Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '15

 
Kategori
Güncel
 

Dolar neden yükseliyor? Dolara müdehale olur mu? Siyasal ve ekonomik nedenlerin analizi

Dolar neden yükseliyor? Dolara müdehale olur mu? Siyasal ve ekonomik nedenlerin analizi
 

Dolar uzun zamandan beri Avro karşısında güçlü değildi ve Avro uzun bir süre en güvenilir para oldu. Dolar Avro karşısında değerini arttırdı. Dolar neden Avro ve TL karşısında değer kazanmakta?

Bunları maddeler halinde analiz edelim;

1- AB, Rusya'ya karşı ambargo uygulaması Avrupa ticaretine büyük bir darbe vurdu. Avrupa Birliği başta Britanya ve ABD Cumhuriyetçi kışkırtmalarının kurbanı oldular bu da paranın gücüne yansıdı ve Dolar karşısında Avro değer yitirdi parite 1.1 oldu.

2- Yunanistan'da ki krizler seçim sonrasında yeni Yunan Başbakan'ın AB'ye rest çekmesi aralarında tatminkar ekonomik bir barış sağlanamaması AB'ye olan güvene darbe vurdu bu Avro'ya da yansıdı.

3-Ukrayna ve Gürcistan'a bile vise serbestisi tanıma konusunda çekinceli davranan Avrupa Birliği gittikçe prestij kaybetmeye yaptırım gücünü yitirmeye başladı.

4-AB'nin zayıflayan siyasal ve ekonomik gücü dünya'da Dolara olan teveccühü arttırdı.

5- AB'nin Türkiye'de bile yaptırım gücü kalmamış prestij kaybetmiştir. Türklerin çoğu AB''den ve Batı'dan onların ayrımcı tutumlarından bıkıp nefret etmeye başladı. 1963'te ortaklık antlaşması imzalayan Türklere hala vizeyi bile kaldırmayan AB'ye karşı nefret gittikçe artıyor artacakta. Bu nefret Türkiye'de AB ve Batı karşıtı söylemlerini hızlandıran RTE ve Hükümete desteği arttırmakta ve onların ekmeğine ayaklanma çağrıları ile yağ süren muhalefete ise öfkeyi arttırmaktadır.

6- RTE Cumhurbaşkanı olmasıyla beraber başta BAtı çıkarları için çalışan Merkez Bankası'na yaptığı eleştirileri arttırdı. Merkez Bankası Faizleri yeterince düşürmemekte ısrarı Britanya'nın ülke içindeki kışkırtmalarıyla doların artmasına neden oldu. Suçlu RTE ilan edildi oysa asıl suçlu Merkez Bankasıdır. 

7- Uluslararası derecelendirme kuruluşları Türkiye'de faizin yüksek olması kaydıyla Türkiye'nin puanını yüksek tutuyordu, Türkiye Faizi düşürürse Uluslararası derecelendirme kuruluşları Türkiye'yi daha alt kategoriye itecektir.

8- RTE çok cesur çıkışlar yapmaktadır siyasal ve ekonomi konusunda çıkışları kesinlikle ülke menfaatleri içindir ancak kendisi ekonomik sömürgeye karşı çıktıkça ülke içindede tehditler artmaktadır. Şu an Berkin Elvan bahane edilerek yeni bir ayaklanma çağrısı yapılmaktadır. Bu ayaklanma çağrısını yapanlar yıllarca İllimünati tarafından beslenmiş, şöhrete kavuşturulmuş, desteklenmiş sözde sanatçılardır. Bunların hedefinde yeni bir Gezi ayaklanması çıkartmak ve Dolar'ı dahada yükseltmek vardır. Çünkü jetonla çalışan bu herifler görevlerini çok iyi yapmaktadır.

9- Gezi'de Türkiye'de 130 Milyar dolar para eridi. İngilizler bu paranın erimesiyle Türkiye'nin batacağını sandı. Diğer yandan da Britanya'nın elinden 50 avukatla alınan ve Türkiye'ye getirilen 850 Milyar dolar paranın Türkiye krize sokulduğunda ne kadarının devereye gireceğini görmek istediler. İşte o İngilizler o paranın erimesini istiyor, o para erimedikçe RTE'ye ve Hükümete laf geçiremeyeceklerini biliyorlar tıpkı Rusya'nın 500 Milyar dolar parasını eritmek istemeleri gibi. ( Burada Glabal ölçekte bir savaştan bahsediyorum).

10- RTE çıkışlarıyla doların yükseleceğini elbette tahmin ediyordu ancak bu çıkışı sömürüye karşı çıkmak için yapmak zorundaydı. Bu çıkışı değerlendirirken de 9. maddede yazdığım unsur göz önünde bulundurulmalıdır.

Uzun lafın kısası hem ülke içinde hem Avrupa'da hem Avrasya'da hemde tüm dünyada gözle görülmeyen çok büyük bir siyasal ve ekonomik güç savaşı vardır. Bu savaş, dolar ve Avro değerleri üzerlerinden çok net görülmektedir.

Türkiye şimdiye kadar çok lider gördü, çok başbakan çok cumhurbaşkanı gördü. Ancak kabul etmemiz lazım Batı'ya karşı en cesur mücadeleyi kesinlikle Atatürk, 1974-1980 arasında Ecevit ve 2009'dan beri Recep Tayyip Erdoğan vermektedir. Bu mücadelede samimi sosyalistler, komünistler, anti emperyalistler bilmekli ki elbette RTE'nin bir çok hatası var, hatalı siyaseti var, hükümetin kendi zenginlerini oluşturma siyaseti var, kendisini destekleyen bazı gerici cemaatlere bakanlık verdiği ve onların islamcı olan diğer grup ve cemaatlere ayrımcılık yaptığı da bir gerçek, işssizlik sigortasında daha önce biriken 55 milyar TL yol yapımına hasatane yapımına gitti şimdi biriken 80 milyar TL halka kolayca verilmiyor evet bu siyasetler insanı kızdırmakta. Ancak unutmamak gerekirki RTE ve bu ülkede Nato'nun gladio'nun ajanları iş birlikçisi devleti tamamen (Batı adına) ele geçirmek isteyen ciamaatleri yok etmeye yönelik cesur bir çıkış yaptı. 35 yıldır ülkenin bir tarafı yangın yeriydi ve buradan ABD'li silah tüccarlarına 1 trilyon dolar gitti, Britanya 35.000 insanımız ölürken mutlu oldu.

Şimdi kendine Sosyal Demokrat solcu diyen sözde solcu özde fakir ve halk düşmanı burjuva y.vş.klarının çağrısına dikkat etmeli anti emperyalist ve anti kapitalist blok. Onların oyunlarına gelmemeliler. Onlar gerçekten sosyal demokrat ve halkçı olmadılar, halkın hiç bir zaman yanında yer almadılar, halkı aşağıladılar, halka inme terimini kullandılar kendilerini yukarda görerek. Bunları göz önünde tutmak gerek.

Olgun Kürtlere inat Jönkürtlerde ayaklanma istiyor ancak onlarda bilmeliki bu kaos ortamı en çok emperyalistlerin siyonistlerin ve kapitalistlerin hoşuna gider. 

Samimiyseniz yüreğinizin içindeki sesi dinleyin. Ülke tüm gücünü, Batı Emperyalizmine, siyonizme ve sömürüsüne karşı kullanmalıdır. Açıkça dolar ve ayaklanmalar üzerinden faiz üzerinde sömürü yapıldığı görülmüyor mu? Halkın emeğinin çalınacağı açıkça görülmüyor mu?

Projesi olmayan gerici İslamcılar ve ilerici olduğunu iddia eden nostaljik gerici sözde solcuların elinden kurtulmalıdır bu ülke....

Bazı beyinsizlerin gemide delik açmasına yardımcı olmayalım.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..