Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '18

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Dış Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Dış Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
 

Dış gebelik


Erkeğin spermi ile kadının yumurta hücresi birleşerek gebelik ürünü oluştururlar o da rahmin içine yerleşmek yerine farklı bir yere yerleşir ve gelişir. Bu normal dışı bir durumdur ve bu gebeliğin adına dış gebelik denmektedir. Dış gebelikte de normal gebelikte olduğu gibi adet gecikmeleri görülebilir, kahverengi ve kokulu akıntılar meydana gelebilir, beklenmeyen kanamalar meydana gelebilir.

Dış gebeliğin belirtileri nelerdir?
Dış gebeliğin görülme oranı son zamanlarda ne yazıkki daha da artmıştır. Günümüzde gebeliklerin yaklaşık olarak %3’ü dış gebelik olarak hesaplanmıştır. Belirtileri kişiden kişiye farketmektedir fakat erken dönemlerde pek fazla belirti göstermemektedir. Normal gebelik ile aynı yan etiklere sahiptir. Bir süre geçtikten sonra karın ağrıları görülmeye başlar ve sık sık kanamalar da meydana gelebilir.

Dış gebelik nasıl oluşur?
Normalde gebeliğin oluşabilmesi için döllenme sonrasında rahim içerisinde olgunlaşma gerekmektedir. Fakat dış gebelikte bu döllenme daha çok Fallop Tüpünde gerçekleşir. İlerleyen zamanlarda ise fetüs büyüdükçe fallop tüpüne zarar vererek tüpün yırtılmasına ve karın boşluğunda kanamalar olmasına sebep olmaktadır. Bu kanamalar sonucu ağrıların şiddeti artmakta, tansiyon düşmekte ve tansiyon düşmesinin sonucu olarak baş dönmesiyle beraber bayılmalar görülebilmektedir. Bu belirtilere sahip kadınların bir an önce doktor muayenesine gitmesi gerekmektedir. Bu belirtilerin arkasından yaşanacak bir kanamada aşırı kan kaybı nedeniyle anne adayı hayatını bile kaybedebilir.

Dış gebelik tedavi yöntemi nedir?
Dış gebelik eğer erken teşhis edilebilirse bu durumun takip altına alınarak ilaçla tedavisi gerçekleştirilebilir. İlaçla tedavi edilebilmesi için fallop tüpü zarar görmeden ve yırtılmadan yani iç kanama başlamadan önce dış gebeliğin teşhisinin yapılması şarttır. İlaç tedavisinin etkileri bünyeden bünyeye değişebilir. Bazı kadınların bünyesi ilaç tedavisine cevap vermeyebilir böyle durumlarda da cerrahi müdaheleler yapılır. Dış gebeliğin kaynaklanmasına sebep olan kesin bir neden olmasa da bazı tetikleyici durumlar olabilir. Bunlardan bazıları fallop tüpüyle ilgili rahatsızlıklar (enfeksiyon kapması, tüpte daralma gibi), daha önce fallop tüpü ile alakalı bir operasyon geçirilmiş olması, eskiden olunmuş olan karın ameliyatları, infertilite, sigara kullanımı gibi olaylar dış gebelik yaşanmasında etki gösteren nedenlerdir.

Daha önceden dış gebelik yaşayan bir kadının daha sonra tekrar bu durumu yaşamayacağının garantisi bulunmamaktadır. Hatta şöyle ki daha önce dış gebelik yaşamış olan bir kadının tekrardan dış gebelik yaşama ihtimali hiç yaşamamış kadınlardan daha fazladır. Dış gebelik geçirmiş ve tedavi olmuş kişilerin bu olayın arkasından 6 hafta ile 12 hafta arasında doğum kontrol hapı kullanmaları gerekmektedir.

Op. Dr. Ebru DURMUŞ
instagram
Web Sayfam

 
Toplam blog
: 22
: 210
Kayıt tarihi
: 13.03.17
 
 

Merhaba ben Ebru Durmuş, Myra Estetik kurucusu ve sahibiyim. Burada bulunma amacım özellikle este..