Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '09

 
Kategori
Seçim
 

DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ahmet Vefik ALP (1)

DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ahmet Vefik ALP (1)
 

Konuğum DSP Istanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ahmet Vefik ALP... Mimar... Kentbiimci... Yüksek Mühendis

Ortak bir dostumuz sayesinde 1994 yılında kendileriyle tanışma şansını yakaladım... Rüya projelerin sahibi...

AHMET VEFİK ALP

MİMAR
KENTBİLİMCİ
YÜKSEK MÜHENDİS

T.C. BAŞBAKAN BAŞDANIŞMANI
(1999-2002)
ULUSLARARASI MİMARLIK AKADEMİSİ BÖLGE BAŞKANI
www.iaa-ngo.org
AMERIKAN MIMARLAR ENSTİTÜSÜ GÜNEY AVRUPA DİREKTÖRÜ
www.aiaeurope.org
ALP MİMARLAR TASARIM LTD ŞTİ.

1967 yılında Istanbul Saint Joseph Fransız Lisesi' ni bitirdikten sonra Istanbul Robert College Inşaat Mühendisliği Bölümünde yüksek öğrenimine başlamış, aynı yıl Istanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü ne geçerek buradan 1971 yılında 'Pekiyi' derece ile ''Mimar', 1973 yılında da 'Pekiyi' derece ile Yüksek Mühendis Mimar' Diplomalarını almıştır. Bitirme Çalışması olarak hazırladığı ‘Tepebaşı Kültür ve Kongre Merkezi' projesi yayınlanmış, bu arada TC Merkez Bankası Idare Merkezi ve Ankara Kızılay Meydanı Tesisleri Proje Yarışmaslarına gönderdiği teklifler jüri tarafından satın alınmıştır. Alp, mezuniyetinden hemen sonra mesleki uygulamalara başlamış, Yüksek Denizcilik Akademisi Tuzla Kampüsü projesini hazırlamış, Moda’da Apartman, Eminönü’nde Büro Binası, Of’ ta Cami gibi yapılar tamamlamıştır. 1973 yılında ITU Mimarlık Fakültesinde 'Asistan' lığa atanan Alp, 1977 yılında Amerika Birleşik Devletleri' ne gönderilmiştir.

ABD de Burs kazanan Alp, Houston, Texas, 'Rice University' de, 1978 yılında 'Master'; 1979 da ise Mimari ve Şehirsel Psikoloji alanında, insanlar, binalar ve şehirler arasındaki etkileşimleri inceleyen araştırması ile ‘Doktor’ payelerini almış, tez çalışmasının özeti birçok dilde yayınlanmış, Doktora çalışmasının 16 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmış olması dikkat çekmiştir.
Alp, ITU deki görevine dönmeden önce ABD' de bir mimarlık firmasında kısa dönem çalışmıştır.

1982 yılında Suudi Arabistan 'Kral Fahd Universitesi' ne davet edilen Alp, burada Mimarlık veŞehir Planlama Bölümlerinde yedi yıl boyunca ders vermiş, araştırmalar tamamlamış, Çevre Tasarımı Fakültesi'nde çeşitli yönetim görevleri almıştır. Bu dönemde Alp’in hazırladığı projelerden ''Riyad Diplomatik Şehir'de TC Riyad Büyükelçilik ve Lojmanları, Dhahran' da 'Rektör Malikhanesi', Jubail Endüstri ?ehrinde Villa, Medine de Hacılar Oteli, Cidde'de Alışveriş Merkezi, Dahran'da Half Moon Bay Tatil Beldesi ve Prototip Çöl Müzesi nden ilk üçü tamamlanarak kullanıma verilmiştir.

1984 yılında 'Doçent' liğe yükseltilen Dr. Alp, 1989 da Birleşmiş Milletler Teşkilatı' nın himayesindeki (IAA) 'International Academy of Architecture' (Uluslararası Mimarlık Akademisi) 'Profesör' lüğüne getirilmiş ve 1993 yılında 'IAA Istanbul Bölge Merkezi' ni tesis etmiştir.

1986 yılında ABD Texas Eyaleti Dr. Alp’e 'Profesyonel Mimar' lisansı vermiştir. Aynı yıl TSA Texas Society of Architects' (Texas Mimarlar Cemiyeti) üyeleğine kabul edilen Alp, takiben AIA' 'American Institute of Architects' (Amerikan Mimarlar Enstitüsü) üyeliğine getirilmiştir. Ülkemizde (A) Grubu Şehirplancı Lisansı sahibi olan Alp 1995 yılında ABD de ‘Profesyonel iç Mimar’ yetkisinide almıştır.

Mimarlık, Şehircilik, Belediyecilik ile Doğal ve Kültürel Mirasın korunması alanında birçok kuruluşun da üyesi bulunan Alp akademik ve bilimsel çalışmaları, mimari yapıtlarıyla birçok ulusal ve uluslararası ödül kazanmıştır.

Osmanlı Imparatorluğu’nun Basra bölgesindeki mimari mevcudiyetini belgeleyen 'The Architectural Heritage of Saudi Arabia's Eastern Province' (Doğu Arabistan'da Mimari Miras) adlı araştırmasını tamamlayan Alp bu çalışmayı kitap olarak düzenleme gayretindedir. Çeşitli yazıları yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmakta, proje çalışmaları sergilerde yer alamaktadır..

Alp, ABD ve Suudi Arabistan' a ilaveten Isviçre' ve Japonya'da çalışmış, projeler yapmıştır. Türkiye' de 1990 yılında kurduğu Alp Mimarlar Tasarım Atölyeleri bünyesinde mimarlık, şehircilik ve restorasyon faaliyetlerine ağırlık vermiş ve projelerinden bir kısmı da inşa edilerek tamamlanmıştır. Japonya, Yamagata da 'Türk Evi', Istanbul Kalamış 'Marina Konutları', Zeytinburnu Uluslararası Turizm Kongre ve Ticaret Merkezi', 'T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü' Kampüsü, Kayseri Hilton Oteli; Sapanca Dağ Evleri;, Ankara Siyasi Parti Genel Merkezi, Hatay Dörtyol Otel Çarşı Grubu; Tokyo Kültür Merkezi' ve Camii Projesi, T.C. Malatya Belediye Sarayı, Kuşadası’nda Tatil Evleri, Bogaziçi’nde Yalı ve Evler, Beylikdüzü Otel-Çarşı ve Rezidans-Çarşı Kompleksleri, Izmir Karşıyaka Konut Çarşı Grubu ile çeşitli Kültür, Turizm, Spor, Ticaret ve Yönetim Merkezleri, Eski Eser çalışmaları, Peyzaj ile Bölgesel ve Kentsel Planlama ve Tasarım çalışmaları bunlardan bazılarıdır.

1996 yılında T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ‘Profesör’ lüğüne getirilen Alp, burada Mimarlık Bölüm Başkanlığı ve Mimari Tasarım Anabilimdalı Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.

40 I aşkın ülkeyi gezerek şehirler, yayalar, taşıtlar üzerine tetkikler yapan Alp İnglizce ve Fransızca dillerini en üst derecede bilmektedir. Profesör Alp Uluslararası Mimarlık Akademisi nin programı çerçevesinde çeşitli ülkelerde ders vermekte, konferans ve jürilere katılmaktadır.

1996 yılında AIA American Institute of Architects 'Amerikan Mimarlar Enstitüsü' Türkiye Temsilciliği ne, takiben Güney Avrupa Direktörlüğü ne getirilen Profesör Alp bir süre Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Üyeliğinde de bulunmuştur.

Dr. Alp ‘in Uluslararası Istanbul Turizm Kongre ve Ticaret Merkezi Projesi Temmuz 1997 de Sofia’da düzenlenen 8. Dünya Mimarlık Biennali’nde Belçika Hükümeti tarafından ‘Gümüş Madalya’ ile ödüllendirilmiştir. Suudi Arabistan, Japonya ve Ülkemizde tamamlanmış birçok yapıtı Ağa Han Mimarlık Ödüllerine aday olmuştur.

2001 yılında Kazakistan Kazgor Design Academy üyeliği ne seçilmiştir.
1994, 1999, 2004 yıllarında Istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı na aday olan Alp’in bu bağlamda Gecekondular için Çekirdek Konut, Boğaziçi Otoray Tüpgeçiş, Pendik-Yeşilköy Bypass Yüzergeçiş, Istanbul Kuşakyol, Altın Üçgen: Üsküdar-Levent Denizaltı Yüzertünel, Haliç Sualtı Otoparkı, Müzekent Istanbul, Harem-Haydarpaşa Altın Kıyı, Geleceğin Şehirleri Ekokentler, Çağdaş Cadde, depreme karşı Proje 3G gibi proje ve çalışmalarından bir bölümü ulusal ve uluslararası basın aracılığıyla tanınmıştır.

Profesör Alp, 1999-2002 yıllarında T.C. Başbakan Başdanışmanlığı’ görevini yüklenmiştir.

Alp, 2000 yılında ‘Yüksek Bilim Konseyi’nin teklifi üzerine ‘Uluslararası Mimarlık Akademisi’ 9. Presidium’u tarafından Birleşmiş Milletler/UNESCO ve Uluslararası Mimarlar Birliği/UIA gözetiminde 16 ülke temsilcisinin oybirliği ile ‘Büyük Usta’ mertebesine yükseltilmiştir. Bu uluslararası paye Dünya’nın en iyi 100 Mimar ve Kentbilimcisini tarif etmekte, vefat olamadan yenisi tevcih edilememektedir.

Halen, kurucusu olduğu Alp Mimarlar Tasarım Atölyesi nde projeler üretmekte ve T.C. Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümünde ‘Misafir Profesör’olarak proje atölyeleri yürütmektedir. Alp son olarak 2006 XI. Dünya Mimarlık Triennali ‘Uluslararası Juri Üyeliği’ne seçilmiştir.

* Ahmet Vefik ALP kimdir?

İstanbu'da doğdum, büyüdüm.
1971 yılında Mimar, 1973 te Yüksek Mühendis Mimar, 1979 da ABD de Doktor, sonra Şehirplancı oldum.
1985 te Doçent, 1989 da Profesör (uluslararası), 1996 da Profesör (Türkiye) oldum.
2000 yılında Uluslararası Mimarlık Akademisi' nde 16 ülkenin 22 temsilcisinin oybirliği ile 'Büyük Usta' ünvanı ile taltif edildim.
ABD, Suudi Arabistan, Japonya, İsviçre de çalıştım.

ABD de yaptığım Doktora 'Mimari ve Şehirsel Psikoloji' alanında. 38 yıldır Dünya yı geziyor, çalışıyor, düşünüyor ve tasarlıyorum...
Hayatımı koydum Istanbul'a... 4. kez ısrarla aday oluyorum, çünki, Istanbul'u 'Şehir gibi Şehir' yapabileceğime inanıyorum.
Istanbul da fakir, işsiz ve evsiz insan bırakmamaya, Istanbul'u 1. numara yapmaya and içtim...
İstanbul'da yağmaya, 'düzensizliğin düzeni'ne son vermeye and içtim.
Istanbul'un nimetlerini 300-500 uyanığa değil 14 milyona eşit dağıtmaya and içtim.
Referansım insan ve bilim.


(Devam edecek...)
 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..