Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dünya, Savaş ve Müzik

Dünya, Savaş ve Müzik
 

İçinde bulunduğumuz sonsuzluk


İnsanlık bu küçük dünya üzerinde var olduğu sürece hep kavga etmiş, savaşmış. Bazen mecbur kalmış, bazen gücünü korumak istemiş. Bazen de korkutmak istemiş, dünya üzerinde en güçlü benim diye. Sonuç ne olursa olsun, insanlık çok acı çekmiş, çok canlar vermiş.
Dünya üzerinde uğraşılması gereken onca şey varken, komşusu ile kavga etmenin anlamsızlığını ancak entel kesim farketmiş. Ve sosyal ve aydın kesim diğer kesimlerin bu manzarayı farketmesi için uğraşmaya başlamış.

İnsanlığın başında aslında birçok sorun var. Hastalıklar, doğal afetler gibi bugün dahi çözülmeyi bekleyen birçok sorun. Geçmişde dolaşmaya gerek yok, bugüne bakalım. İlk aklıma gelen küresel ısınma, ölümcül hastalıklar ve dünya üzerindeki ekonomik dengesizlikler.

Doğru ve mantıklı düşünen her beyin, güçlü ve imkanları olan kesimin bütün gücünü bu tür sorunlara seferber etmesi gerektiğini söyler. Öncelikle ekonomi açıdan önde olan toplumların ağabeylik yapıp, geri kalmış toplumlara örnek olup yardım etmesi gerekir. Büyüklüğün anlamı budur, saygı bu noktada başlar.

Bugünün büyükleri (ağabeyleri) ne yapıyor ? Dünya üzerindeki enerji kaynaklarını elden kaçırmamak ve elde etmek için horozlanıyor, dünya kaynaklarını kullanıyorlar. Arada kalan küçükler (zavallı) ise acılarına devam ediyorlar. Hiç uğruna binlerce insan ölüyor.

Tarih gelecekte, 20. ve 21. yüzyıllardan bahsederken dönemin büyüklerinden nasıl bahsedecek sizce. Dünyamızı teknolojinin inanılmaz tırmanışında hep kendi menfaatlerini kullandıklarını ve döneme iyi ağabeylik yapamadıklarını yazacağından eminim. Geçmişdeki Roma imparatorluğundan, Osmanlı imparatorluğundan nasıl bahsediliyor. Özellikle, Osmanlının bulunduğu coğrafyaya huzur getirdiği tartışılmaz sanırım. Sınırlarına kattıkları bölgelere yaşam özgürlüğü vermiş, dış düşmanlardan korumuş ve doğal vergisini almış. Ortadoğu ve Balkanlar bunun en güzel örneği

Batı müziğini seven biri olarak özellikle dünya sorunlarına müziğin etkilerini az çok takip etmekteyim. Müziğin özellikle gençler üzerindeki etkileri çok fazladır. Bu konuda büyük organizasyonlar düzenlenmiş, dünya sorunlarının altı çizilmiştir. Geçenlerde AIDS ile ilgili (Mandela önderliğinde) bir konser izledim. Bryan May, Peter Gabriel, Cat Stevens (Yussuf Islam), Bono gibi ses getirenler bir araya gelmiş, insanlara doğru yolu anlatmaya çalışıyorlardı. Afrika için yapılan konserler geldi aklıma, Vietnam savaşı için yapılan konserler geldi aklıma. Hepsinin amacı birdi, yaşanılası bir dünya için el ele vermek, barışı ve sağlığı yaygınlaştırmak.

Yazının ikinci bölümünde görüşmek üzere, sağlıkla kalın.....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..