Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Diyete başlarken

Diyete başlarken
 

Diyet yaparken sadece ufacık değişiklikler yapın?

Diyetle yani dengeli beslenmeyle birlikte hayatınıza kazandırmanız gereken en önemli alışkanlıklardan biri egzersizdir. Aç kalmadan dengeli ve yeterli beslenerek enerjinizde gerektiği kadar kısıtlamalara gittiğinizde vücudunuz glikojen depolarına ve kas proteinlerine saldırmayacaktır. Çünkü vücudunuzu besinsiz bırakmamış olacaksınız. Bununla birlikte egzersiz desteği verdiğinizde kaslarınız çalışarak kitlelerini arttıracak, dolayısıyla bazal metabolizma enerjisini arttırarak daha fazla enerji harcamaya başlayacaktır.

Ayrıca dengeli beslendiğiniz zaman bir gün içinde almanız gereken vitamin, mineraller ve liflerden mahrum kalmayarak diyet süresince yaşanan sıkça hastalıklara yakalanma, kabızlık, düşük tansiyon, hipoglisemi gibi sorunların hiç birine yakalanmıyor olacaksınız. Sadece yağ hücrelerinden kaybedilen ağırlık daha kalıcı olacak ve yaptığınız davranış değişiklikleri sayesinde başladığınız noktaya geri dönme riskiniz neredeyse kaybolacak.

YAPILACAK UFAK DEĞİŞİKLİKLER NELER?

Ø Beslenmeyi gerçekten öğrenmeyi hedefleyerek işe başlayın.

Ø Yemek yemeyi vücudunuzun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir eylem olarak algılamayı öğrenin. Unutmayın, psikolojik olarak kendinizi rahatlatmak için yemek yemek demek, yemeğe bağımlı olmaktan başka bir şey değildir. Bu yüzden kendinizi psikolojik olarak rahatlatmanın yollarını arayın. Buna değişik hobiler edinmek gibi bakabilirsiniz.

Ø Tek taraflı beslenmeyin. Besin gruplarını birbirine karıştırmadan beslenmek ve bu tür diyetler yapmak yaralı değil aksine zararlıdır. Çünkü besin öğeleri vücuda girdiklerinde birbirlerine destek olurlar. Özellikle emilim sırasında birbirlerini etkileyerek vücut tarafından daha iyi kullanılırlar.

Ø Hiçbir yasak koymayın. Eğer aksi bir durumunuz yoksa tatlıları, hamur işlerini (börek vb.) tamamen diyetinizden çıkarmayın. Belli bir miktarı ve porsiyonu aşmadığı sürece sütlü tatlılar, içi sebzelerle zengin tutulmuş az yufkayla yapılmış börekler zayıflama diyetlerinde tüketilebilecek besinlerdir.

Ø Yağınızı gereğinden fazla kısıtlamayın. Diyetle tükettiğiniz yağ, hem bağırsak hareketlerinizin devamı, hem de yağda eriyen vitaminlerin (A.D.E.K gibi) vücuda alınması için oldukça önemlidir.

Ø Katı yağlardan ve hazır besinlerden uzak durmaya çalışın.

Ø Yediklerinizi ufak parçalara bölerek gün içine yayın. Çünkü ‘yemek’ fikri bile midenizde birçok aktivitenin başlaması için yeterli oluyor. O yüzden sık sık bir şeyler atıştırmak, bazal metabolizma enerjinizin artmasında oldukça etkili oluyor.

Ø Ekmeği sıfırlamayın. Özellikle tam buğday unuyla yapılmış ekmeği tercih edin. Böylelikle hem kabuğu ayrılmamış yani rafine edilmemiş bir ürünü tercih ederek içindeki liften faydalanmış olacak, hem de karbonhidrat tüketiminizi sıfırlamayarak dengeli beslenmiş olacaksınız. Bununla birlikte pirinç yerine bulguru tercik ettiğinizde de aynı seçimleri tekrarlayacaksınız.

Ø Yağlı besinlerden özellikle süt, peynir ve yoğurtun yağlı olanlarından tüketmemeye özen gösterin. Yağsız süt ürünleri tüketmek alacağınız yağ miktarını ve enerjiyi düşürecektir.

Ø İhtiyacınızdan fazla form çayı tüketmeyin. Laksatif ve diüretik etkili içecek ve besinleri sıkça kullanmak kilo vermenizde etkili değildir. Özellikle sıkça kullanılan form çayları belli bir zaman sonra alışkanlık yaratacak, bağırsaklarınız çalışmak için artık ona ihtiyaç duymaya başlayacaktır. Bundan dolayı tadı hoşunuza gidiyorsa ve günde bir bardağı aşmamaya özen göstererek form çaylarını tüketmeye çalışın.

Ø Öğün atlamayın. Aç kaldığınızda iştahınız da artacak ve bir sonraki öğünde mutlaka ipin ucunu kaçıracaksınız.

Ø Etraftan duyduğunuz zayıflama formüllerine kanmayın. Çünkü yağları yerinden oynatıp, harcamanın tek yolu beslenmenizden geçer.

Ø Diyet sırasında yapacağınız egzersiz zamanlarında terlemek kilo vermeyi sağlamaz. Tıpkı saunaya girdiğinizde başınıza gelenler gibi terlemek sadece hücrelerin su kaybedip küçülmesine neden olur. Küçülen vücut hücrelerinin hacimleri de azalacağından dolayı, beden olarak daralma yaşarsınız. Ancak hücreler eski su miktarlarına kavuştuklarında tekrar eski bedeninize geri dönersiniz.

UNUTMAYIN:

Hiçbir besinin verdirme etkisi yoktur. Düşündüğünüz en masum yiyecek bile (mesela küçük boy bir elma) fazla tüketildiğinde depolanacaktır.

 
Toplam blog
: 24
: 4810
Kayıt tarihi
: 06.10.08
 
 

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Profesyonel anlamd..