Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Dünya Çocuk Hakları Günü

Dünya Çocuk Hakları Günü
 

Merhaba sevgili okur;
 
Geçtiğimiz salı günü yani 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günüydü.20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çocuk hakları sözleşmesini kabul etmiş ve böylece çocukların aslında en temel gereksinimleri ve olmazsa olmazları olan bazı haklar sözleşmeye taraf ülkelerce de kabul edilmiş. Bu haklara baktığımızda insana insanca yaşam imkanı sunan haklar olduğunu görürürüz. Örneğin yaşama ve gelişme, sağlık, eğitim, hürriyet, kendisi ile ilgili konularda görüşlerini dile getirme, ifade ve düşünce özgürlüğü, ihmal ve istismardan korunma, her türlü sömürüden korunma hakkı gibi. Bu bahsettiğim haklara baktığınızda sizler de bu hakların zaten sahip olunması gereken haklar olduğunu fark etmişsinizdir. Ancak ne yazık ki dünyanın pek çok ülkesinde çocuklar bu haklardan mahrum kalıyor, ihmal ve istismara uğruyor, ticari ve cinsel amaçlarla sömürülüyor ve yaşam hakları ellerinden alınıyor. 
 
Peki çocuklarımıza bu kötü muameleleri yapan yetişkinler de zamanında çocuk değiller miydi? Nasıl oluyor  da bunca kötülük dünyada bir kısır döngü halinde sürüyor?
İnsan davranışlarının kalıtımla genetik olarak mı aktarıldığı yoksa öğrenme sonucu mu şekillendiği pek çok araştırmaya konu olmuştur. Genellikle varılan sonuçlar ise her iki faktörün de insanın kişilik gelişimi üzerinde etkili olduğudur. Bu nokta da yukarıda bahsettiğim kısır döngünün nedenini az çok anlamışsınızdır.
 
Genetik faktörler üzerinde değişiklik yapma şansınız olmasa da çocuğunuza iyi bi insan olmayı öğretecek çokça zamanınız olacaktır. Amacınız çocuklarınızı belli bir yaşa sadece fiziksel sağlığını koruyarak ve maddi ihtiyaçlarını karşılayarak büyütmek olmamalı. Eğer anne-baba olmayı göze aldıysanız, çocuklarınızı yaşayacağı dünyaya ve insanlara zarar vermeyen, vicdanlı bireyler olarak yetiştirmek sizin temel göreviniz olmalı. Bunun için uzun uzun şunu yapın, bunu yapmayın demeyeceğim. Ama şunu bilmelisiniz ki, sevgi ve saygının olduğu bir güven ortamında büyüyen; kendi haklarını ve diğer insanların da kendisi gibi haklara sahip olduğunu öğrenmiş çocuklar 'iyi insan' olma yolunda büyük adımlar atmış olacaklar.
 
Ne demiş Nazım Hikmet; 
Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
Oynasınlar türküler söyliyerek yıldızların arasında
Dünyayı çocuklara verelim
Kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
Hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
Bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
Çocuklar dünyayı alacak elimizden
Ölümsüz ağaçlar dikecekler...
 
Not: Benim, ben olmamda büyük emekleri olan güzel kadın, canım annem iyi ki doğdun...
 
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..