Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '13

 
Kategori
Eğitim
 

Doğayı doğalı koruyalım!

Doğayı doğalı koruyalım!
 

El ele gönül gönüle verince, güçlerimizi birleştirince ortaya anlamlı güzel şeyler çıkabiliyor. Doğa en değerli hazinemiz, tıpkı çocuklarımız gibi...

Bir deniz yıldızını kurtarmak nasıl ki, o deniz yıldızı için bir anlam ifade ediyorsa bir okuldan başlayıp diğer okullara ve oradan da tüm Türkiye'ye yayıldığını düşünmek, hayal etmek insana başka türlü bir enerji veriyor. Pekala, neden bahsediyorum. Şimdi anlatmaya başlıyoruz.

Ekolojik yaşam; sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında ve sağlıklı bir ömür de ancak sağlıklı bir doğada yaşamakla, toprakta sağlıklı yetişen ürünleri tüketmekle mümkündür. Eğitim kurumlarının, STK'ların sosyal sorumluluk kapsamındaki amaçlarından biri de farkındalık yaratmaktır. İşte bu nedenlerle; Proje, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünce desteklenmektedir. Bununla birlikte, Dünya Yaşlılık Derneği ve TÜBİKAM(Tüm Bilimsel, Kültürel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi), ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi ortak olarak projede yer almaktadır.

Projenin başlatılmasındaki nedenler; öğrencilerin yaşadıkları çevreye ve geniş anlamda dünyaya faydalı olabilecek bir çalışmanın parçası yaparak çevreci bir davranış kazandırmak ve okul- öğrenci- aile üçgenindeki iletişimi güçlendirmek ve paylaşımı arttırmaktır.

Slogaları ise; Doğayı Doğalı Koruyalım.

Mesa Koru Sitesi İlkokulu olarak uygulamasına başlanan projeyle Ankara’da pilot okul olarak bu yıl diğer okullara da öncülük edecektir.

“Doğayı ve Doğalı Koruyalım” adlı proje, çocuklarımıza çevre bilincini aşılamakla kalmıyor. Ailelerin katılımıyla, okul hayatında anne ve babalarıyla bir amaç için çalışmanın tadına varacak sevgili çocuklarımız. Bu proje okulun eğlenceli bir yer olduğunu, aileden tamamen bağımsız olmadığını ve ihtiyaç halinde anne ve babasının hatta aile büyüklerinin de eğitim-öğretime katılacağını çocuklarımıza gösterecektir.

Projede amaç, mutfaklarımızdaki sebze- meyve artıklarını çöpe atmak yerine doğal gübreye dönüştürerek tekrar toprağa kazandırmaktır. Hazırladığımız doğal gübreler, baharda hep birlikte dikeceğimiz sebze ve çiçeklere en sağlıklı besin kaynağı olacaktır. Üretmenin, paylaşmanın en eğlenceli ve tatlı tecrübesini yaşayacağımız bu projede yaşlılarımız, kimsesiz çocuklarımız ve engelli dostlarımız da bizimle birlikte olacaklar.

ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi araştırmacısı Dr. Serap Bilen tarafından verilen konferansta 'Kompost yapımı' ile ilgili bilgiler verildi. Veliler büyük bir ilgi ile kompost yapımını dinlediler.  Bilen şu bilgilere yer verdi. "Kopmost: Organik madde çürümeleri ile oluşan toprak benzeri maddedir diyebiliriz. Çürüme işlemini hızlandırmak ve geliştirmek için yapılan insan müdahalesidir.

Doğada kendiliğinden oluşuyor zaten. Toprağı zenginleştiriyor. Atık değil, artık diyoruz.

Kompost neden gerekli, yüzde 100 doğal bir ürün, toprağın yapısını güçlendirir. Bitkileri besler. Gübre masrafını azaltır. Çöplerin sebep olduğu sera gazlarını azaltır. Su tutma oranı yüksek. Mutfağınızdan çıkan çöp oranını azaltır. Bitkilerin daha iyi besin kullanılmasını sağlıyor. Biyolojik bir işlemdir.

Neler gerekiyor

Kap ( hava delikleri olmalı) , su, organik artıklar, meyve, sebze kabukları bitkisel ve hayvansal ürünler.1m3 ideal. Bahçeye kazı yapıp kanala kullanılmayan sebze, bitkileri gömüp bir yıl sonra bahçede kullanılıyor.

Yeşil Atıklar;

Sebze-meyve, Çim,  Kahve, çay atığı, Yumurta kabuğu, Gübre,

Kahverengi Atıklar; Kuru yaprak,  Saman, Talaş, Kağıt Karton.

Daha çabuk oluşması için ufalayarak atmak gerekiyor. Kahverengi ve yeşil karışımdan oluşuyor kompost. 2 ölçü kahverengi, 1 ölçü yeşil. Kokmaması için kahverengi artıklarla birleştirmemiz gerekiyor.

Neler katmamalıyız

Et ve balık, Süt ürünleri, Yağlar, Hastalıklı ve böcek basmış bitkiler, hayvan atıkları, kömür ve kömür külü.

Kompostun hava;  su ve oksiyene ihtiyacı vardır.”

Proje ekibi günlerdir çalışmalarını, alt yapıyı yürütüyor. Proje Yöneticisi Nilgün Ay, Mesa Okul Müdürü Abdullah Çerezci, DÜYADER Başkanı Umut Çınar, Belgin Turan, Mesa koru Sitesi İlkokulu Öğretmenleri;  Serpil Karanfil, Nejla Keskin, Hale Özbeyoğlu, Sema Üstoğlu, Saliha Ateş, Maide Bal, Ayten Soycan yer almaktadır.

Çevremizi korumak hepimizin görevi unutmayalım!

e-belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..