Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '13

 
Kategori
Dünya
 

Dünyanın dörtte üçü suyla kaplıyken su sıkıntısı çekilmesi bilimin açıklaması gereken bir konudur

Dünyanın dörtte üçü suyla kaplıyken su sıkıntısı çekilmesi bilimin açıklaması gereken bir konudur
 

Bilim dünyası bazı konularda insanlığı ikna edemiyor. İşte örneğin yazımızın başlığında görüldüğü gibi dünyanın dörtte üçü suyla kaplı ama dünyada susuzluktan ölen insan var. Var olan kaynaklar işe mi yaramıyor? İhtiyaç sahiplerine mi taşınamıyor? Rant nedeniyle mahsus mu kullanılmıyor?

Dünyada su yetersizliğinden bahsetmek bana komik geliyor. O dörtte üçü denilen okyanuslar, denizler su değil mi yoksa? Kutuplarda milyarlarca metreküp donmuş buz kalıpları dururken Afrikalım bir damla suya hasret. Buz dağları erirse dünya için tehlike olurmuş. Kendisi erimesin sen erit kardeşim. Savaş olunca tonlarca ağırlıkta silahları dünyanın öbür başına taşıyorsun. Buz kütlelerini parça parça susuz bölgelere taşı.

Okyanuslar, denizler su değilse, bu anlamda işimize yaramıyorsa su olarak görmeyelim, umudumuzu keselim. İçerdiği tuz nedeniyle deniz suyu içme ve sulama suyu olarak kullanıma uygun değil. Bu konuda kafalarda sorular var. Bizim tarlayı dahi sulayamadığımız bu tuzlu suda balıklar ve diğer deniz canlıları nasıl yaşıyor?

Deniz suyu tamam kullanıma uygun değil ama uygun hale getirilemez mi? Bilim/teknoloji maalesef pahalı arıtma tesisleri bulmaktan ileri gidememiş. Demek ki bilim bu konuya yeterli ilgiyi göstermiyor. Sebebi açık, şimdilik getirisi yok. Hep cebinizi düşüneceğinize biraz da insanlığı düşünün. Dünyanın birçok yerinde insanların bir yudum su için neler çektiğini biliyor musunuz?

Yaşadığımız gezegenin dörtte üçü su ama yararlanamayız. Bilimin bizi yarı yolda bırakan bu tür tespitlerinden bıktık. Su sorununa başka bir çözümün yoksa Atlas Okyanusu’nun ortasına laboratuar kurmak zorundasın.

Suyun gelecekte petrolden daha önemli olacağı söyleniyor. Bugün cebinize para girmiyor diye bilimsel araştırmaları başka alanlara kaydırıyorsunuz. Biraz da geleceğe yatırım yapın. Dünyada su sorununu çözecek buluş sahiplerini ihya edecektir.

Çölde susuzluktan yığılıp kalan dünyalı, yerin bilmem kaç metre derinliğinden çıkan kuyu suyu için kavga eden insanlar uçsuz bucaksız denizlere ve okyanuslara bakıp dünyanın bu durumuna anlam veremiyorlar. Dünyanın birçok kıyısında/sahillerinde arıtma tesisleri var ama deniz suyunun arıtılması pahalı ve meşakkatli bir iş. Bazı ülkelerde bu teknoloji ya da bu teknolojiyi kuracak para yok.

Suyu yoksa petrolü var; satsın petrolü alsın suyu. Her susuz ülkenin petrolü var mı? Su köpek maması değil herkesin ihtiyacı olan bir şey. “Suyu idareli kullanalım” lafını babam da söyler; bilim adamlarına düşen vaaz vermek değil bu alanda araştırma yapmak.

Örneğin gerçekten kutuplardaki buz kütleleri parçalanarak susuz bölgelere taşınabilir mi acaba? Biraz zor gözüküyor ama imkânsız da değil. Ben şahsen dünyada mevcut yeraltı ve yer üstü kaynaklarının su zengini ülkeler için bile geleceğin küresel endişeleri dikkate alınırsa yeterli olamayabileceğini düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..