Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '08

 
Kategori
Dünya
 

DHKP-C terör örgütü değil kararı şaşırttı

DHKP-C terör örgütü değil kararı şaşırttı
 

http://www.vatanim.com.tr/


Belçika, Türkiye'ye uyguladığı çifte standardı sürdürdü. Her fırsatta terör eylemlerinin üzerini örtmeye çalışan Belçika Mahkemeleri DHKP-C'yi terör örgütü olarak algılamadığını açıkladı. Terör eyleminde bulunanlar komik para cezalarına çarptırıldı ve serbest bırakıldı. Uzun yıllar süren davaya son noktayı Temyiz Mahkemesi Anvers koydu. Mahkemenin aldığı kararlar:

Belçika’da, terör örgütü DHKP-C’nin yılan hikâyesine dönen davası bitti. Belçika adaletinin uzun yıllar süren davanın ardından verdiği inanılmaz karar: Dursun Karataş beraat etti, Fehriye Erdal’ın 2 yıllık cezası ise tecil edildi. Anvers Temyiz Mahkemesi DHKP-C’yi terör örgütü kabul etmediklerini belirtti.

Vatan gazetesinde yayınlanan habere göre Belçika Anvers Mahkemesi DHKP-C’yi terör örgütü olarak görmedi. Belçika adaleti yine çok tartışılacak bir karara imza attı. Anvers Temyiz Mahkemesi, gıyabında yargılanan terör örgütünün başı Dursun Karataş ile Zerrin Sarı, Şükriye Akar ve Bahar Kimyongür’ü beraat ettirdi.

Mahkeme, DHKP-C’ Terör örgütü değil

Anvers Mahkemesi terör eyleminde bulunanları adeta ödüllendirdi. Komik para cezaları verdi ve onaylanan cezaları tecil etti. Mahkemenin aldığı kararlar şok etkisi yarattı.

Firarda bulunan terörist Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal 2 yıl tecilli hapis ve bin 230 avro para, Musa Asoğlu 3 yıl tecilli hapis ve bin 230 avro para, Kaya Saz da 21 ay tecilli hapis ve bin 230 avro para cezasına çarptırıldı. Anvers Mahkemesi, daha önceki kararların aksine, DHKP-C’yi “terör örgütü” olarak nitelendirmeyi de reddetti.

Türkiye’nin iddiaları yetersiz

Belçika Temyiz Mahkemesine Türkiye'nin sunduğu delillerin kabul edilmemesi, yeterli bulunmaması kafalarda soru işaretleri yarattı. Devletin sunduğu delillere rağmen DHKP-C terör örgütü olarak algılanmıyorsa, Türk heyetinin şapkayı önüne koyup tekrar düşünmesi gerekir. Gerçekten sunduğumuz deliller yetersiz olabili mi diye?

Türkiye mi mahkemeye yeterli delil sunamamıştı?

Yoksa Türkiye ne kadar delil sunarsa sunsun Anvers Mahkemesi aynı kararı mı verecekti?

Belçika karar mercileri daha önce de aldıkları kararlar ile Türkiye karşısında terör örgütlerinin sırtı sıvazlamıştı. Ancak hiç bu kadar ileri gitmemişlerdi. Bu gün gelinen noktada Türkiye'de terör eylemelerinde bulunan bir örgütü terör örgütü olarak görmemeleri aldıkları kararda ne kadar taraf oldukalrını bir kez daha gün ışığına çıkardı.

Cezaya çarptırılan sanıklara yönelik ithamlar arasında, sadece silah ve sahte belge bulundurmakla, kullanmak yer alıyor. Mahkemenin gerekçeli kararında, savcılığın, DHKP-C’nin bir terör örgütü, sanıklarınsa terör örgütü üyesi olduklarını, bir çete veya suç örgütünün söz konusu olduğunu somut verilerle kanıtlayamadığı belirtildi. Müdahil taraf olan Türk Devletinin de iddia ve kanıtları yetersiz bulundu. Belçika mahkemesinin, sanıkların ve terör örgütünün Belçika dışında işledikleri suçlara yönelik iddiaları dikkate almayı reddettiği, örgüte ve üyelerine ilişkin başka ülkelerde alınan kararların Belçika adaletini bağlamadığı görüşü sonuca etki etti.

Murat Aydemir


 
Toplam blog
: 127
: 902
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

Gazeteciliğe az çok bulaşmış, memleket meselelerini ve dünya gündemini takip eden, okuyan yazan b..