Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '09

 
Kategori
Kitap
 

Dirlik'ten 25. kitap

Dirlik'ten 25. kitap
 

Yasalar ölür, kitaplar ölmez.” - Edward Bulver Lytton

Mâni, şiir türlerimizdendir. Anlamlı dörtlüklerle sunulan şiirlerdir. Son iki dizesinde düşünce ortaya konur. Çoğu zaman bir eğlence gereksiniminden doğar. Defalarca söylendikten sonra yazıya dökülür. Folklorumuzun(Halk Bilgisi) bir dalı olarak sınıflandırılır. Ulusal nazım türüne girer. Genelde hecenin yedili ölçüsüyle yazılır. Cinaslı, düz, kesik ve doldurmalı, gibi türleri vardır.

***

Arı örneği üreten; araştırmacı yazar, yazın eri ve eğitimci Ünal Şöhret Dirlik, 25.yapıtını yayımlamış ve ‘ Sevgiler, selamlar…” notunu düşüp adıma imzalayarak göndermiş. Mutlu oldum!

Göz nuru ve yoğun emek ürünü kitap, okurla buluşunca yazarının da okurunun da mutluluğu elbette kat kat artar! (Ramazan Manileri, adlı yapıt, Fethiye’den postaya verilmiş İstanbul’a yirmi günde geldi!)

Pırıl pırıl ve çok renkli kapak içinde yüz on iki sayfada, birinci hamur kâğıtta ve yer yer uygun resimlerle de bezendiği dikkati çekmektedir. Bir başka dikkat çekeni, kapak görüntüsü…Gecenin kör karanlığında davulcu, mâni söyleyerek Fethiye sokaklarında dolaşıyor!

Kitapta; Ünal Türkeş, İsa Kayacan ve Ahmet Özdemir’e; ortak ramazan mânilerinden hemen sonra araştırmacı yazar Abdülkadir Güler'in soluklu ve ayrıntılı yazısına; Recai Şahin ve Sadettin Yalçın'ın yazılarına sayfalar ayrılmıştır. Ayrıca yazar, 2006 yılında Fethiye’de gerçekleşen ‘ Mâni Deyince ’ başlıklı bildirisini eklemiştir. Derleme nitelikli (501) adet mâni ilgiyle okunmaktadır. İşte kitabın yazarına ait olanlarından biri: “ Tastan içtim ayranı / Geldi kurban bayramı / Salın benim yârimi / Burada yapsın bayramı.”

Son bölümde; yerel sözcüklerin açıklaması, kaynakça, yazarın yayınlarına ilişkin ayrıntılı kimi bilgileri okuyoruz. Sonrasında, yardımcı olan gönül dostları için kaleme alınmış özel bir teşekkür…

Kendisini kutluyor ve kültürümüze böylesi bir yapıt kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Yazımı, eğitici yanı ağır basan bir mâniyle noktalıyorum: “Yüksekleri aşmayın / kötüye yanaşmayın / Eller ne derse desin / İyilikten şaşmayın.”

İyiliklerimle…

*

Muhsin DURUCAN

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..