Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Düne takılı kalmamak

Düne takılı kalmamak
 

DÜNE TAKILI KALMAMAK


William Osler, Yale Üniversitesi’nde öğrencilere yaptığı konuşma çok anlamlıdır. Konuşma aynen aşağıdaki gibidir;

     "Dört üniversitede hocalık yaptım, önemli eserler verdim diye olağanüstü bir beyne sahip olduğumu zannetmeyin. Beynim, herhangi bir insanın beyninden farklı değil. Başarımı, içinde bulunduğum günü dolu dolu değerlendirmeme borçluyum. Bir ay evvel gemi ile okyanusu geçtim. Gemide bir şey dikkatimi çekti. Kaptan düğmeye basıyor, geminin bölümlerini su ile sızmayacak şekilde birbirinden ayırıyordu.
Sizin aşacağınız okyanus daha büyük, fakat tertibatınız da daha gelişmiştir. Gün geçirmez bölmeler için bu tertibatınızı kullanmalısınız. Bugününüze, dünün yükün eklemek en sağlam omuzları bile çöktürür. Unutmayın; yarınınız bugündür. Yarın, bugün ektiğinizi biçeceksiniz. Öyle ise bırakın hiçbir şey ekmeden ne biçeceğinizi düşünmeyi. Sadece ekmeyi düşünün.
Yarın karşınıza çıkacak, nasıl olsa bugün dündür.

      Sayın Demirel’in hafızalarda kalan güzel bir sözü vardır: ‘Dün Dündür, Bugün bugündür’ Atalarımız da; ‘dün dünde kaldı cancağızım bugün yeni şeyler söylemek lazım’ gibi konumuzu anlamlandıran güzel sözler söylemişlerdir. Hakikaten de öyledir. İnsanın yaşamı o an ne yaptığı ile ilgilidir. O an ne yapıyorsanız ya mutlusunuzdur, ya da mutsuzsunuzdur.  Üç günlük dünya hayatında bir sonraki nefesi almaya garantimiz var mıdır? Yoktur elbet ölümlü dünyada. İnsan hayatı öyle bir yaşamalıdır ki dün ayağına gelecekte takılmamalıdır. İnsan hedefine ulaşması için bir karadan öbür karaya götüren gemilerini yakmalı ve geleceğe doğru yürümelidir. Dün hata yaptı ise bugün telafi yollarını aramalıdır. Kendisini üzmek yerine hatalarını düzeltmenin yollarını aramalıdır. Tabii ki hataya hatayla karşılık vermemelidir. Netice de hayat üç gündür. Önemli olan şudur. Gelecek de en yakınlarımıza yönelik ‘ keşke şunu yapmasaydım da yanımda olsaydı’ demeyecek şekilde kitap gibi yaşamalıdır hayatı insan. Rabbimizden geleceğe doğru hayırlısını isteme duaları etmelidir. Hataları vardı ise de tövbe etmenin yollarını rabbimizin huzurunda dua yoluyla aramalıdır. ‘Görelim mevlam neyler, neylerse güzel eyler iman şuurunda olmalıdır, Müslüman. ‘Umutsuzluk şeytandandır’ der dinimiz. Daima geleceğe doğru umutla yürümek, Allah'a dua etme ve hayırlısını isteme idrakinde olmalıdır insan.   

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..