, Osmanlı döneminde “Kazıklı Voyvoda” adıyla tanınan Dracula’nın hikâyesini sahneye taşıyarak bale sanatı konusunda başarı grafiği yüksek eserler arasında yerini aldı kanımca. Eserde iyiyle kötü arasındaki mücadele, korku, hüzün, romantizm, aşk ve hırs oldukça başarılı biçimde işleniyor. Yapıtta karanlık sahneler ve orkestranın, vurmalı çalgıların ön plana çıktığı bu sahnelerde irkilip tüylerinizin diken diken olmaması içten değil.

Klasik balenin estetiğini ve tiyatronun sürükleyiciliğini bir araya getiren kreasyonda dansçıların oyunculuk yeteneklerini, başarılı jest, mimik kullanımlarını takdir etmemek içten bile değil.


****


Eserin kısa özeti;

Londra 19.Yüzyıl Sonları; 
Lord James Ralph Gillmore her zamanki gibi çalışma odasında mistisizm ve bilim üzerine deneyler yapmaktadır. Özellikle vampirlerin gerçekten var olup olmadığı en çok ilgisini çeken konudur. Romanya'nın Transilvanya şehrindeki bir şatoda Kont Dracula adlı kan içen ölümsüz bir varlığın yaşadığı söylentileri Lord James'in kulağına kadar gelir. Lord James sarsak uşağı Jean-Louis'i de yanına alarak bu efsaneyi yerinde araştırmak üzere Transilvanya'ya doğru yola çıkar. Kont Dracula üstün sezileri sayesinde kendisi ile ilgili araştırmalar yapan Lord James´ten haberdardır ve onu izlemek üzere iki yardımcısına talimat verir.

Transilvanya Karpat Dağları'nda Bir Han;

Hancı Avram müşterilerine şarap ve yemek ikram etmekte, köylüler dans edip eğlenmektedir. Avram'ın güzel kızı Magdalena babasına yardım etmektedir. Handaki tüm erkeklerin gözü bu güzel ve farklı kızdadır. Lord James ve uşağı Jean Louis geceyi geçirecek bir yer bulmak için hana gelir. Hancı Avram ve kızı, asilzadenin isteklerini yerine getirmek için koşuşturur. Lord James Magdalena'nın güzelliği karşısında büyülenmiştir. Magdalena da Lord James'ten etkilenir ve ikisi yakınlaşırlar. Bu sırada hana Lord James'i takip etmekte olan soluk yüzlü ve garip görünüşlü iki kişi gelir. Yakındaki ürkütücü şato, oradaki lanetli kont ve türlü olaylar hakkında bir sürü söylenti duymuş olan köylüler çok tedirgin olmuş, korku içinde onları izlemektedir. Köylülerden bu garip görünüşlü kişilerin Kont Dracula'nın uşakları olduğunu öğrenen Lord James; Kont ile görüşmek istediğini bildiren mektubu iki uşağa verir. Uşakların handan ayrılmasıyla köylüler eğlenceye döner. Artık gecenin sonu gelmiştir konuklar odalarına çıkar. Magdalena da kendi odasına çıkmıştır. Magdalena'nın odasından gelen çığlık sesi ile herkes oraya koşar ancak pencereler kırılmış ve Magdalena kaçırılmıştır.

Kont Dracula' nın Şatosu'nun Yanındaki Mezarlık;

Saat gece 12:00'yi vurur ve vampirler birer birer mezarlarından çıkarlar, Dracula'nın yardımcıları handan kaçırdıkları sarhoş köylüyü yem olarak ortalarına atar.

Kont Dracula' nın Şatosu;

Kont Dracula odasında sonsuz yalnızlığı ile baş başa kalmış aşksız geçen yıllardan sonra Magdalena´nın gelişini düşünmektedir. Onun varlığına ve aşkına ihtiyacı vardır.

Balo başlar, tüm vampirler toplanmıştır. Kont Dracula misafirlerine güzeller güzeli köylü kızı Magdalena yı takdim eder. Vampirler danslar, şarkılar ve kadehler dolusu kan içerek eğlenirler, balonun sonu gelmiştir, Kont Dracula güzel kızı boynundan ısırır.


Balonun ardından şatoda yalnız kalan Magdalena yorgun ve korku içinde başına gelenleri ve akıbetini düşünmektedir. Zehir vücuduna yayılmakta iken onu anlam veremediği duygular içine çekmektedir. Magdalena’nın karmaşık halinin farkında olan Kont Dracula yanına gelir ve ona olan aşkını anlatır. Kont, Magdalena'ya sonsuz yaşam vaat etmektedir. Magdalena iyice yorgun düşer yoğun korkunun da etkisi ile bayılır, Dracula´nın iki yardımcısı onu dinlenmesi için götürürler.

Magdalena'dan aşkına karşılık göremeyen Dracula çok mutsuzdur. Bu sırada şatonun kapısı çalınır,Lord James ile uşağı kontu ziyarete gelmiştir.Dracula asilzadeyi büyük bir nezaketle karşılar ve Lord'un onuruna derhal bir akşam yemeği düzenler. Şatodaki soylu vampirler de bu yemeğe katılırlar. Dracula asil leydileri Catherina, Arabella ve Ane Mari'ye, Lord James'i sarhoş edip baştan çıkartmaları talimatını verir.

Magdalena'nın sonsuz yaşama geçebilmesi için taze kan içmesi gerekmektedir, aksi halde Dracula tarafından ısırılmış olan genç kadın ölecektir. Dracula'nın yardımcıları sarhoş uşak Jean Louis'in boğazını keserek kanını Magdalena'ya sunar, ancak olayı görmüş olan Magdalena kanı içmez korku içinde oradan kaçar ve şafak vakti geceden kalma bir halde uyanmış olan Lord James´in odasına sığınır.

Şato, Lord James' in Yatak Odası;

Magdalena Lord'a Jean Louis'in başına gelenleri anlatır. Artık şatoda kalmaları imkânsızdır ve kaçmaya karar verirler. Magdalena'yı aramakta olan vampirler odaya gelir Lord James onları kovmayı başarır. Bu arada Dracula tarafından kaçırılmış olan kızını bulmak için şatoya gelen Avram Lord'un odasında onları bulur ve bir çıkış arayan üçlü odadaki gizli geçidi keşfeder. Geçit şatonun mahzenine çıkar, soylu vampirler ve Dracula buradaki tabutlarında uyumaktadırlar. Avram'ın yanında getirdiği kazıklar ile vampirleri öldürürlerken Dracula uyanır. Dracula, Lord James'i öldüreceği sırada odaya dolan gün ışığının etkisi ile iyice güçsüzleşir. Lord James ve Magdalena şatodan kaçmayı başarırlar.

Londra; Lord James' in Evi;

Lord James Magdalena' nın iyileşeceğinden ve onunla mutlu bir hayat yaşayacağından emindir ama Magdalena gitgide kötüleşir, artık sonsuza kadar Kont Dracula' nın himayesindedir.

*****


Ankara izleyicilerinin beğenilerine fazlasıyla layık olan bu yapıt, müzikleri ve danslarının yanında dekoru, kostüm ve ışık tasarımlarıyla ve yetenekli solistleriyle de göz doldurdu.


Seremoni ve canlılığı başarılı bir biçimde birleştiren bu yaratım, tüm sanatseverlere önerilir.

 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..