Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '13

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Dızmana nasıl yapılır? Yöresel tatların en güzeli

Dızmana nasıl yapılır? Yöresel tatların en güzeli
 

Dızmana; hamur işlerinin sultanı!


Merhaba hamur işi yapmasını seven hanımlar ve hamur işi yemesini seven beyler. Bugün yapımı az biraz zahmetli ama lezzeti ve görünüşü bir o kadar tarifsiz bir hamur işinden bahsedeceğim. Dızmana ! Nedendir bilmem ama Eskişehirliler pek bir sahip çıkıyor bu hamur işine. Aslında soyunda azıcık da olsa göçmenlik veya muhacirlik olan herkes bilir ki bu hamur işi balkanlardan ülkemize gelen bir lezzet tufanı. Kısacık bir girişin ardından tarifimize geçelim. Efendim Dızmanamızı yapmak için gerekli malzemeler:

1) 8 su bardağı un
2) 1 Tatlı kaşığı tuz
3) 1 Yemek kaşığı kuru maya
4) 5,5 su bardağı ılık su (ılık su mayalanmasını hızlandırıyor. Yoksa bekle ki mayalansın :)) )
5) 4 Yemek kaşığı yoğurt
6) 1 Yemek kaşığı sıvı yağ
7) 150 gr kadar lor ya da beyaz peynir.
8) 2 Tatlı kaşığı toz biber ( isteğe bağlı acı ya da tatlı )

Hamurun hazırlanması:

Unumuzu kabımıza alıp ortasını havuz şeklinde açarak tuz ve kuru mayayı kattıktan sonra ılık suyu ilave ederek maya eriyene kadar yavaş yavaş karıştırmalıyız. Daha sonra unumuzu karıştırıp kulak memesinden daha yumuşak kıvamda bir hamur hazırlıyoruz. Elde ettiğimiz bu hamuru büyük bir beze şeklinde hazırlayıp tahta sininin üzerine alarak üzerini nemli bir bez ile örtüyoruz. Ortalama 45 dk.kadar mayalanmaya bırakıyoruz.( Mayalanma süresi odanın ısısına göre değişkenlik gösterebilir.) Mayalanmış hamurumuzdan uzunlamasına parçalar keserek parmak uçlarımızla kestiğimiz uzun hamurun içini açıyoruz. İçi açılan bu hamurumuza önce peynirimizi sonra da toz biberimizi katarak bir uçtan başlayıp diğer uca kadar karşılıklı yapıştırarak kapatıyoruz. Bu hamurdan yaklaşık 3 parmak eninde parçalar kesip yağladığımız fırın tepsisine dizmeye başlıyoruz. Dizme işlemi bittikten sonra üzerine yağlı yoğurdumuzdan sürerek tepsi mayasını almak üzere dinlenmeye bırakıyoruz. Tepsi mayasını da almış olan dızmanalarımızı önceden ısıttığımız fırınımıza sürüyoruz. Üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

İşte en orijinal dızmana tarifi bu şekilde hamur işi severler. Adı üstünde tepsiye diziliş şeklinden dızmana adını almış. Bir kez daha ifade etmekte fayda var. Bu hamur işi halis mulis Göçmen - Muhacir ortak yapımıdır. Eskişehirliler lütfen!

Beş çaylarınıza, sabah kahvaltılarınıza (biraz erken kalkarsanız) çok yakışıyor. Yanında buz gibi ayran ya da misler gibi Türk çayı ile servis edebilirsiniz.
 

 
Toplam blog
: 106
: 1391
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

1976 Adana doğumluyum. Cumhuriyet Üniversitesi İşletmecilik bölümü mezunuyum. Evliyim. Adem Hamza..