Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
8726
 

Diyarbakır dolması

Diyarbakır dolması
 

Zahmeti, masrafı ve lezzeti birbiriyle tamamen doğru orantılı bir tarif vereceğim sizlere.

MALZEMELER: (26 kişilik: 13 kişi x 2 akşam)

1) Hepsi 2 şer kilodan; top biber, patlıcan ve kabak artı dilediğiniz kadar taze bağ yaprağı.

2) 1 kg kuş başı et.

3) Yarım kg kuyruk yağı, 3 kepçe sıvı yağ.

4) Yarım kg domates, 250 g acı yeşil biber, bir demet maydanoz , 4 adet orta boy kuru soğan.

5) 3 su bardağı tane sumak.

6) Dolu dolu 3 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı acı biber salçası.

7) 2 kg pirinç, 1 tutam tuz ve bir tutam karabiber.

8) 2-3 adet kuzu başı.

9) Çok büyük bir tencere (orta boy bir kazanda denebilir).

10) Üstte bahsi geçen tencerenin bir küçük boyutuna ait tencere kapağı ve tunç havan

YAPILIŞI:

İlk yapacağınız iş; tane sumağın üzerine bir çorba kaşığı tuz ekledikten sonra 2 lt kadar kaynamış su doldurmak olmalı. Siz diğer işlerle uğraşırken, sumak ekşisini iyice verir.

Eti, kuyruğu, domatesi, biberi, soğanı, maydanozu bir güzel küçük küçük doğradıktan sonra salçasını, baharatını, tuzunu ve sıvı yağın yarısını da karışıma yediriyoruz. Daha sonra pirincini ve sumak suyunun yarısını (kalan yarısının üstüne yine sıcak su ilave edelim) tel süzgeç yardımıyla harcına boşaltıp iyice karıştırıyoruz.

Kuzu başlarını (derisi yüzülmüş ve tertemiz yıkanmış bir şekilde) tencerenin dibine yerleştirelim. İçlerini oyduğumuz top biber, patlıcan, kabak ve üzerine kaynar su dökerek 15 dakika beklettiğimiz yaprağı yanımıza alıp bu karışımı dolduruyoruz.

Doldurma işlemimiz bittikten sonra tencerenin üzerine yeniden tuz ilave ediyoruz. Kalan sıvı yağı ve sumak suyunu da dökerek sağlam bir tencere kapağını dolmayı pişirdiğimiz tencerenin üzerine, kapağın üzerine de tunç havanımızı yerleştiriyoruz ki dağılmasın.

Önce ocağın altını iyice açıyoruz kaynamaya başladıktan sonra biraz kısıyoruz ve yaklaşık 1 saat pişmeye bırakıyoruz. Afiyetler olsun.

PÜF NOKTALAR:

1) Harcı malzemeye doldururken tepeleme doldurmuyoruz, alabildiğinin yarısı kadar dolduruyoruz ki pirincimiz diri kalmasın ve adam akıllı pişsin.

2) Kabakları rahat oyabilmek için güneşte bekletiyoruz. Oyduktan sonra hafifçe kızartırsak muhteşem bir lezzet elde edebiliriz.

3) Çıkarttığımız patlıcan ve kabak içlerini değerlendirebiliriz. Mesela; kızartıp üstüne sarımsaklı yoğurt dökmek hiç de fena olmaz.

4) Tane sumak yerine toz sumak, kuzu başı yerine kuzu ayağı, acı biber yerine naylon (Çarliston) biber v.b. farklılıklarla lütfen yemeğin tadını kaçırmayın.

5) Sıcakken yemeniz şiddetle tavsiye edilir (şöyle ağzınız yana yana). Nasılsa ayran yangını söndürecektir.

LAVİNYA

http://www.yazarak.com/Yazi/2382/DIYARBAKIR-DOLMASI.aspx
http://www.lavinyaoz.com/

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Tarifini aldım ilk fırsatta deneyip fikrimi yazacağım sevgiler.

Nilgün Karabulut 
 29.06.2007 19:45
Cevap :
Afiyetler olsun efendim.Saygı ve sevgiler sunarım.  30.06.2007 13:03
 

Maşallah sizin oralarda sofralar da kalabalık oluyor sanırım...şimdi 2 kişilik nasıl yapacağım? özel ölçü rica ediyorum:))) Şaka tabiii,hımmm ne güzel olur kimbilir.

sessiz-çığlık 
 18.06.2007 21:18
Cevap :
Hiç sorma soframız curcuna :))) aynı BABA filmlerindeki o unutulmaz sofralar gibidir.SEVGİLER.......  18.06.2007 22:02
 

Olmazki arkadaşım akşam akşam acıkmıştım zaten Bizimki geç geliyor, malum bankacıların kaderi tabi dolaylı olarak bizimde ay okurken bile tadını aldım sanki. Ellerine sağlık eminim sen ne de güzel yaparsın:)))

nelliyizbudak 
 18.06.2007 19:02
Cevap :
İnşallah birgün yapmak ve beraberce yemek kısmet olur :)))  18.06.2007 19:50
 

nadasdasınız diye gelmiyordum,nadastan çıkmız haberim yok

sivyus 
 15.06.2007 20:55
Cevap :
Aslında bir nevi zorunlu nadas oldu.Çünkü iki güne yakın bir zaman internet bağlantı problemleri yaşadık :)  16.06.2007 13:42
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 80
Toplam yorum
: 622
Toplam mesaj
: 104
Ort. okunma sayısı
: 1755
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

1975 ANKARA DOĞUMLUYUM, 15 YAŞIMDAN BERİ YAZARIM(yazmak fiilinin geniş zamanlı kullanımıyla) evli..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster