Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '12

 
Kategori
Siyaset
 

Dünyada Amerikan karşıtlığı Amerikan emperyalizminin gücünü artırıyor

Dünyada Amerikan karşıtlığı Amerikan emperyalizminin gücünü artırıyor
 

Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaygın bir Amerikan karşıtlığı var. Ama nedense bu durum o ülkelerde Amerikan politikalarının uygulanmasını etkilemiyor. Yapılan anketlerde Türkiye halkının %80’i Amerika’ya karşı. Öte yandan devlet Amerika ile siyasi ve ekonomik partner. O zaman demek ki devletimiz halkın eğilimlerini dikkate almıyor.

Ayrıca dünyada sanki sadece Amerika’ya karşı bir tavır var. Ülke halkları Amerika’nın ülkelerini yönettiğini, sömürdüğünü, içişlerine karıştığını, siyasi entrikalar düzenlediğini falan iddia ediyorlar. Öncelikle bunun doğruluk derecesine bakmak lazım. Amerika sahip olduğu güç nedeniyle dünyanın her yerinde var. Kendisine “Dünyanın jandarması” deniliyor. Ülkelerin böyle bir hakkı var mıdır? Amerika çeşitli ülkelerde demokrasiyi götürmek/ yerleştirmek için bulunduğunu söylüyor. Bakıldığında gerçekten böyle bir ihtiyacın olduğu görülüyor. Yani dışarıdan bir müdahale olmadan bazı ülkelerin bir yerlere gelmeleri sanki mümkün değil. Örneğin Amerika Irak’a hiç karışmasaydı nolurdu? Muhtemel ki Saddam hala asıyor kesiyor, halk birbirini yiyordu. Ben Müslüman Arap ülkelerinde demokrasinin yerleşmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Aslında biz de öyleyiz. Tanzimat’tan başlayan batılılaşma hareketiyle biraz törpülenmişiz. Yoksa bizim halkımız da demokrasiye uygun değil.

Amerika dünyanın her yerinde; ama en çok orta doğuda. E burada da petrol olunca petrol için burada deniliyor. Demokrasi götürmenin bahane olduğu asıl amacın emperyalist niyetler olduğu söyleniyor. Bir kere Amerika’nın böyle, ülkelere müdahale etme hakkı var mı? Yok tabii ama öte yandan tanklarla girdiği yerlerde bile çiçeklerle karşılanıyor. Dikkat edilirse Amerika dünyada belli bölgelere giriyor. Ve ağırlıklı olarak sanki mücadele Amerika ile Müslüman ülkeler arasında geçiyor. Afganistan’da petrol var mı? O zaman orada bulunmak Amerika’ya ne kazandıracak? Son kale ve hâkimiyet kurma iddialarının altı boş. Yani Amerika bence bunları Rusya’ya karşı yapmıyor. Komplo teorilerinin bilimselliği yoktur; üzerinde fazla durmamak lazım.

Dünyanın her yerinde Amerikan varlığını tesis etmek ve Amerikan menfaatleri için dünyanın çeşitli yerlerine asker yollamak, Amerikan yanlısı yönetimler kurmak falan bütün bunlar emperyalizmdir. Bana ne senin ülkenin menfaatlerinden, git kendi çayırında otla diyebilirsin. Peki Amerika kendi içişlerine başkasını karıştırıyor mu?

Müslüman ülkelerde bilinçsiz bir ulusal çığlık yükseliyor. Amerika’ya karşı savaşan terör örgütleri bile kurdular. Ama bakıyorsun böylesine bir tepkinin olduğu ülkelerde Amerika daha rahat. Ve Amerika ile uğraşan ülkeler dünyanın en sorunlu ülkeleri. Fakirler, demokrasileri yok, gelişmemiş… Bu anlamda Amerikan karşıtlığının bir manası olmuyor.  Sadece Amerika’nın reklamı yapılıyor. Türkiye’de milyonlarca kişi yıllardır “kahrolsun Amerika” diye bağırıyor. Halk Amerika’yı sevmiyor. Ama buna rağmen dünyada Amerika’ya en yakın ülke Türkiye.

Yani Amerikan karşıtlığı abidik gubidik bir şey. Böyle bir şey olur mu ya! Anket yapılıyor, Türk halkı Amerika’ya karşı. Halkını sevmiyor, yönetimini sevmiyor, Türkiye’den gitsin diyor. Ama başbakan Amerika’nın en iyi dostumuz olduğunu söylüyor. E bu başbakanı bu halk seçmiyor mu? Niye kimse çıkıp “ne yapıyorsun sen ya” demiyor. Devlet halkı affedersin şeyine bile takmıyor. Ve halk bu başbakana oy veriyor. Ayaklarına kırmızı halılar seriyor. Bu nedenle diyorum ki bu hükümete oy verip kahrolsun Amerika diyen kimse ikiyüzlüdür.

Ayrıca dünyanın başka ülkeleri için niye böyle bir karşıtlık yok. Rusya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerin de dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyetleri var. Amerika’nın büyüklüğünü çekemedikleri de söylenebilir. Resme  Nevada çayırlarından baktığınızda böyle görünmüyordur. Amerikalılara göre Amerika dünyada barış misyonunu yüklenmiştir. Amerika dünyanın her yerindeki kabul edilemez durumlara müdahale ediyor. Amerika olmasa dünya kan gölüne dönerdi. Yani işte bu yaklaşımlar da belki gerçeği ifade ediyordur. Ağzını ayırmış “Yanki evine dön” diye bağıran Kabil kasabı Taliban Amerikan askerleri ülkeden çıktığında insanları diri diri kesecek, götürüp orta çağın karanlığına bırakacaktır. Amerikan karşıtlarının istediği bu mudur?

Amerika’nın İsrail’i kayıtsız şartsız desteklemesi kabul edilemez. Gerçi İsrail’in ortaya sürdüğü güvenlik gerekçesi de boş değil. Hamas, El Fetih, İslami Cihat, Müslüman Kardeşler ve Hizbullah örgütleri çelik çomak oynamak için kurulmadı herhalde. İsrail gerekçesinde haklı ama yaptığı eylemlerde haksız. Durup dururken saldırıyor, bir asker için saldırıyor, Filistinlilerin topraklarını haksız yere işgal ediyor. Yani tıpkı Amerika’da olduğu gibi İsrail de niyetinde haklı icraatında haksız. Kardeşim sen güvenliği mi düşünüyorsun, bununla ilgili eylemler yap. Ramallah’a bomba yağdırmak ülkeyi korumak mı oluyor. Tehdidi sınırlarında karşıla. Benim ülkeme saldırır deyip adamın evini başına yıkıyorsun. İktir lan! Kerim Korkut yutmaz böyle şeyleri. Valla ben de one minute derim. Bak bütün dünya karşıyken ben seni savunuyorum. Güvenlik endişeni haklı buluyorum. Ama sen kusura bakma güvenliği bahane ederek Orta şarkta şeytan ateşleri yakmaya devam ediyorsun. İsrail halkının da meşru hakları olduğunu bu coğrafyada savunan belki de bir tek Kerim Korkut var. Çünkü Türkiye’nin inşallah yakın zamanda bir önderi olarak bazıları gibi petrol zengini Arap’lara yaranmak için Telaviv’e doğru bağırmak bana dürüst gelmiyor. İsrailliler değil Müslüman, insan olmasalar bile bunu yapmam.

İşte bu ortamda Joniler Musa’nın çocuklarıyla Filistinlileri Yehova şehitlerine kurban etme konusunda pişti oluyorlar. Bunun onaylanacak tarafı olamaz.  Ayrıca bölgedeki Filistin ve Arap örgütleri sanki sadece kendilerini İsrail’e karşı korumak için kurulmamış gibi. Bu konuyu ayrıca yazacağımız için üzerinde fazla durmuyorum. Eğer sözü geçen örgütler İsrail’i durup dururken nedensiz yere bombalıyorlarsa İsrail halkını korumak için bizler de göğsümüzü siper edelim. Neticede Amerika’nın İsrail’i desteklemesi mantıklı temellere dayanmıyor.

Ama asıl sorun hamasi Amerikan karşıtlığı. Dağlarda, çöllerde bağırıyorlar, Amerikan bayrağını yakıyorlar. E karşıysan icraat yap. Erdoğan’ı seçip Beyaz Saray’a ben mi yolladım. Sen Amerikan karşıtı olamazsın, kime yutturuyorsun. El Kaide, Taliban gibi unsurların Amerika ile savaşı tamamen dinsel faşizm. Müslüman coğrafyalarda (özellikle Arap ve Türk) böyle bir şey var. Müslümanlığı korumak için düşman aranıyor. Amerika olmasa kurbağalarla savaşacaklar. Cihat ateşi sönmemeli! Hepinizi Ebu Süfyan çarpsın!

Mantıksız insanların içinde mantıklı düşünemiyorsun. Kerim Korkut kahrolsun Amerika demez ve Amerikan bayrağı yakmaz. Amerika’ya gerçekten karşıysan bak biz Nato’dan çıkma ve Amerika ile stratejik ortaklığı bitirme kararımızı bildiriyoruz. Bizi desteklemen gerekmez mi? Ama sen Amerika’nın adamını one minute fatihi ilan ediyorsun. Adam bir yandan Obama ile sarmaş dolaş, öte yandan Amman sokaklarında omuzlarda gezdiriliyor. Ayrıca laiklerin ve bilumum solcuların Amerikan karşıtlığının da içi boş. Siz Amerikan karşıtı ve haçlıysanız gecekondular niye Tayyip’e oy veriyor. Sağda ve solda yeni bir oluşumun gerekliliği çok açık. İşte Ağaç Hareketi bu ihtiyaç üzerine başlatılıyor. Ağaç şimdilik küçük; ama sen inanırsan büyüyecek.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..