Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dumansız yaşam

Dumansız yaşam
 

Sigaramın Dumanı


Bir gün önce başlayan sigara yasağı ile ilgili haberler aylardır konuşulup yazıldıysa da beni pek fazla ilgilendirmedi diyebilirim. Çünkü sigara içmiyorum. Ancak medyada yer alan sigara yasağına dair komik ve şaşkınlık verici maddeleri duyunca tepkisiz kalamadım.

Cezaevleri, akıl hastaneleri, huzur evleri ve yaşlı bakım evlerinde kalan insanlar sigara içebilecekmiş. Komikliğe bakın! Şimdi burada yaşayan insanlar başka ülkenin insanları mı? Ya da bunlar deli, yaşlı ve tutuklu oldukları için hükümetin umurunda mı değil? Anlayamadım..!

Sağlık bakanı Akdağ açıklama yapıyor; “Vatandaşımız kahvehaneye gidip okey oynadığında en fazla 5. kişiye diyecek ki; arkadaş, benim taşlara 2 dakika bak, ben bir sigara içip geleyim.

Sigara içilmiyor diye lokantaya da mı gitmeyeceksiniz? Sevdiğiniz yiyecekleri oralarda yemekten vaz mı geçeceksiniz? Pastaneye de mi gitmeyeceksiniz? Bunlardan vazgeçilmez.
Bunu biz çok iyi biliyoruz. Ayrıca sigara içen vatandaşımızın tükettiği sigara miktarında da önemli bir azalma olacaktır. Bu nedenle esnafımızın, bu hususta tedirgin olmasına hiç gerek yok. Ne lokantalar, ne pastaneler, ne de eğlence yerlerinin bundan zarar görmesini beklemiyoruz. Çünkü, geçmişte bunu yaşayan birçok ülkenin tecrübeleri bize şunu gösteriyor; bu kanunla işletmelerin bir kısmında müşteri değişikliği olmuyor, bir kısmında da müşteri artışı oluyor, başka da yapılacak bir şey yok” diyor. Müthiş çözüm değil mi?

Aslında hükümetimiz Yunanistan’daki gibi biraz daha esnek bir yasa çıkarılabilirdi. Yunanistan’da çıkarılan yasa; kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde sigara içenler için özel güçlü havalandırma sistemine sahip yerler ayrılacak.
Lokanta, cafe ve eğlence yerleri için 70 metrekareden büyük işyerleri ve kapasiteleri 5 bin kişiye kadar ulaşabilen müzikhol ve gazinolarda ise sigara içenler için havalandırma sistemine sahip en az 2 metre yüksekliğinde cam bölmeler yapılacak. Alanları Açık alanlarda çevresi cam, naylon ve benzeri malzemelerle kapatılmış olsa bile sigara içme yasağı uygulanmayacak. Trenler, feribotlar ve kumarhaneler de sigara içme yasağının uygulanmayacağı alanlar arasında yer alacakmış şeklindedir.

Ekonomik krizden bunalıma girmiş insanlar bir taraftan, iş yok diye ağlayan esnaf bir taraftan isyan ederken, bizim Başbakanımız sigaradan nefret ettiği için millete de sigara içmeyi yasaklayarak zafer kazanmış oldu.

Kamu ve özel sektöre ait işyerlerinin kapı önlerindeki insan gruplarını sizlerde görüyorsunuz. Bir elinde çay bardağı diğer elinde sigarası, (hatta sigara içmeyenler bile kapı önlerinde) dalmışlar muhabbete, işler masada beklesin hiç önemli değil, yeter ki bina içinde sigara içilmesin. Geriye kalan tek şey yere atılan izmaritlerden oluşan kirlilik görüntüsü önemli değil.

Açıkçası ben vatandaşın sağlığı düşünüldüğü için bu yasağın konulmasına pek inanmıyorum. Çünkü bir süre sonra alkol içme yasağı ile karşılaşacağız. Hatırlayacağınız gibi sigara yasağı önce devlet daireleri ve iş yerlerinde başlatılan yasakla insanlar bu yasağa alıştırıldı. Yani her şeye yavaş yavaş kademeli olarak geçerek yasaklar dönemi başlayacaktır. Biz millet olarak her türlü olumsuzluğa ve yasaklara önce karşı çıksak ta sonra alışıyoruz.

 
Toplam blog
: 17
: 905
Kayıt tarihi
: 31.07.08
 
 

15/01/1962 Kahramanmaraş doğumluyum. Ankara'da yaşıyorum. Hayatın içinde olmasa da kıyısında herkes ..