Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Dost kitaplar-1

Dost kitaplar-1
 

EMEKLE, ÖZENLE, İÇTENLİKLE, SABIRLA YAZILMIŞ KİTAPLAR…

Yıllar önce Dost Kitaplar başlığı altında İzmir-İzmir Dergisi’ nde çok sayıda kitap tanıtım yazılarım yayımlanmıştı. Eleştirel bağlamda yazılar değildi elbette. Kitap üzerine eleştiri yazmak çok farklı bir şey. Benimkisi çoğu tanıdığım yazar, şair dostlarımın ürünlerini değerlendirmek, dost bir sesle okurlara duygularımı iletmekti. Üstelik bunu severek yapıyordum. Kaç yıldır bu alışkanlığımı sürdüremiyorum dergilerde. Zaman zaman bu alışkanlığımı Milliyet Blog da yapmak hoşuma gidiyor.

Öylesine çok kitaplar birikti ki kitaplığımda. Bugün onların bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şair Berin Taşan “Merzifonlu Şeyh Abdürrahim Rûmî” adlı yapıtında, babası tarafından büyük büyük dedesini anlatıyor. İlk baskısı 33 yıl önce yapılan kitabı Berin Taşan özenli bir kapak ve baskıyla yeniden yayımlamış. Kitapta vurgulanmış şu dizeleri sizler de bir yerlerden duymuş olabilirsiniz:

“Tövbe ya Rabbi, hatâ râhına gittiklerime

Bilip ettiklerime, bilmeyip ettiklerime.”

Kişiliğine, şairliğine, edebiyat adamlığına, hukukçuluğuna saygı duyduğum aydınlık insan Berin Taşan’ın bu güzel çalışmasına da şapka çıkartıyorum.

Tahsin Şimşek üçüncü şiir kitabı “Geçmişi Kınalı’ya ironi, gülmece ağırlı şiirlerini toplamış. “Çuvaldızı kulağıma küpe yapıp, elimdeki iğneyle önüme geleni teyelleyip geçiyorum.” diyerek hem düşündürüyor, hem buruk gülümsemeler bırakıyor dudaklarımızda. Üç yıldır yayımlanan AFRODİSYAS SANAT Dergisinin de Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yapan Şimşek, Nazilli’de yaşıyor.

Hüsnan Şeker öyküleri çeşitli dergilerde yayımlanan bir yazar dostumuz. Tudem Yayınları’nca ikinci baskısı yapılan ve ödül de kazanmış olan “Ayrı Dünyalar” adlı romanı, “kucak dolusu sevgileri”yle yerini aldı kitaplığımda. Farklı kentlerde yaşayan farklı yaşantıları olan iki kız Dilşah ve Sinem’in içiçe geçen, birbirini tamamlayan ayrı dünyalarını heyecanla izliyorsunuz bu romanda. Hünsan Şeker’in daha nice dosyası basılmayı bekliyor. Onları da merakla bekliyorum. İçi yazma coşkusuyla dolu Şeker’in okurlarına sunacağı duygu dolu nice öyküleri, romanları vardır kim bilir…

Ankaralı şair Abdülkadir Paksoy’un yeni baskıları yapılan ve Tan Edebiyat yayınları arasından çıkan dört kitabı da yeni ulaştı bana. Ankara Aydınlığı, İnsana İnan, Usulca, Yaralı Temmuz. Paksoy’un şiirleri için Ataol Behramoğlu (Büyük Türk Şiir Antolojisi’nde) şunları yazmış: “Karşılıklı konuşma ya da bir iç dökme rahatlığında, doğallık ve yalınlıkla yazılmış şiirler.Dize yapısı ve ses örgüsü bu rahatlığın düzyazıya dönüşmesini engelliyor.Yaşam ve ölüm olgularının sorgulandığı, yaşama sevincinin ağır bastığı, insanca bir yaşama özleminin dile getirildiği bir şiir dünyası.”

Tiyatro üzerine yazıları, oyunları da bulunan Erdoğan Aytekin “özgürlük üstüne beş öykü” alt başlığıyla hazırladığı öykülerini Tasma adlı kitabında topladı. Dumansızlar toplantımızın da sürekli katılımcılarından olan Aytekin’in kitabı Etki Yayınları’ndan çıktı.

İlya Yayınları da dört kadın öykücümüzün kitaplarını buluşturdu öykü severlerle. Suna Güler Özgürlük Çıkmazı’yla, Esra Odman Göründüğü Gibi Değil’le, Buket Akaya Su ve Hayat’la, Gönül Çatalcalı Yedi Yeşil Fil’le bahar çıkartması yaptılar.

Ferda İzbudak Akıncı Aynalı Göl diyor bu kez. İzbudak’ın 2005 Orhan Kemal Öykü ödülünü alan dosyasını Everest Yayınları 2009’da okurlarıyla buluşturdu.Kitabın arka kapağında şu satırlar dikkatimizi çekiyor: “Okuru, kokinaların kırmızısı ve gül kokularıyla sarıp sarmalanmış uğraklarda soluklandırıp yeniden, uzun ve gizemli yolculuklara çıkartıyor.” Akıncı’nın duru diliyle yazdığı öykülerini “hey gidi günler” deyip “hüzünlü menekşeler”rengiyle okuyacaksınız.

İzmir Karşıyaka Belediyesi bir değerbilirlik göstererek, şair Veysel Çolak’ın şiirleri üzerine bir inceleme kitabını Çolak Dizeler adıyla yayımladı geçtiğimiz ay. Eğitimci Rıza Aslan’ın hazırladığı yapıt bir etkinlikle katılanlara sunuldu. Veysel Çolak’ın dizeleri tüm dilbilgisi kuralları seferber edilerek didiklenmiş sanki. Böylece “Veysel Çolak’ın dizelerindeki, Türkçe’nin yedi rengi” ortaya çıkmış. Rıza Aslan’ın sabırla, emekle, ama içtenlikle yaptığı bu çalışmaya alkış tutmamak olanaksız.

Hüseyin Peker İzmirli bir şairimiz. 1960’lı yılların ikinci yarısından bu yana şiirin, yazının içinde. Peker’in toplu şiirlerini içeren Ateşin Zilleri’ yle biraz gecikerek Mart’ın son günlerinde buluştum. YKY’nin Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan kitabevinde imza gününde aldım kitabı.Hüseyin Peker’in 1965-2003 yılında yazdıkları şiirlerden oluşan bir seçki diyebiliriz Ateşin Zilleri için. Cemal Süreya’nın 1970 yılında Yeni Dergi’de söylediklerine bakılırsa, Peker ustasını mahcup etmemiş: “Hüseyin Peker çok yetenekli bir arkadaş, büyük gelişme gösterecek sanıyorum; ummayacağımız kadar büyük gelişmelere açık bir şair. Bir yerde şiirin gizini fark etmiş, bırakmıyor.” Daha önce yayımlanan üç şiir kitabı da ödüllerle taçlandırıldı.

Yıllarca öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olup daha çok öyküler yazan, kitaplar yayımlayan Zehra Ünüvar, şimdi Aydın’da oturuyor. Özellikle çocuklar için yazdığı öykülerle çocuk yazınına önemli katkılar sağlayan

Zehra Ünüvar’ın iki kitabı “Bir gün torunlara okutıursunuz” sunumuyla yakın günlerde ulaştı elime: Sakar Sincap ve Sihirli Sözcükler. Bilgi Yayınları arasında çıkan kitaplar 7 yaş ve üzeri çocuklar için hazırlanmış.Ünüvar çalışkan bir yazar. Yıllarca yaptığı öğretmenliğin verdiği tanıklıkla çocukların dünyalarına girmesini biliyor, onlarla sıcak, dost iletişimler kuruyor. Aldığı ödüller de bunun kanıtı değil mi?

“Ölmeseydi” Gaziantepli yazar arkadaşım Nesrin Özyaycı’nın anlatılarından oluşan bir yapıt. Özyaycı yaşadıklarını bir öykü tadıyla sunmuş okurlarına. Havuz Yayınları’ndan çıkan kitabını ”dünyadaki tüm erdemli kadınlara” adamış. Özyaycı kadın sorunlarına sahip çıkıyor, onların gözü kulağı oluyor, seslerini duyuruyor. Savaşımı seven bir kadın Özyaycı, yılmadan sürdürüyor eylemini. Şiirleri, yazıları, öyküleri, anlatılarıyla.Özyaycı bu kitabıyla beni de memleketime bir merhabalık yolculuğa çıkarıyor.

Bugünlük bu kadar diyorum. Gelecek günlerde Dost Kitaplar başlığı altında hem kısa değinilerim, hem daha ayrıntılı tanıtım yazılarım sürecek. Çünkü onlar dost kitaplarım benim; sevgiyle, özenle, emekle, sabırla, içtenlikle yazılmış yapıtları dostlarımın.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..