Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Diyarbakır dolması

Diyarbakır dolması
 

Zahmeti, masrafı ve lezzeti birbiriyle tamamen doğru orantılı bir tarif vereceğim sizlere.

MALZEMELER: (26 kişilik: 13 kişi x 2 akşam)

1) Hepsi 2 şer kilodan; top biber, patlıcan ve kabak artı dilediğiniz kadar taze bağ yaprağı.

2) 1 kg kuş başı et.

3) Yarım kg kuyruk yağı, 3 kepçe sıvı yağ.

4) Yarım kg domates, 250 g acı yeşil biber, bir demet maydanoz , 4 adet orta boy kuru soğan.

5) 3 su bardağı tane sumak.

6) Dolu dolu 3 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı acı biber salçası.

7) 2 kg pirinç, 1 tutam tuz ve bir tutam karabiber.

8) 2-3 adet kuzu başı.

9) Çok büyük bir tencere (orta boy bir kazanda denebilir).

10) Üstte bahsi geçen tencerenin bir küçük boyutuna ait tencere kapağı ve tunç havan

YAPILIŞI:

İlk yapacağınız iş; tane sumağın üzerine bir çorba kaşığı tuz ekledikten sonra 2 lt kadar kaynamış su doldurmak olmalı. Siz diğer işlerle uğraşırken, sumak ekşisini iyice verir.

Eti, kuyruğu, domatesi, biberi, soğanı, maydanozu bir güzel küçük küçük doğradıktan sonra salçasını, baharatını, tuzunu ve sıvı yağın yarısını da karışıma yediriyoruz. Daha sonra pirincini ve sumak suyunun yarısını (kalan yarısının üstüne yine sıcak su ilave edelim) tel süzgeç yardımıyla harcına boşaltıp iyice karıştırıyoruz.

Kuzu başlarını (derisi yüzülmüş ve tertemiz yıkanmış bir şekilde) tencerenin dibine yerleştirelim. İçlerini oyduğumuz top biber, patlıcan, kabak ve üzerine kaynar su dökerek 15 dakika beklettiğimiz yaprağı yanımıza alıp bu karışımı dolduruyoruz.

Doldurma işlemimiz bittikten sonra tencerenin üzerine yeniden tuz ilave ediyoruz. Kalan sıvı yağı ve sumak suyunu da dökerek sağlam bir tencere kapağını dolmayı pişirdiğimiz tencerenin üzerine, kapağın üzerine de tunç havanımızı yerleştiriyoruz ki dağılmasın.

Önce ocağın altını iyice açıyoruz kaynamaya başladıktan sonra biraz kısıyoruz ve yaklaşık 1 saat pişmeye bırakıyoruz. Afiyetler olsun.

PÜF NOKTALAR:

1) Harcı malzemeye doldururken tepeleme doldurmuyoruz, alabildiğinin yarısı kadar dolduruyoruz ki pirincimiz diri kalmasın ve adam akıllı pişsin.

2) Kabakları rahat oyabilmek için güneşte bekletiyoruz. Oyduktan sonra hafifçe kızartırsak muhteşem bir lezzet elde edebiliriz.

3) Çıkarttığımız patlıcan ve kabak içlerini değerlendirebiliriz. Mesela; kızartıp üstüne sarımsaklı yoğurt dökmek hiç de fena olmaz.

4) Tane sumak yerine toz sumak, kuzu başı yerine kuzu ayağı, acı biber yerine naylon (Çarliston) biber v.b. farklılıklarla lütfen yemeğin tadını kaçırmayın.

5) Sıcakken yemeniz şiddetle tavsiye edilir (şöyle ağzınız yana yana). Nasılsa ayran yangını söndürecektir.

LAVİNYA

http://www.yazarak.com/Yazi/2382/DIYARBAKIR-DOLMASI.aspx
http://www.lavinyaoz.com/

 
Toplam blog
: 80
: 1765
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

1975 ANKARA DOĞUMLUYUM, 15 YAŞIMDAN BERİ YAZARIM(yazmak fiilinin geniş zamanlı kullanımıyla) evli..