Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '13

 
Kategori
Sağlık
 

Dikkat! Doktor kapısından dönmemeniz için son 5 gün! Müşş…

Dikkat! Doktor kapısından dönmemeniz için son 5 gün! Müşş…
 

Görsel: İnternetten alıntı


"Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başlattığı Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi için son 5 gün kaldı. 
1 Aralık 2013 tarihinden itibaren özel hastanelerde avuç izi olmayan SGK'lıların tedavileri yapılmayacak. Bu sebeple bu ay sonuna kadar avuç izi tanımlamasına geçmiş olmanız gerekiyor” diyordu okuduğum 26 Kasım 2013 tarihli internet haberlerinde. 
 
İnterneti sık takip eden bir kişi olmanın yanında hasbelkader bir basın mensubu olduğum halde haberi son beş gün kala duymuş olmam benim bir eksikliğim miydi yoksa bu sistemi uygulamaya sokanlar işi oldubittiye mi getirmek istiyordu?! 
 
Madem böylesi ciddi bir uygulamaya geçilecekti, neden il ve ilçelerde bulunan özel sağlık kurumları veya bizzat SGK, yerel veya genel basın ağlarını geniş çaplı kullanmamıştı?  Yoksa SGK’lı hastalardan bir hayli muzdarip olduğunu duyduğum özel sağlık kurumlarından halkı uzak tutmak istemenin veya izole etmenin bir yolu muydu bu (?)  gibi bir sürü soru takıldı aklıma. 
 
Belki de teşhis ve tedavi için özel sağlık kurumlarını pek tercih etmediğimden haberim olmamıştı. Fakat sistemce tanımlandığı söylenen kişi sayısına bakınca aslında sadece benim değil 74 milyonluk Türkiye gerçeğinde  SGK'lıların neredeyse %80'sinin sistemden haberdar olmadığı görülüyor dedikten sonra sizi ilgili haber ile baş başa bırakıyorum.
 
KAYIT ALTINA ALINAN 1 MİLYON 200 BİN KİŞİ
12 Nisan 2013 tarihinden bugüne yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi biyometrik kimlik ile kayıt altına alındı. Yine bu yöntemle yaklaşık 4 milyon 400 bin başvuru doğrulandı. Kurumun bu sistem sayesinde tedavi harcamalarında önemli oranlarda tasarrufa geçmeye başladığı öğrenildi.
 
1 ARALIK SON GÜN
Özel sağlık tesislerinde 01.12.2013 tarihi itibariyle biyometrik kimlik doğrulaması yapılmadan muayene provizyonu verilmeyecek. Bu da demek oluyor ki avuç izini tanımlatmayan hastalar özel hastanelerde sıkıntı yaşayacak. 
 
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, 12.04.2013 tarihindeki duyurusu sonrasındaki ilk başta 20 pilot ilde uygulanan biyometrik doğrulama sistemi, 01.09.2013 tarihinden itibaren ise özel sağlık tesislerinde olmak üzere tüm Türkiye’de geçildi. Biyometrik kimlik doğrulama sistemine üniversitelere bağlı hastanelerde de 01.09.2014 tarihine kadar geçilmiş olacak. 01.12.2013 tarihi itibariyle yine 2. Basamak özel sağlık tesislerinde biyometrik kimlik doğrulaması yapılmadan muayene provizyonu verilmeyecek.
 
BİYOMETRİK KİMLİK ALMAK İÇİN NELER GEREKLİ?
*TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi, pasaport gerekli. 
 
NEREDEN ALINIR? 
BİYOMETRİK kimliğinizi hastane bankolarına kurulan Biyometrik Kimlik Doğrulama Ünitesinde (BKDÜ) oluşturabiliyorsunuz. BKDÜ'de her iki ele ait biyometrik avuç içi verisi SGK kayıt sistemine geçiriliyor.
 
KİMLERİN ALMA ZORUNLULUĞU YOK
Genel sağlık sigortalı olan 12 yaş ve altı çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, her iki üst ekstremitesi olmayan kişiler (elleri olmayanlar), her iki elinde avuç içi damar izi bütünlüğü bozulmuş olanlar, felç ve benzeri tıbbi nedenlerden dolayı avuç içi damar izi alınamayan kişiler avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulaması uygulamasına tabi olmayacak. 
 
BU UYGULAMA NİYE VAR? 
SGK,  T.C. Kimlik numarasıyla yapılan usulsüzlükleri engellemek amacıyla, biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulama sistemlerini kullanma yoluna gitti. SGK, biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulanması ile sağlık hizmetinin sunulması sırasında vatandaşın gerçekten hastanede olup olmadığından emin oluyor. 
 
DÜNYADA BİR İLK
Her insana özgü olarak var olan, kopyalanması kesinlikle mümkün olmayan ve sadece canlı olarak hastanın bizatihi kendisinin sağlık hizmet sunucusunda olması ile alınabilen biyometrik damar izi, (İki yıl önce kaybettiğimiz babam için acil bir ilaç yazdırmam gerekince o saatlerde diyaliz makinesinde bağlı olan babamı illa da ‘Devlet Hastanesi’ne getireceksin diye tutturmuşlardı. Bu durumda elini kesip getirmek yeterli olacak sanırım.) :)  (!) dünyada da ilk olarak ve bu kadar büyük bir çapta SGK tarafından hayata geçirildi. Kurum yetkilileri, bu projenin dünya çapında bir başarı öyküsü olduğunun altını çizerek, gerek ülke ekonomisi, gerekse dünya ülkeleri ekonomileri açısından kayıp kaçakla mücadelede stratejik bir araç olarak çok önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekti.
 
Yazarın notu: Konuyla ilgili Anadolu Hastanesi ve Manavgat Devlet Hastanesi'ni aradım. Devlet Hastanesi böyle bir uygulamalarının olmadığını, Side Özel Anadolu Hastanesi ise böyle bir çalışmanın olduğunu fakat henüz çalışmaların tamamlanmadığını söyledi. Ne zaman tamamlanacağı konusunda ise bilgi vermediler.  Manavgat SGK ise kendilerine konuyla ilgili yazılı bir bildirimin gelmediğini söylediler. Son beş gün, hatta dört gün ama konuyla doğrudan ilgili birimlerin bile konudan henüz haberi yok veya hazır değil. Sizce de ilginç değil mi?  
 
Toplam blog
: 669
: 1503
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Bir on dört mart sabahı güneş henüz arz-ı endam ederken üzeri yongalarla kaplı, küçük pencereli, ..