Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '08

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Dikkat! Paranoyaklar da izleniyor

Dikkat! Paranoyaklar da izleniyor
 

Paranoya bir akıl hastalığıdır.
Büyüklük gösterisi, her şeyin herkesin kendi aleyhinde olduğu, kendine eziyet etmek için neredeyse sıraya girdiği gibi saçmalıklarla kendini belli eden bir hastalıktır. Gerçek bir olayın uygulamasının abartılması veya yanlış anlaşılması üzerine kurulan bir hezeyan sisteminin insan kişiliğini bozacak düzeyde yıllar boyu sürecek bir süreç içinde gelişmesidir. Paranoya veya Paranoid durum olarak adlandırılan hastalık literatürde sanrılı bozukluk olarak da geçer. Eski zamanlardan beri bilinen bu hastalık, hastaların olayları gerçekçi olmayan değişik bir uslamlama kullanmalarından dolayı paranoya (para=değişik, noia=düşünme) olarak adlandırılmıştır.

Paranoid, paranoyadan daha sık görülmekle birlikte kişi, paranoya durumuna göre daha az zarar görmüştür, günlük ihtiyaçlarını az çok yerine getirir. Paranoid şizofreni ise, düzensiz hezeyanlar, görme ve işitme halisinasyonları, düşünce bozukluğu, kişilik dağılması ile kendini belli eder.

Paranoidler, aşırı derecede hassas ve şüpheci kişilerdir. Bu tip kişiliğin genel özellikleri arasında, kıskançlığı, özellikle şüpheciliği, şüphecilikten doğan başkalarına karşı genel güvensizliği, kibirlilik, hırçınlık, geçimsizlik ve tüm bunların sonucunda kinciliği sayabiliriz.

Paranoid kişi, sürekli dışındaki kişileri yargılar. Yargıladığı kişilerin kendisine düşman oldukları fikrine kapılır. Aldatılmayı çok kolay hisseder ve karşı çıkar. Güvensizliğini kendine yeterli olmaya çalışarak yenmek ister. Bunun sonucu olarak kendini tecrit eder, bilinen gerçeklerden yoksun bir hayat sürmeye başlar.

Paranoya da hasta; mağrur, şüpheci, etrafını tetkik edici tavırlar takınır. Kendine dini bir önem atfeden, mehdilik, peygamberlik iddiasında bulunan “mistik paranoya” vak'aları, belli bir aileye ve hanedana mensup olma hezeyanları bulunmaktadır. Bu durumda olan bir kişinin hakkı yenmiştir ve bundan dolayı kişi devamlı mahkemelerde hakkını arar veya hep dava açmakla uğraşır. Ya da kötülük görme (perseküsyon) sanrılarından dolayı birileri tarafından izlendiğini, tuzaklar kurulduğunu, zarar verileceğini düşünür ve hayatı buna göre biçimlenir.

Sürekli yeni teoriler üretir. Bu teorilere göre hiçbir şey sandığımız, bildiğimiz gibi değildir. Adeta tüm dünya kurgulanmıştır, kimseye güvenmez, yaşadığı yer de güvensizdir. En önemlisi zaman güvensizdir. Başına gelmesi muhtemel olaylar pusudadır, biri tarafından hareketlenmeyi beklemektedirler. Dostları göründükleri gibi değillerdir. Herkes takip edilmektedir.

Hatta paranoyaklar bile.

(Youtube halen kapalı mı?)

Kaynaklar:

http://www.saglikbilgisi.com/makale/Paranoya

http://www.psikoloji.gen.tr/modules.php?name=News&file=print&sid=118

www.geocities.com

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..