Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '10

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü

Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü
 

Dünyada ve Türkiye’de kanser çığ gibi büyüyor.

Havada, suda, gıdalarımızda bulunuyor, cep telefonumuzdan yayılıyor. Kanser kontrolsüzce ilerliyor. Çevremizdeki kanserojen maddeler aşırı derecede, hızla artıyor. Sularımızdaki sanayi atıklarının, tarımda aşırı ve kontrolsüz kullanılan tarım ilaçlarının kısa kısa etkilere neden olup uzun dönemde ciddi rahatsızlıklara yol açtığını görüyoruz. Lösemi ve kanser vakalarındaki artışın en önemli nedenleri arasında, kanserojen maddelerde yaşanan artış geliyor.

Çocukluk çağı kanserleri tedavi edilebilen hastalıklardır. Buna rağmen, ne yazık ki, gelişmiş ülkelerde beş kanserli çocuktan dördü hayatını kaybedebilmektedir.

Türkiye’de lösemi, çocukluk çağı kanserleri arasında en yaygın olan kanser türüdür ve her yıl yaklaşık 2000 çocuk, lösemi hastaları arasına katılmaktadır. 2020’de bu sayının yılda 3000’e ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Geleceğin anne-babaları, eğitimcileri, liderleri, yasa koyucuları, medya mensupları ve sanatkarları olan çocuk ve gençlerimiz erken yaşta kanserle tanışıyor, acılar çekiyor… Anneler çaresizlik içinde kıvranıyor, hatta bazıları yakın çevreleri tarafından suçlanıyor… Zaten geçim sıkıntısı içindeki aileye güçlükle bakabilen babalar hastalığın getirdiği ek yükün altında iyice ezilerek, utanç içinde kıvranıyor… Nice aileler, yuvalar dağılıyor…

Bu kötü, karamsar tablo her gün, çok yakınımızda yaşanan gerçekler olarak hayatımızın bir parçası haline geliyor.


Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü

Her geçen gün, dünyada ve Türkiye’de hızla artmaya devam eden kanser vakaları, hali hazırda yapılan uyarılar ve bilinçlendirme çalışmalarının yeterli olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Bu yüzden bilinçlendirme faaliyetlerinin kesintisiz sürdürülmesi, koruyucu önlemlerin artırılması ve çevremizdeki kanserojenlerle mücadele edilmesi gerekmektedir. Tükettiğimiz besinlerden cep telefonuna, radyasyondan, ağır kimyasallara kadar gündelik hayatta pek çok kanser yapıcı madde, yani kanserojen madde var.

Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü Türkiye’de 22 Şubat 2010’da kutlanacaktır. Gelin, bu günde kanserle savaşan çocuklarımıza ve onların ailelerine seslenerek onlara umut verin, yalnız olmadıklarını hissettirin.

Ben Ne Yapabilirim? diyorsanız…

Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü dolayısıyla duygularınızı dile getirdiğiniz bir e-posta yazıp hemen Löseve gönderin.Lösev de mesajınızı www.losev.org.tr de yayınlayarak duygu ve düşüncelerinizin kanser hastalarına ulaşmasını sağlasın. Kansere karşı duyarlı ve bilinçli olalım, el birliğiyle bilinçli bir toplum yaratalım.

Şubat ayı itibariyle Löseve kayıtlı olan lösemili ve kanser hastası çocuğumuz ile ailelerinin sayısı 6600’ü aşmış. Sizlerden işteğim yakın çevrenize ileterek, onların da moral ve destek vermelerine aracılık etmeniz. Şimdiden teşekkürler..

 
Toplam blog
: 88
: 3086
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

1993-1999 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde temel tıp eğitimini tamamlayara..